Dark Mode Light Mode
Protoporos VI στην Κεραμωτή ή στην Καβάλα;
Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Το πλωτό LNG «ξανάρχεται» στον κόλπο της Καβάλας με πρόταση της εταιρίας «Black Summit»!
«Η αγορά βογκάει» δηλώνει ο πρόεδρος των λογιστών- φοροτεχνικών Καβάλας

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Το πλωτό LNG «ξανάρχεται» στον κόλπο της Καβάλας με πρόταση της εταιρίας «Black Summit»!

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ η παράταξη Χ. Τοψίδη έχει καταθέσει για να συζητηθούν αρκετές επερωτήσεις.

Κάποιες από τις οποίες έχουν σχέση με την Π.Ε. Καβάλας. Ξεχωρίζει αυτή που επαναφέρει σενάρια πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας. Μια πρόταση που πρωτοδιατυπώθηκε από τη ΔΕΠΑ, προ 10 περίπου ετών. Εκείνο το πλωτό LNG «μεταφέρθηκε» στην Αλεξανδρούπολη κι είναι σε φάση υλοποίησης.

Πρόσφατα, πάλι για την Αλεξανδρούπολη, ανακοινώθηκε δεύτερη ίδια επένδυση. Υπάρχει χώρος για 3η; Κι όμως κάποιοι φαίνεται να σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο! Θέλουν να ξαναφέρουν στην Καβάλα κάτι που η τοπική κοινωνία απορρίπτει. Απ’ ότι φαίνεται την πρόταση προωθεί η μοναδική εταιρία που κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για το νέο λιμάνι!

Δηλώσεις Αλέξανδρου Ιωσηφίδη

Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης είναι ευαίσθητος σε θέματα περιβάλλοντος. Και λόγω του ότι κατάγεται από τη Νέα Καρβάλη.

Στην Πρωινή δήλωσε για το θέμα:

«Αρχικά θέλω να μιλήσω για τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Επιτέλους εδέησε και μετά από 2,5 χρόνια σύστησε και την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς το Περιφερειακό Συμβούλιο θα απασχολείται όπως στο παρελθόν. Με τα πραγματικά προβλήματα και θέματα που απασχολούν τον κόσμο.

Χωρίς να θέλω να μειώσω τα θέματα της Επιτροπής, μιας επιτροπής που τόσο καιρό δεν υπήρχε. Τα θέματα περιβαλλοντικών μελετών κτλ θα απασχολούν μόνο την Επιτροπή και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι καλύτερα που τα συγκεκριμένα θέματα θα απασχολούν την Επιτροπή, με μέλη περιφερειακούς συμβούλους που έχουν και μια σχετική εμπειρία.

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα (σήμερα) καταθέσαμε πολλές ερωτήσεις θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ζητούμε ενημέρωση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Από τις ερωτήσεις που καταθέσαμε ξεχωρίζω το θέμα που -ας μου επιτραπεί η έκφραση- «έσκασε» τελευταία.

Είναι ένα θέμα που αφορά το LNG στον κόλπο της Καβάλας. Ενδιαφέρει τους πολίτες της πόλης και της περιοχής. Πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας μεταξύ Καβάλας και Νέας Καρβάλης. Είναι μια πρόταση που είχε αποτραπεί με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κι ειδικότερα της Νέας Καρβάλης.

Πρόσφατα διαβάσαμε συνέντευξη σε εφημερίδα της ομογένειας. Από τον κ. Χαραλαμπάκη. Εκπρόσωπο εταιρίας που ενδιαφέρεται για την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού. Ο άνθρωπος αυτός στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα».

Στην συνέντευξη που επικαλούμαστε άρχισε να μιλά για εγκατάσταση πλωτής μονάδας LNG! Θυμάμαι που τότε, όταν προτάθηκε πρώτη φορά το πλωτό LNG, και το αντίθετο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήταν το 2014, Καλοκαίρι κτλ.

Με την ερώτηση μας ζητάμε να μάθουμε την άποψη της διοίκησης. Αν παρακολουθούν το θέμα και αν συνεχίζουν να υιοθετούν την διακηρυγμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας. Κι αν έχουν γίνει κάποια πράγματα που εμείς δεν τα ξέρουμε. Οφείλει (η διοίκηση) να ενημερώσει την κοινωνία.

Κι εγώ άμεσα θα ενημερώσω τους φορείς της Ν. Καρβάλης. Ρωτάμε επίσης για το νέο λογότυπο της Περιφέρειας. Αντικατάσταση αυτού που υπάρχει σήμερα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ζητά να υπάρξει νέο λογότυπο- σήμα της Περιφέρειας ΑΜΘ- η Νίκη της Σαμοθράκης.

Όταν το θέμα συζητήθηκε πρώτη φορά, ήμασταν αντίθετοι. Το θέμα εφόσον συζητηθεί πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Να υπάρξει ένα σύμβολο που θα εκφράζει όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Εγώ είμαι της άποψης να μην αλλάξει το λογότυπο.

Ρωτάμε επίσης να μάθουμε για τον λόγο που σταμάτησε η διαδικασία (ανάκληση απόφασης) για την επιλογή δικηγόρου (έμμισθου νομικού συμβούλου), συνεργάτη της ΠΕ Καβάλας. Τέλος ρωτάμε για την ασφαλτόστρωση που έγινε έξω από τη Νέα Καρβάλη. Στο σημείο, και στη ΒΙΠΕ Καβάλας και στην περιοχή του αεροδρομίου, η κατάσταση της ασφάλτου είναι πολύ κακή. Γιατί έγινε ασφαλτόστρωση σε ένα μικρό μόνο σημείο του οδικού δικτύου. Μόνο 50 με 80 μέτρα».

Η σχετική ερώτηση

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Ν. Υόρκης περιέχεται συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «Black Summit»,  Δρ Ι. Χαραλαμπάκη. Η εν λόγω εταιρεία είναι η μόνη από τις 4 προεπιλεγείσες εταιρείες που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά προκειμένου να αναλάβει, επί μακρό χρονικό διάστημα δεκαετιών, την χρήση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β’, ο Μακεδών».

Ο Δρ Ι. Χαραλαμπάκης εξέφρασε την βεβαιότητα για την ανάληψη της χρήσης του Λιμένα από την εταιρεία του. Στα πλαίσια της ίδιας δημοσίευσης περιλαμβάνονται αναφορές και για τους σχεδιασμούς της εταιρίας προκειμένου για την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης Φυσικού Αερίου, στο πρώην κοίτασμα «Κ» ανοιχτά της Θάσου και στο ρόλο αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας λαμβανομένων υπόψη, μάλιστα και των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο εν λόγω Διευθύνων Σύμβουλος, φέρεται επιπλέον να δηλώνει «τα δεδομένα στην Ουκρανία αναμένεται να επισπεύσουν ορισμένα από τα σχέδια των επενδυτών, στα οποία περιλαμβάνονται η εγκατάσταση πλωτής μονάδας FSRU (Floating Storage Regasification Unit) έξω από την Καβάλα για την πραγματοποίηση άμεσων διεργασιών επανεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου Liquefied Natural Gas – LNG».

Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία περιλαμβανομένου του Δήμου Καβάλας αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν εκφραστεί κατά της εγκατάστασης πλωτής μονάδας LNG στον κόλπο της Καβάλας και στην Ν. Καρβάλη.

Ενώ αντιθέτως διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα μάλλον θετικό κλίμα όσον αφορά την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης του πρώην κοιτάσματος «Κ». Η αξιοποίηση της  οποίας εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και κινδύνους ασφάλειας στην περιοχή ή επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της Θάσου και της Καβάλας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων αναφέρεται σε (ή και σε) επενδύσεις LNG επιπλέον αυτών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της αποθήκης «Κ». Έτσι αναδεικνύεται ένα ενδεχόμενο επένδυσης, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, η οποία έχει προβεί τόσο σε ψηφίσματα, όσο και σε κινητοποιήσεις κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Επιπλέον από την δημοσίευση της συγκεκριμένης συνέντευξης έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε καμία δήλωση από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία εσχάτως διαθέτει και Αντιπεριφερειάρχη επί των ενεργειακών θεμάτων, ο οποίος, όμως, αναλώνεται σε φωτογραφήσεις και δημοσιεύσεις στο Facebook σχετικά με το δίκτυο ΦΑ για αστική χρήση όπου για το μόνο που θα έπρεπε να «επαίρεται» ο ίδιος είναι οι καθυστερήσεις και η αδικαιολόγητη σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρία των πολιτών.

Επ’ αυτών ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, αν παρακολουθεί το θέμα και εάν έχει εικόνα επί του τι επενδύσεις πρόκειται να λάβουν χώρα στον λιμένα «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών» ή πέριξ αυτού και σε συνάρτηση με αυτόν; Αν υιοθετεί την διακηρυγμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας προκειμένου για την εγκατάσταση LNG στην Ν. Καρβάλη ή / και στον κόλπο της Καβάλας; Αν έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες σχετικά με το θέμα, οι οποίες ως σήμερα καλύπτονται από ένα πέπλο απόκρυψης;

Προηγούμενο άρθρο

Protoporos VI στην Κεραμωτή ή στην Καβάλα;

Επόμενο άρθρο

«Η αγορά βογκάει» δηλώνει ο πρόεδρος των λογιστών- φοροτεχνικών Καβάλας