Dark Mode Light Mode

Αλεξία Βουλγαρίδου – Κορίνα Βουγιούκα συμπράττουν στο Φεστιβάλ Φιλίππων

 

Μια ακόμη πολύ ευχάριστη έκπληξη και με έντονο μάλιστα Καβαλιώτικο ενδιαφέρον και χρώμα, κρύβει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Πρόκειται για την -για πρώτη φορά- σύμπραξη, δύο εξαιρετικών γυναικών καλλιτεχνών, που γεννήθηκαν στην Καβάλα και ξεκίνησαν τις μουσικές τους σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη), στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, και στο πλαίσιο του προγράμματος του ομώνυμου φεστιβάλ, θα συμπράξουν η διεθνούς φήμης Καβαλιώτισσα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου με την επίσης Καβαλιώτισσα εξαιρετική κλασική κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα.

Το πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι δύο καλλιτέχνες θα περιλαμβάνει από χαρακτηριστικά κλασικά έργα (Μορίς Ραβέλ, Μανουέλ Ντε Φάλια κ.ά) μέχρι Μάνο Χατζηδάκι.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την συνάντηση διότι η Καβάλα έχει μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό που διαπρέπει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

ΑΛΕΞΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο της Καβάλας με τον Θανάση Βασιλειάδη. Παράλληλα με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών σπούδασε πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Το 1992 άρχισε μαθήματα με την Δάφνη Ευαγγελάτου στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Μονάχου, από όπου και αποφοίτησε με μάστερ και διάκριση.

Υπήρξε μέλος του Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας και εξέχον μέλος του Εθνικού Θεάτρου του Μάνχαϊμ. Πρωτοεμφανίστηκε στο Μόναχο ως Σουζάννα (Οι γάμοι του Φίγκαρο /Le nozze di Figaro) υπό τον Σερ Κόλιν Ντέιβις. Συμμετείχε ως σολίστ στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου μουσικού θεάτρου Δύναμη Λειτουργία Άνθρωπος [Macht Masse Mensch] του Σαντίπ Μπαγκβάτι.

Ξεκίνησε διεθνή σταδιοδρομία στο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντζ ως Μιμή (Μποέμ /La bohème) δίπλα στον τενόρο Ρολάντο Βιγιασόν, ρόλο που ερμήνευσε επίσης σε Γενεύη, Ανκόνα, Λουξεμβούργο, Τενερίφη, Μόναχο, Αμβούργο, Βερολίνο και στο Φεστιβάλ Πουτσίνι του Κλάγκενφουρτ. Έχει τραγουδήσει Βιολέτα (Τραβιάτα /La traviata/ Η παραστρατημένη) σε Μπορντώ, Αννόβερο, Αθήνα και Κάσσελ, Άννα Μπολένα στην ομώνυμη όπερα (Τορίνο), Δυσδαιμόνα (Οθέλλος /Otello) στο Αμβούργο, Μανόν Λεσκώ στην ομώνυμη όπερα (Σεβίλλη, Σκάλα του Μιλάνου), Μαργαρίτα (Φάουστ /Faust) σε Ρώμη, Βασιλεία, Φεστιβάλ της Ραβέννας, Αντίνα (Το ελιξίριο του έρωτα /L’elisir d’ amore), Λουτσία ντι Λαμμερμούρ στην ομώνυμη όπερα, Παμίνα (Ο μαγικός αυλός  /Die Zauberflöte) κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Ρικάρντο Μούτι (Μεφιστοφελής /Mefistofele, Ρέκβιεμ Βέρντι), Ζούμπιν Μέτα (Τουραντότ /Turandot), Λορίν Μααζέλ (Κάρμεν /Carmen), Γκουστάβο Ντουνταμέλ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει /βιντεοσκοπήσει τις όπερες Η μεγαλοψυχία του Τίτου (La clemenza di Tito), Το χελιδόνι (La rondine), Διάλογοι καρμηλιτισσών (Dialogues des carmelites). Στην ΕΛΣ εμφανίστηκε ως Παμίνα (2000/01), Βιολέττα (2001/02), Μαργαρίτα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2011/12) και Δυσδαιμόνα (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 2013/14).

 

 

ΚΟΡΙΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ

Η Κορίνα Βουγιούκα γεννήθηκε το 1976 στην Καβάλα. Ήταν μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας από την ηλικία των 9 ετών και πρώτος καθηγητής της στην κιθάρα ήταν ο Κώστας Κυραναστάσης.

Τον Ιανουάριο του 1994 πήρε Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο.

Τον Ιούλιο του 2000 αποφοίτησε από το σολιστικό τμήμα της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας (τάξη Hubert Käppel), παίρνοντας το δίπλωμά της με άριστα και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2002 αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας στην Ελβετία, (τάξη Οscar Ghiglia), αποκτώντας τον μεταπτυχιακό τίτλο Konzertreifediplom. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.

Έχει αποσπάσει διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ ανάμεσα στις διεθνείς διακρίσεις της περιλαμβάνονται:

–Πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας Βόλου(1992).

-Πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό YAMAHA MUSIC FOUNDATION OF EUROPE της Γερμανίας (1998)

-Δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο Re της Γαλλίας (1999) -Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό για φλάουτο, κιθάρα και τραγούδι που διεξήχθη στο Koblenz της Γερμανίας(2000).

-Δεύτερο βραβείο (1η θέση) στον 27ο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας INCONTRI CHITARRISTICI DI GARGNANO 2002-XVII CONCORSO INTERNAZIONALE DI INTERPRETAZIONE στην Ιταλία (2002).

-Τρίτο βραβείο στον 1ο διεθνή διαγωνισμό DUNDEE GUITAR COMPETITION στη Μεγάλη Βρετανία (2004).

Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα έχει δώσει ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας καθώς και σε πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία, Η.Π.Α., Λιβύη). Έχει συμπράξει με ορχήστρες της Ελλάδας (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα του Μ.Μ.Α., Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. ), της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.

Έχει ηχογραφήσει το cd laceworks (label 64millimetres) με έργα φωνητικού ρεπερτορίου των Bellini, Schubert και Rossini μετεγγραμένα για κιθάρα από τον Τάσο Ρωσόπουλο. Έχει επίσης ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την Ελληνική Τηλεόραση καθώς και για soundtrack του διάσημου κινηματογραφικού συνθέτη Trevor Jones.

Ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Γ.Α. Παπαϊωάννου τα έτη 2007, 2008, 2015 και 2016. Είναι διοργανώτρια του φεστιβάλ Ε.Μ.Μ.Α. soundtrack (συναντήσεις μουσικών συνόλων από πανεπιστήμια και ακαδημίες από όλο τον κόσμο, το οποίο το 2012 έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση). Eίναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια της Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων» που γίνεται στο Μόλυβο Λέσβου. Διδάσκει κιθάρα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Προηγούμενο άρθρο

Να τελειώσει το έργο στο δάσος των Πεντακοσίων ζητούν οι κάτοικοι της συνοικίας

Επόμενο άρθρο

Ευαγγελία Δρακονάκη: Υπάρχει κινητικότητα από την ΕΤΑΔ για την Αλάνα