Σκόρπιες Κυριακάτικες σκέψεις:
1. Η πανδημία τόσο στη χώρα, όσο και στην Καβάλα δείχνει υπό έλεγχο. Κάθε μέρα, κάθε ώρα κρινόμαστε επί τούτου και ο κορονοϊός έχει τον τρόπο και τη δύναμη να μας εκθέσει, αν τον υποτιμήσουμε. Για αυτό και δεν θα το κάνουμε.
2. Ήταν τεράστια ανάγκη, όχι μόνο οικονομική, αλλά ψυχολογική να ανοίξει η αγορά, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς. Ο εμπορικός κόσμος πήρε μια μικρή ανάσα και ο απλός κόσμος βίωσε ξανά λίγη από την κανονικότητα που μας στέρησε ο ιός. Όταν θα ανοίξει και η εστίαση τα μαγαζιά που θα καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν θα πάνε περίφημα, είμαι βέβαιος βλέποντας τις ανάγκες του κόσμου για ζωή, ζωή όπως την ξέραμε. Το θέμα είναι πόσα θα είναι αυτά τα καταστήματα, γιατί δυστυχώς κάποιοι ίσως δεν τα καταφέρουν..
3. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα που μιλάμε είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Αυτό το λένε επίσημα οι σκληροί αριθμοί που μετρούν την πίεση στα συστήματα υγείας και το προσυπογράφουν με τις μαρτυρίες τους οι Έλληνες συνάδελφοι ανά την Ευρώπη και κυρίως από την Αγγλία, με τους οποίους μιλάμε καθημερινά. Μακάρι να συνεχίσουμε να τα πηγαίνουμε το ίδιο καλά ή και καλύτερα.
4. Χαιρετίζω το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. “Ανοίγεις ένα σχόλιο, κλείνεις μια φυλακή” έλεγε ο Ουγκώ και όχι άδικα. Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέδειξαν μια διδακτική για όλους ωριμότητα, εφάρμοσαν σαν κύριοι τα μέτρα χωρίς διαμαρτυρίες και θεωρίες συνωμοσίας. Δεν αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης και καλώς θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση. Η παραμονή στο σπίτι επί σειρά μηνών τα έκανε λιγότερο κοινωνικά, αθλητικά, τους έδωσε περισσότερα κιλά και τα προσκόλλησε σε μια virtual οθόνη tablet, laptop ή κινητού. Αν η καραντίνα ήταν το 1990 τα παιδιά πιθανότατα θα διάβαζαν εξωσχολικά, λογοτεχνικά βιβλία και θα εμπλούτιζαν τον πνευματικό τους κόσμο. Όμως lockdown με 100άρα σύνδεση και 10 smart συσκευές τριγύρω, μόνο εθισμό μπορούν να προκαλέσουν, κατάχρηση και ελάχιστη καλλιέργεια του νου.
5. Απέχουμε από το πολυπόθητο Covid free επίπεδο σαν χώρα. Με απλά μαθηματικά περίπου 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και άλλο 3-4% έχει νοσήσει άρα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά του κορονοϊού. Σύνολο περί το 5%. Μέχρι το 70 και πλέον τοις εκατό, έχουμε δρόμο ακόμα.