Με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας μίλησε στην Πρωινή ο συμπολίτης γιατρός Αλέξης Πολίτης. Θέμα της συνέντευξης ο κορωνοϊός και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις. Αισιόδοξος για την ΠΕ Καβάλας, φαίνεται να συμφωνεί στην μη παράταση του περιορισμένου ωραρίου στην εστίαση. Ενδιαφέρον έχει η άποψη του για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Τον θεωρεί σημαντικότερο σε σχέση με το νούμερο νέων κρουσμάτων που κάθε μέρα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Η συνέντευξη
Ερ: Θέλουμε ένα σχόλιο επί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αλλά και για τα Καβαλιώτικα κρούσματα.
Απ: Η κατάσταση στην Καβάλα αν εξαιρέσουμε την εστία που υπήρχε πριν αρκετές μέρες, είναι ευχάριστη και αυτό φαίνεται από τα κρούσματα που ανακοινώνονται και τα οποία είναι ελάχιστα, ένα, δύο ή κανένα.
Ερ: Σε γενικές γραμμές ξεπεράσαμε το θέμα με τη γνωστή εστία; Μπορούμε αυτό να το πούμε;
Απ: Μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια. Πέρασαν λίγες μέρες και είδαμε ότι δεν υπήρχε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Τα κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν ήταν κρούσματα στενών επαφών των ανθρώπων οι οποίοι εργαζόταν σε αυτή την εταιρία. Από εκεί και πέρα αυτή η διασπορά στην κοινότητα, αυτό που μας φοβίζει, δεν έγινε πράξη. Είμαστε οπότε αισιόδοξοι. Η στοχοποιημένη Καβάλα, έπαψε να είναι στοχοποιημένη. Δεν απασχολεί πλέον τα ΜΜΕ, δεν απασχολεί κανέναν, δεν είναι στο επίκεντρο και στο κέντρο των συζητήσεων για τον κορωνοϊό. Τώρα άλλες περιοχές έχουν τα πρωτεία. Τα κακώς εννοούμενα πρωτεία. Ευτυχώς εμείς δεν είμαστε μέσα σε αυτές. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.
Ερ: Είχατε ζητήσει σαν ιατρικός σύλλογος μαζικά τεστ. Αυτά δεν έγιναν.
Απ: Ναι δεν έγιναν. Το έχω ξαναπεί ότι θα ήταν πολύ ωραίο, πολύ χρήσιμο, η χώρας μας και όλες οι χώρες, να μπορούσαν να υποστηρίξουν μαζικά τεστ. Να ελέγχουμε τον πληθυσμό μας καθημερινά, να ελέγχουμε όλο τον πληθυσμό, όλες τις ηλικίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που υπάρχουν περιορισμοί στα τεστ. Το μέγιστο που φτάσαμε ήταν 23.000 τεστ σε μια ημέρα. Από εκεί και πέρα ο ΕΟΔΥ αποφασίζει, κρίνει και βλέπει που θα πάει να κάνει τα τεστ του. Εμείς καλά κάναμε και το ζητήσαμε και πάντα θα ζητάμε.
Ερ: Χθες είδαμε και κάτι που νομίζουμε ότι έγινε για πρώτη φορά, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, η Περιφέρεια μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο, πήγαν και έκαναν τεστ αυτοί, «παρακάμπτοντας» τον ΕΟΔΥ. Αυτό μπορεί να γίνει στα λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
Απ: Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο συζήτησης και ένα σημείο κοινών αποφάσεων, αλλά δεν μπορούν να παρακάμπτουν τους αρμόδιους φορείς. όταν μάλιστα ο ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία. Ωραίο θα ήταν αλλά αν γινόταν μετά από διάλογο και μετά από μια κοινή απόφαση και με το υπουργείο. Όχι αυτοβούλως.
Ερ: Το Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάναμε τη μέρα 1.500 τεστ και βγάζαμε γύρω στα 30-40 κρούσματα και τώρα φτάσαμε να κάνουμε μέχρι 23.000 και βγάζουμε περίπου 200-250, γιατί ανησυχούμε, η αναλογία είναι περίπου ίδια;
Απ: Το λέω συνέχεια ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται κάθε μέρα αφού γίνονται πολλά περισσότερα τεστ, κακά τα ψέματα, αυτό που έχει αξία και αν θέλετε και είναι ο ασφαλέστερος δείκτης βαρύτητας της πανδημίας είναι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας. Όχι για τον αριθμό των κρουσμάτων που αναγγέλλονται σε καθημερινή βάση. Βλέπω ότι πολλοί συνάδελφοι μας και πολλοί δημοσιογράφοι ασχολούνται με την ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Καλώς βέβαια γίνεται αυτό αλλά αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και αυτό θα μας δείξει πότε θα μπούμε και αν θα μπούμε στη β` φάση της πανδημίας είναι ο αριθμός των βαρέων πασχόντων αλλά και των διασωληνομένων συμπολιτών μας. Βλέπουμε ότι κατά το μήνα Αύγουστο αυξήθηκαν αρκετά οι συμπολίτες μας οι οποίο διασωληνώθηκαν και για αυτό πάρθηκαν τα έκτακτα μέτρα. Όντως ο αριθμός είναι μικρότερος αλλά είπαμε ότι προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα. Πρέπει να αποφασίσουμε και να απαντήσουμε σε ένα διάλογο με επιμέρους φορείς με ποιο επιβαρυντικό φορτίο θέλουμε να μας βρει το δεύτερο κύμα, αν θα έρθει αυτό.
Ερ: Λέτε το Φθινόπωρο;
Απ: Ναι βέβαια. Πρέπει να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα. Πρέπει να σκεφτούμε κάποια πράγματα όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο. Επί τούτου κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, πως θα πάνε τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Θα πάνε με τα δεδομένα του Μαΐου; Θα πάνε με εκ περιτροπής διδασκαλία , με διδασκαλία μέσω διαδικτύου;, θα φοράνε μάσκες οι μικροί μαθητές 6-7 χρονών; Υπάρχουν καίρια ερωτήματα που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις πολύ- πολύ σύντομα οι αρμόδιοι του υπουργείου.
Ερ: Μέχρι και την Κυριακή ισχύει για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η λειτουργία της εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα. Σε αυτό το διάστημα που πέρασε περίπου μια εβδομάδα και με τα κρούσματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ή και κατά περιφερειακή ενότητα τι εκτίμηση κάνετε και τι πρόταση θα μπορούσατε να κάνετε;
Απ: Εγώ εκτιμώ ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα πήγε πολύ καλά. Γράψατε κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό και το οποίο το προσυπογράφω, ότι πολλές φορές είναι θέμα παιδείας δηλαδή δεν μπορούμε να πείσουμε π. χ τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διασκεδάσουν να αλλάξουν στάση κοινωνικής συμπεριφοράς με lockdown μετά τις 12 η πριν τις 12, αλλά πρέπει να τους πείσουμε με τον διάλογο η με επιχειρήματα.