Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε αίθουσα ξενοδοχείου στην πόλη της Καβάλας μία ακόμη ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέμα της οποίας ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Για την ημερίδα μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής -πριν την πραγματοποίηση της – ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης.
Ο κ. Μυστακίδης προσπάθησε να ενημερώσει για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, για τη διαβούλευση με λίγα λόγια που γίνεται σε όλη την Ελλάδα περί των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε ερώτηση για την πορεία των αγροτικών καλλιεργειών και θεμάτων το χειμώνα που διανύουμε, όσον αφορά τους αγρότες στο Νομό Καβάλας, ο Ζαφείρης Μυστακίδης είπε ότι η γεωργία χρειάζεται τις κανονικές εποχές. Χωρίς υπερβολές -και όπως εξήγησε- χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
Έστω και αργά έχουμε χειμώνα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης. Εννοώντας το κρύο των προηγούμενων ημερών που το σχολίασε θετικά για όλα όσα αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Ειδικά επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα δεν είναι αρνητικές και δεν συνιστούν ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας γεγονός που ικανοποιεί τους αγρότες.
Σχετικά με την ημερίδα και την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο Ζαφείρης Μυστακίδης είπε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του εθνικού αγροτικού δικτύου επιδιώκει την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων. Έγιναν και θα γίνουν και άλλες τέτοιες ημερίδες. Σε αυτές εκφράζεται η πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης για τον πρωτογενή τομέα, στις ενισχύσεις, στο περιβάλλον, τις τιμές και τους κανόνες ασφαλείας.
Γενικότερα η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής γίνεται κάθε έξι χρόνια. Παίζει ρόλο και η διαδικασία διαβούλευσης που μεσολαβεί. Η νέα κοινή αγροτική πολιτική 2021-2027 περιλαμβάνει αλλαγή φιλοσοφίας. Σας θυμίζω ότι πια δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αγγλία. Μπήκαν σε αυτήν άλλες μικρότερες χώρες.
Κάτι που σημαίνει ότι σε μία μικρότερη πίτα πρέπει να μοιραστούν περισσότερα κομμάτια. Για το νομό μας οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική επηρεάζουν τις μεγάλες καλλιέργειες όπου υπήρχαν οι μεγάλες ενισχύσεις. Πλέον οι καλλιέργειες θα ενισχύονται με βάση μία ειδική μοριοδότηση από συγκεκριμένα κριτήρια. Οι ενισχύσεις θα είναι πιο μεγάλες στα συλλογικά σχήματα αγροτών».