Στα χρονικά περιθώρια μιας ολιγόωρης παραμονής ταξιδιωτών κρουαζιέρας στην Καβάλα και στη Θάσο, ορισμένοι ακολουθούν το πρόγραμμα ξεναγήσεων και άλλοι επιλέγουν live like local. Η Καβάλα θα φιλοξενήσει φέτος πέντε κρουαζιερόπλοια, από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, εκ των οποίων το ένα θα πιάσει λιμάνι και στη Θάσο.
Τα στοιχεία δίνει η ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θάσο και περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Πολυμέρου, εξηγώντας πως τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια αφορούν τη συνεργασία της TUI HELLAS με το γραφείο της, που αντιπροσωπεύει το εκδρομικό πρόγραμμα. Σημειώνει πως πρόκειται για Αμερικανούς, εύρωστους οικονομικά.
Φέτος, ένα κρουαζιερόπλοιο θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα, επομένως οι επιβάτες έχουν χρονικά την ευχέρεια να σχεδιάσουν μεμονωμένα εκδρομές. Ορισμένοι ενίοτε ζητούν ταξί και μεταβαίνουν σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και δοκιμάζουν τοπικά διατροφικά προϊόντα. «Στο παρελθόν, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σχεδίαζε γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα, όπως ο κουραμπιές και άλλα γλυκίσματα, κατά την επίσκεψή τους στους Φιλίππους ή έξω από το πλοίο, στο λιμάνι της Καβάλας. Στη συνέχεια επισκέπτονταν ψαροταβέρνες και δοκίμαζαν την τοπική κουζίνα» περιγράφει, συνδέοντας την παρουσία των ταξιδιωτών με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Η κα Πολυμέρου αναφέρει πως στέλεχος του γραφείου της ενημερώνει τους επισκέπτες για καταστήματα από όπου μπορούν να προμηθευτούν ντόπια προϊόντα. Στη Θάσο επισκέπτονται καταστήματα με τα φημισμένα γλυκά κουταλιού, όπως το καρυδάκι, το ελαιοτριβείο Σωτηρέλλη με τον παραδοσιακό νερόμυλο, στην Παναγία, όπου γεύονται ελαιόλαδο με παξιμάδι, ελιές. «Είναι γεγονός πως ό,τι δοκιμάζουν το αγοράζουν», παρατηρεί. «Όλοι οι πελάτες, όχι μόνο των κρουαζιερόπλοιων, ζητούν τη γευσιγνωσία.
Επισκέπτονται εστιατόρια, παρακολουθούν και συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής τοπικών φαγητών». Διακρίνει ότι οι ντόπιοι συνεργάζονται στη φιλοσοφία του live like local. «Τα τελευταία χρόνια στη Θάσο αναπτύσσονται οι ορεινοί οικισμοί. Στους επισκέπτες αρέσει να εξερευνούν τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Ορισμένοι επιλέγουν εκδρομές με τζιπ, πηγαίνουν στο Υψάριο Όρος, στο παραδοσιακό χωριό Μαριές και αλλού».
Η κα Πολυμέρου ξεκαθαρίζει ότι για να κατευθύνουν τους τουρίστες σε διαφορετικές του «ήλιος, θάλασσα» επιλογές απαιτείται υπομονή, άρα τα αποτελέσματα και τα οφέλη δεν έρχονται άμεσα. «Γίνονται κινήσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να φέρουμε επισκέπτες που αναζητούν και άλλες μορφές τουρισμού», καταλήγει.
Πηγή : www.mirmidones.gr