Dark Mode Light Mode

Αναδασωτέα η δασική περιοχή που κάηκε στο Δήμο Νέστου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασαρχείο Καβάλας) οριστικοποίησε και επισημοποίησε την απόφαση που αναμένονταν.

Η δασική έκταση που κάηκε το Καλοκαίρι στα χωριά του Δήμου Νέστου (Αβραμηλά κτλ) κηρύσσεται αναδασωτέα. Ταυτόχρονα προχωρά και η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων. Στην προκειμένη περίπτωση ρόλο έπαιξε και παίζει ο Δήμος Νέστου αλλά και η τοπική κοινωνία που κι αυτή συμπαραστάθηκε σε όσους είχαν άμεση ανάγκη.

Η απόφαση για την αναδάσωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κηρύσσουμε ως αναδασωτέα, με σκοπό την προστασία των δασικών εδαφών, του δασικού περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της βλάστησης, με φυσική ή τεχνητή αναδάσωση, δημόσια έκταση δασικού χαρακτήρα, συνολικού εμβαδού 8.216.022,207 τ.μ., στις περιοχές των Δ.Κ. Ξεριά, Αβραμηλιάς και Διαλεκτού του Δήμου Νέστου της Π.Ε. Καβάλας, της οποίας η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά, που εξερράγη στις 21-8-2023, ώστε να αποκλειστεί η χρήση της για κάθε άλλο σκοπό.

Το όριο της ανωτέρω επιφάνειας για την οποία εκδίδεται η παρούσα απόφαση, αποτυπώνεται στο από 30-10-2023 τοπογραφικό διάγραμμα, κλίμακας 1:40.000, που συντάχθηκε από Δασολόγο του Δασαρχείου Καβάλας, συνοδεύεται από απόσπασμα προσανατολιστικού χάρτη, σε κλίμακα 1:300000 και ορίζεται με συντεταγμένες όπως αυτές αναγράφονται στον συνημμένο πίνακα συντεταγμένων.

Η αναφερόμενη έκταση είχε την μορφή της κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 αποτελούμενη κυρίως από αείφυλλα πλατύφυλλα (πρίνο, φυλίκι) και της κατηγορίας της παρ. 2 του ιδίου άρθρου αποτελούμενη κυρίως από φυλλοβόλα πλατύφυλλα (δρυ, φράξο, σφενδαμι, γαύρο) και επομένως η πρόταση κήρυξης αυτής, ως αναδασωτέας, ενεργείται σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 38 και 41 του ίδιου ως άνω νόμου.

Κατά της παρούσας Απόφασης επιτρέπεται υποβολή αίτησης ακύρωσης στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης (άρθρο 47 Ν.3900/2010 ΦΕΚ 213/Α΄/2010) εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, αρχόμενη από την επόμενη της δημοσίευσή της (άρθρο 46 ΠΔ. 18/89).

Επίσης, κατά της παρούσας Απόφασης επιτρέπεται υποβολή αίτησης ανάκλησης ή τροποποίησης, προς τον Γενικό Γραμματέα Δασών Υ.Π.ΕΝ. από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 35 του Ν. 4280/14 και της παραγράφου 4 του άρθρου 44 του Ν. 998/79 όπως ισχύει.

Με την απόφασή μας αυτή, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δασών. Ο Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης. Δρ. Νικήτας Φραγκισκάκης».

Προηγούμενο άρθρο

Ζωή χωρίς αυτοκίνητο

Επόμενο άρθρο

Φιλανθρωπική δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων