Στις 6-7 Φεβρουαρίου 2025, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση εργασίας του δικτύου του έργου INT-ACT “Intangible Cultural Heritage: Bridging the Past, Present and Future” (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Γεφυρώνοντας το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον), που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας.
Ο Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο INT-ACT σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς: τα Πανεπιστήμια AALTO (Φινλανδία), Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) και Εβόρα (Πορτογαλία), καθώς και τις εταιρείες ITML (Ελλάδα) και URBASOFIA (Ρουμανία), που εξειδικεύονται στην πληροφορική και τον αστικό σχεδιασμό αντίστοιχα.
Ψηφιακά Εργαλεία για τη Διασύνδεση Πολιτισμού και Ιστορίας
Μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), το έργο INT-ACT επιδιώκει να συνδέσει εμβληματικά ιστορικά μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς με στοιχεία του άυλου πολιτισμού που τα έχουν διαμορφώσει διαχρονικά. Στόχος είναι να αναδειχθεί η πολιτισμική συνέχεια των τόπων, αλλά και να αναπτυχθούν καινοτόμα εργαλεία που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.
Πληροφορίες
Στην Καβάλα, η έρευνα επικεντρώνεται στη Χερσόνησο της Παναγίας, με στόχο την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των πληθυσμιακών μετακινήσεων που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της περιοχής.
Προοπτικές και Επόμενα Βήματα
Κατά την τρίτη συνάντηση του δικτύου στο Εδιμβούργο, παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου σε κάθε θεματική ενότητα και οριστικοποιήθηκε το ερευνητικό πλάνο για τους επόμενους μήνες. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι (Φινλανδία) τον Ιούνιο του 2025.
Για την Καβάλα, οι επόμενες δράσεις περιλαμβάνουν:
- Συνεντεύξεις με κατοίκους, φορείς και οργανώσεις της περιοχής
- Καθορισμό του περιεχομένου των ψηφιακών εργαλείων XR που θα αναπτυχθούν για επιλεγμένα μνημεία
Το έργο INT-ACT αποτελεί μια δυναμική προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την τεχνολογία, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
πηγή: Δήμος Καβάλας