Dark Mode Light Mode

Ανακοίνωση για την Ανοιχτή Πανθασιακή Συνέλευση

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου στις Αποθήκες του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Θάσου (Λιμενάρια) η Ανοιχτή Πανθασιακή Συνέλευση που κάλεσαν συλλογικότητες και φορείς που αντιτίθενται στην κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης στις Μαριές*.

Οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους δημότες και τις δημότισσες για όλες τις πτυχές του ζητήματος και ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ να μην προχωρήσει στην κατασκευή της εγκατάστασης. Ο κ. Μανίτσας, πριν την θορυβώδη αποχώρησή του, υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει συνάντηση επιτροπής δημοτών με τους μελετητές.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την δημοσιογράφο Ειρήνη Κοντογεωργίου η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στους λόγους για τους οποίους η ανακοίνωση του έργου, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με ελλιπή κι αμφισβητήσιμο φάκελο μελετών, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στο νησί.

Ο μηχανολόγος μηχανικός / ναυπηγός κ. Βασίλης Βασιλειάδης προχώρησε σε λεπτομερή ενημέρωση των δημοτών για το επικίνδυνο περιεχόμενο της λυματολάσπης και την ανάγκη της υγειονομικής ταφής της, τους όρους και τις μεθόδους επεξεργασίας της,  τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας, εξηγώντας γιατί ένα τέτοιο έργο καθίσταται παράλογο, ασύμφορο κι επικίνδυνο για τον τόπο.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ιστορικός κ. Σπύρος Μαρκέτος, υποστήριξε ότι στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για αξίες όπως η δημοκρατία και η διαφάνεια, καθώς και να διατηρήσουμε την ενότητά μας, όλο το νησί μαζί, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την μεθόδευση των αρχών για εν κρυπτώ δημιουργία του έργου και τονίζοντας ότι πρέπει να αποδεικνύουμε πλέον στην πράξη πως δεν είμαστε ραγιάδες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαριών κ. Δημήτρης Διαμαντάρας επιβεβαίωσε την απαξιωτική άρνηση της ΔΕΥΑΘ να του γνωστοποιήσει την μελέτη και οποιοδήποτε έγγραφο αφορά την εγκατάσταση, απαντώντας του χαρακτηριστικά “δεν δίνουμε τις μελέτες στον καθένα”.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα σφάλματα της μελέτης που τελικά πήρε στα χέρια του μετά από εισαγγελική παραγγελία που αιτήθηκε ο Νησιωτικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θάσου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην μελέτη αναφέρεται πως οι Μαριές απέχουν μόλις 18 χλμ από τον Λιμένα (ενώ απέχουν περίπου 40χλμ), κι ότι στην περιοχή της καλλιεργούνται σιτηρά (!). Ο Πρόεδρος μετέφερε επίσης την διαβεβαίωση του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Ιωάννου ότι είναι αντίθετος στην μονάδα και θα την καταψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ να τοποθετηθεί επί των εισηγήσεων. Ο κ. Μανίτσας αφού εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για όσα ακούστηκαν από τον κ. Μαρκέτο, δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει επί των τεχνικών θεμάτων και υποσχέθηκε αυτό να γίνει σε συνάντηση δημοτών και μελετητών.

Όταν όμως του απευθύνθηκε ο διευθύνων τη συζήτηση κ. Άγγελος Δρακόντου ζητώντας να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν την απόφαση της ΔΕΥΑΘ να εγκαταστήσει την μονάδα εν κρυπτώ, ο κ. Μανίτσας αποχώρησε ενοχλημένος.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Χρυσάφης ο οποίος μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι η παράταξή του συντάσσεται με τους δημότες που αντιτίθενται στο έργο, ενώ αποκάλυψε ότι αυτή ήταν που ενημέρωσε θεσμικά το τοπικό συμβούλιο των Μαριών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκρουσε επίσης των κώδωνα του κινδύνου ότι σχεδιάζεται στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ, η διαχείριση της λυματολάσπης να παραδοθεί σε ιδιώτες όπως επίσης η αποκομιδή των σκουπιδιών και οι βιολογικοί, με αποτέλεσμα επιπλέον δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των δημοτών.

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Κουτσουμανής και Λάμπρος Λαμπρινίδης.

 

*Κοινότητα Μαριών, Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Κάστρο”, Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Γέννα”, Νησιωτικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος,

Θάσος Νερό ΣΟΣ, Kυνηγετικός Σύλλογος Θάσου.

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Τιμητικές εκδηλώσεις για Οικουμενικό Πατριάρχη και Μητροπολίτη Κιέβου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Λιμεναρχείο Καβάλας: Εκεί όπου η κίνηση του 2022 ξεπέρασε αυτή του 2019