Τα τελευταία χρόνια, οι διοικήσεις του δήμου Θάσου, πλήρως εναρμονισμένες με τις εντολές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδιαφέρθηκαν μόνο για τις υποδομές που αφορούσαν τον τουριστικό τομέα.
Αυτή η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, είχε ως αποτέλεσμα οι υποδομές που αφορούσαν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, να ρημάξουν ή να υπολειτουργούν. Δυστυχώς σήμερα, με τον πιο δραματικό τρόπο, επιβεβαιώνεται ότι η οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Ευτυχώς, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν την εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν ολοκληρώθηκαν.
Ως εκ τούτου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας βλέπουν στον πρωτογενή τομέα, ως μια σανίδα οικονομικής σωτηρίας μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ο Δήμος Θάσου, δεν πρέπει να μείνει άπραγος μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα αφήνοντας της αγροτική, κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή στον μαρασμό και την απαξίωση.
Απαιτούμε, άμεσα ο Δήμος να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη συντήρηση και αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα, ώστε να μην καταστρέφονται οι αγροτικοί δρόμοι, με την πρώτη νεροποντή. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την άρδευση.
Πέρα από τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, απαραίτητη είναι η ορθολογική χρήση των γεωτρήσεων, η κατασκευή μικρών φραγμάτων για την άρδευση και η αξιοποίηση των φράγματος των Μαριών, σε αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα για το φράγμα Μαριών, είναι επιτακτική ανάγκη ο καθαρισμός του προφράγματος. Επιπλέον είναι αναγκαίο να ξαναμπεί σε χρήση το αρδευτικό δίκτυο του Αγίου Δημητρίου Λιμεναρίων.
Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η καθαριότητα και η συντήρηση των ποτίστρων. Τέλος, όλες αυτές τις δεκαετίες μονόπλευρου ενδιαφέροντος για τον τουρισμό από την πλευρά του δήμου, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν παρατημένα και τα δάση του νησιού. Είναι αναγκαίο τα δημοτικά δάση να συντηρηθούν και να οριστούν μελισσοτροφεία τα οποία θα καθαριστούν από τον ίδιο τον δήμο.
Για τους παραγωγούς, πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πέρα από το μονομερές ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών για τον τουρισμό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους κερδοσκόπους, οι οποίοι έρχονται να αγοράσουν το λάδι με 2 ευρώ και 10 λεπτά, ή με 1,80 έως 2,10 την τιμή ζώο βάρος. Αντίστοιχα οι μελισσοκόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις αθρόες εισαγωγές μελιού.
Ο Δήμος και η περιφέρεια δεν μπορούν να μένουν άπραγοι μπροστά στην καταστροφή των παραγωγών. Ζητάμε άμεσα να ανοίξει το σφαγείο στην Θάσο, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην βρίσκονται στην ανάγκη των ζωέμπορων και των μεσαζόντων. Διεκδικούμε, ο δήμος για όλες τις δομές του (παιδικοί σταθμοί, κάμπινγκ, κοινωνική πολιτική) να αγοράζει από τους τοπικούς συνεταιρισμούς τα αναγκαία προϊόντα.
Απαιτούμε να μην εισπραχθεί από τον δήμο και την περιφέρεια τα τέλη για τα βοσκοτόπια και τα τέλη άρδευσης. Την συνηθισμένη πρακτική του τοπικού κράτους- φοροεισπράκτορα, δεν μπορούμε να την αντέξουμε και μας οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή.
Η Διοίκηση του
Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)