Η απόφαση της Επαγγελματικής Επιτροπής Αθλητισμού να κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας της ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα ήρθε ως απόλυτη δικαίωση για τον αγώνα της ομάδα της πόλης. Ενός αγώνα που στηρίχθηκε, αφενός μεν στο δίκαιο αίτημα συμμετοχής της ομάδας στην κατηγορία στην οποία προβιβάστηκε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αφετέρου στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου.
Απέναντί της βρήκε την ανεπάρκεια του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη ο οποίος από το βήμα της Βουλής έλεγε, ανερυθρίαστα, ψέματα και (παρ)ερμήνευε κατά το δοκούν τον ίδιο του τον νόμο. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η πρωτοφανής αδιαφορία των τριών τοπικών βουλευτών, τους οποίους «άδειασε» ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης, καθώς, όπως δήλωσε τους είχε ενημερώσει για τη δυσμενή-όπως νόμιζε-κατάληξη του αιτήματος του ΑΟΚ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μετά την απορριπτική απόφαση της ΕΕΑ, το θέμα ήρθε στο ελληνικό Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτρίας Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου. Ζητήθηκε από τον υφυπουργό να απαντήσει για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει ώστε να διασαφηνίσει το νομικό κενό που προκάλεσε ο νόμος του, και καταδίκαζε την ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα σε αφανισμό. Ο κ. Αυγενάκης αρκέστηκε σε περιαυτολογίες, κουνώντας το δάκτυλο σε όσους είχαν διαφορετική άποψη από εκείνον. Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στο δήμαρχο Καβάλας (για άσχετο θέμα), όσο και στον επενδυτή του ΑΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ και η υγιής επιχειρηματικότητα έχουν πάρει διαζύγιο.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Καβαλιωτών, του επενδυτή, της αντιπολίτευσης και της νομικής ομάδας του ΑΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν να τηρηθεί η νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ παράλληλα ξεκαθάριζαν ότι η απόφαση είναι πολιτική και η παρέμβαση Αυγενάκη, εμφανής. Η αρχικώς θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η μετέπειτα διασάφηση της προβλεπόμενης ημερομηνίας κατάθεσης δικαιολογητικών, άφησαν έωλο τον κ. Αυγενάκη, ενώ επιβεβαίωσε την ανεπαρκή στήριξη των τριών κυβερνητικών βουλευτών.
Η προσπάθεια κάποιων να καρπωθούν τη δικαίωση του ΑΟΚ, είτε με αυτοευχαριστήριες ανακοινώσεις και επικλήσεις φιλικών σχέσεων, ή, ακόμα χειρότερα με παράδοση των όπλων μέσω παραδοχών και προτροπών τύπου «να ξαναχτίσουμε τον ΑΟΚ από την αρχή», μόνο γέλωτα προκαλούν.
Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο υφυπουργός Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής:
«Προσωπικά η Καβάλα μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, και η πόλη και η ποδοσφαιρική ομάδα. Μάλιστα, γνωρίζω προσωπικά και στελέχη της ομάδας. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Δεν είναι θέμα συμπάθειας ή μη! Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να μας αφορά ισότιμα όλους. Και αυτό κάνουμε! Εφαρμόζουμε το νόμο!
Ωστόσο, οφείλω να προσθέσω και κάτι ακόμη:
Το ενδιαφέρον μου για την Καβάλα το έχω συζητήσει και με τον πολύ καλό μου φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, και με τους φίλους και συναδέλφους Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη.»
Αλήθεια, τελικά ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Αυγενάκης και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές που στοιχήθηκαν πίσω από την πολιτική παρέμβαση του Υφυπουργού, παρέδωσαν τα όπλα και μόνον όταν το θέμα μπήκε προς συζήτηση στη Βουλή από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θυμήθηκαν ότι η πολιτική πίεση φέρει αποτελέσματα; Ή όσοι και όσες υποστήριζαν από την αρχή ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι ανεπαρκής, αλαζόνας, αδιάφορος για την ομάδα μας, επιθετικός σε όποιον τον αμφισβητεί, καθηλωμένος σε μία πολιτική απάθειας;
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας