Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καβάλας οριστικοποίησε και ανακοίνωσε χθες το πρόστιμο του ποσού των 10.000 ευρώ που επιβάλει στη ΔΕΥΑΚ. Το πρόστιμο αφορά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην Άσπρη Άμμο, είναι συνέχεια όσων αποκαλύφθηκαν τον προηγούμενο Χειμώνα και την προηγούμενη Άνοιξη. Τότε, με αφορμή βλάβη του αγωγού που διαχέει το επεξεργασμένο λύμα στη θάλασσα, διατυπώθηκαν ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο βιολογικός λειτουργεί σωστά. Στα γεγονότα εκείνων των ημερών ρόλο έπαιξε η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου «Τόπος της Ζωής μας» αλλά και ο αρχικός έλεγχος που έκανε στην εγκατάσταση το τμήμα Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Αυτό διαπίστωσε μη σωστή λειτουργία, εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποίησε τη ΔΕΥΑΚ ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Το οποίο επιλήφθηκε του γεγονότος. Στέλνει την υπόθεση στην Εισαγγελία για το ποινικό της μέρος, επιβάλλει το πρόστιμο. Είναι σαφές ότι αυτά που διαπίστωσαν δύο υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας η δημοτική επιχείρηση δεν μπορεί ούτε να τα αμφισβητήσει αλλά ούτε και να τα αρνηθεί.
Από το έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας για την επιβολή του προστίμου προκύπτει ότι ο βιολογικός δεν λειτουργεί σωστά από το 2016. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι παλαιότερο. Ίσως κι από την εποχή Τσοχαταρίδη, δηλαδή Σιμιτσή. Πρόκειται για ρότορες που δεν λειτουργούν. Πρέπει να αντικατασταθούν αλλά τούτο δεν γίνεται στο σωστό χρόνο. Ανταλλακτικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά ούτε αυτό προγραμματίζεται. Μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος η ΔΕΥΑΚ δρα, επί των ημερών πια του κ. Μπάμπη Κουφατζή.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η βλάβη προγραμματίζεται να διορθωθεί. Είναι θέμα λίγων ημερών ή εβδομάδων. Το κακό είναι ότι ο βιολογικός της Άσπρης Άμμου δεν λειτουργούσε σωστά, ένας Θεός ξέρει από πότε. Καλό είναι αυτό να το μάθουμε αλλά τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από κανέναν. Ακόμη κι από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχει αμέλεια υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών, ειδικά προέδρων και γενικών διευθυντών της ΔΕΥΑΚ. Είναι βέβαιο ότι απέκρυψαν σειρά σημαντικών γεγονότων κι είναι επίσης βέβαιο ότι η σκάρτη λειτουργία του βιολογικού θα ήταν ακόμη και σήμερα μυστική. Αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα αρχές του έτους, όπως επίσης η γνωστή πρόσφατη ενοχλητική μυρωδιά. Σήμερα ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί με απομάκρυνση των λυμάτων με βυτιοφόρα! Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να λειτουργήσουν σωστά οι 6 ρότορες. Το επίμαχο μα και άγνωστο διάστημα, από τους 6 λειτουργούσαν μόνο οι 2. Που όπως πλέον καταλάβαμε δεν εξασφάλιζαν σωστή λειτουργία του βιολογικού.
Η απόφαση επιβολής προστίμου μεταξύ άλλων αναφέρει: « Αποφασίζουμε Την επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000,00 €
(δέκα χιλιάδων Ευρώ) στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας διότι: η ανωτέρω Δ.Ε.Υ.Α. ενήργησε κατά παράβαση των προβλεπομένων στην ενότητα Β καθώς και των όρων Δ41 & Δ42 της με αρ. (6) σχετικής Α.Ε.Π.Ο. και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 (διοικητικές κυρώσεις) του Ν. 1650/1986 όπως έχει τροποποιηθεί από το άρθρο 21 του Ν. 4014/2011. Από το ποσό αυτό ποσοστό 50% θα εισπραχθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο) (κωδ.3517) και 50%
υπέρ της Π.Ε. Καβάλας (κωδ.64135). Κατά της Απόφασης επιβολής προστίμου επιτρέπεται: Α) προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, εντός δεκαπέντε(15) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της παρούσας στον παραβάτη, σύμφωνα με το άρθρο 227 του Ν. 3852/2010. Β) προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο εντός εξήντα(60) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της παρούσας στον παραβάτη, σύμφωνα με το άρθρο 53, παρ.1 του Ν. 3900/2010».
Στα σχετικά της απόφασης διαβάζουμε για το εισηγητικό έγγραφο της υπηρεσίας: «Η με Α.Π. 1589/3-7-2018 εισήγηση επιβολής προστίμου σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας: «Α) Η μη κανονική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων από το 2016 έως σήμερα έχει ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση των εγκεκριμένων ορίων για τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, όπως αυτά ορίσθηκαν στην ενότητα Β των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Β) Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι Δ41 και Δ42 της με αρ. (6) σχετικής Α.Ε.Π.Ο. αναφορικά με την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».