Η δημοτική σύμβουλος Καβάλας και υποψήφια Δήμαρχος Αναστασία Ιωσηφίδου παρακολούθησε την Τρίτη τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για την Τ.Α. Τις δημοτικές επιτροπές όλων των Δήμων όπως επίσης τις Οικονομικές Επιτροπές των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Κλήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Δεν έχει πεισθεί για το ορθό της παρέμβασης. Αμφιβάλλει για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης του Δήμου Βέροιας. Η κ. Ιωσηφίδου εκτιμά ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά όλους τους Δήμους της χώρας και όχι μόνο το Δήμο Βέροιας. Γιατί όπως εξηγεί, υπήρξε και μια τέτοια προσέγγιση. Για την τροπολογία και όσα επιφέρει στην αυτοδιοίκηση (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Καβάλας) είπε μεταξύ άλλων: « Το θέμα που ανέκυψε δεν λύθηκε με την τροπολογία. Αυτή επαναφέρει τις αρμοδιότητες από τις Οικονομικές Επιτροπές στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά όχι όλες τις αρμοδιότητες. Από τις 16 περίπου επιστρέφουν στα Δημοτικά Συμβούλια οι 10. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητά να γίνει νέα συγκρότηση των Δημοτικών Επιτροπών. Αυτό δεν γίνεται με την τροπολογία. Η σύνθεση των Επιτροπών παραμένει ίδια. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να συγκροτηθούν εκ νέου οι Δημοτικές Επιτροπές. Υπάρχει τέλος η παράγραφος 2 του άρθρου 72. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ασκεί τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ειδικά για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Όπως ο φωτισμός με λάμπες led, η αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου και άλλα».
Για την προεκλογική της δραστηριότητα, ως υποψήφια Δήμαρχος, η κ. Ιωσηφίδου δήλωσε ότι κινείται με δυναμισμό σε όλα τα επίπεδα. Άφησε για το μέλλον τις ανακοινώσεις και προεκλογικές της δραστηριότητες.
*Σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Βουλή, σχετικό είναι το ακόλουθο κείμενο από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr: «Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα. Το ν/σ πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου, επί της αρχής, δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, υπέρ της τροπολογίας για την κυβερνησιμότητα στους δήμους δήλωσε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν “παρών”, το ΜέΡΑ25 καταψήφισε. Ομόφωνα δεκτή έγινε η τροπολογία για τους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Την τροπολογία για την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, για το έτος 2023, ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται τροπολογία του ΥΠΕΣ που «θεραπεύει» τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα στις αποφάσεις των επιτροπών των ΟΤΑ και σε όσους τις στελέχωναν. Με βάση την τροπολογία, δρομολογείται η επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς τα Δημοτικά – Περιφερειακά Συμβούλια, επακακαθορίζονται αρμοδιότητες και διευκρινίζονται ζητήματα ως προς τη σύνθεσή τους. Η τροπολογία ξεκαθαρίζει το «τοπίο» για το ποιες αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται από τις επιτροπές και ποιες από το δημοτικό-περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης στο νομοσχέδιο, εντάχθηκε τροπολογία με την οποία λύνεται το πρόβλημα των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι είχαν μείνει εκτός των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ.H τροπολογία είναι στο πνεύμα της ρύθμισης που είχε καταθέσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι», και συμπεριλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που εργάζονταν στο Πρόγραμμα και είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη. Οι μόνοι που μένουν εκτός είναι 162 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα οι οποίοι δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις προκειμένου να υποβάλουν την σχετική αίτηση συμμετοχής».