Η Αναστασία Μιρλή έχει μια μικρή εμπειρία από βουλευτικές εκλογές στο Ν. Καβάλας.
Ήταν υποψήφια μετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και το 2015. Τότε οι εκλογές ήταν με λίστα. Η συμμετοχή της επιβλήθηκε και από την αποχώρηση αρκετών στελεχών του κόμματος. Σε αυτές τις εκλογές όλα είναι αλλιώς. Η διαδικασία, οι συνθήκες αλλά και η ίδια. Συμμετέχει ήδη στις προεκλογικές εξορμήσεις. Διαπιστώνει τους πολίτες θετικούς σε όσα ακούν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέντευξη
Ερ: Ας αρχίσουμε με ένα σύντομο βιογραφικό σας. Τι κάνετε σήμερα στο κόμμα αλλά και επαγγελματικά;
Απ: Είμαι Καβαλιώτισσα. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Καβάλα. Έχω γονείς με Θασιακή καταγωγή. Είμαι 37 χρονών. Είμαι βιολόγος, εργάστηκα για πολλά χρόνια στον τομέα του περιβάλλοντος. Εργάστηκα στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα Νέστου και στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας. Σήμερα εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στο Γενικό Λύκειο της Ασπροβάλτας. Είμαι χρόνια μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε ως αντίδραση στο λεγόμενο «άρθρο 16». Ήμουν συντονίστρια στην οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Νέστου και είμαι μέλος της νομαρχιακής Καβάλας εδώ και αρκετά χρόνια.
Ερ: Δεν είναι η πρώτη σας υποψηφιότητα.
Απ: Είχα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε οι εκλογές ήταν με λίστα. Είχα μπει στο ψηφοδέλτιο μετά την αποχώρηση των πρώην πλέον συντρόφων.
Ερ: Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, έχουν περάσει άλλωστε και περίπου 10 χρόνια.
Απ: Έχουν αλλάξει αρκετά. Απ’ ότι φαίνεται όμως οι κοινωνικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί. Αντίθετα έχουν πάει προς το χειρότερο. Οπότε ο αγώνα είναι μεν διαφορετικός με την έννοια ότι πηγαίνουμε σε εκλογές με σταυροδοσία αλλά στη στόχευση είναι ακόμη ίδιος για το πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες για όλους και όχι για τους λίγους όπως κάνει η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή.
Ερ: Πως είναι τα πράγματα στο Νομό Καβάλας; Κινείστε προεκλογικά; Περιμένετε την προκήρυξη των εκλογών;
Απ: Φυσικά και κινούμαστε. Εγώ και οι συνυποψήφιοι μου. Συνεχώς. Σε καθημερινή βάση. Είτε σε κάποια χωριά, είτε στην πόλη. Βγαίνουμε σε καφενεία, συζητάμε με κόσμο, κάνουμε επαφές με συλλόγους, προσπαθούμε να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για κάποια θέματα τα οποία ενδεχομένως δεν τα γνωρίζαμε τόσο καλά. Προσπαθούμε να βγούμε στον κόσμο και να μας γνωρίσει, εννοώ όχι μόνο προσωπικά αλλά να γνωρίσει και την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστή. Δυστυχώς δεν έχουμε τα συστημικά μέσα μαζί μας για να μπορούμε να είναι γνωστή η άποψη μας. Έτσι πρέπει να γίνει η δουλειά από χωριό σε χωριό. Από πόρτα σε πόρτα. Να μπορέσουμε να καταφέρουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινωνία.
Ερ: Ανταποκρίνεται ο κόσμος;
Απ: Ναι ανταποκρίνεται. Ο κόσμος μας περιμένει. Έρχεται στα καφενεία, στο δρόμο που μας βλέπει και προσπαθεί να μας μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι κοντά μας ο κόσμος. Το κλίμα βλέπουμε ότι είναι διαφορετικό. Πριν μερικούς μήνες ο κόσμος δεν εκφραζότανε. Σήμερα ο κόσμος αντιθέτως εκφράζεται, λέει την άποψη του, λέει όλα του τα παράπονα. Εκτός αυτού θέτει και την πολιτική στόχευση που έχει. Ως απλός πολίτης. Αυτό είναι σημαντικό. Να είμαστε κοντά σε αυτή τη στόχευση.
Ερ: Όλα αυτά κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η τραγωδία με τα τρένα.
Απ: Ήταν το δυσάρεστο ερέθισμα το οποίο έβγαλε όλη την αγανάκτηση του κόσμου για όλα αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία τετραετία. Ο κόσμος δεν μπορεί να δεχθεί αυτό που παρακολουθεί. Μιλά ο κ. Καραμανλής στη Βουλή. Λέει ότι είναι ντροπή σας να μιλάτε για την ασφάλεια των τρένων. Μια εβδομάδα μετά την ομιλία του είχαμε 57 νεκρούς. Ο κόσμος δεν μπορεί να δεχθεί πράγματα τα οποία έπρεπε να είναι ασφαλή αλλά αποδεικνύονται επικίνδυνα. Δεν μπορεί να δεχθεί τις κοροϊδίες για απλά πράγματα όπως το κέντρο τηλεδιοίκησης όπου λειτουργεί σε ένα διαλυμένο κτίριο. Δεν μπορεί να δεχθεί άλλα ψέματα. Δεν το δέχεται, δεν το ανέχεται. Θέλει πλέον την πολιτική αλλαγή, θέλει τα πράγματα να γίνουν όπως του αξίζουνε.