Γράφει στο GRTimes η Ντέπυ Χιωτοπούλου
Ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία και στον πολιτισμό, στο σήμερα, στο αύριο και στις ποικίλες μορφές τουρισμού που προσφέρει αυτός ο «καλόκαρδος» τόπος. Ανατολική Μακεδονία, μαζί και η Θράκη, με μια αγκαλιά γεμάτη χρώματα, αρώματα, γεύσεις, «ζεστασιά», χαμόγελα, ελληνική φιλοξενία! Οδοιπορικό του GRTimes.gr σε Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα.
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο βόρειο ανατολικό τμήμα της χώρας μας αποτελεί ένα σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ένα σταυροδρόμι γεμάτο ιστορία και πολιτισμό, μύθους και παραδόσεις, με σύγχρονες και παλιές πόλεις, με γραφικά χωριά και νησιά, με λίμνες, θάλασσες, ποτάμια και καταρράκτες, με επιβλητικά βουνά και παρθένα δάση, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με τοπικά προϊόντα και εξαιρετικά κρασιά.
Ένα σταυροδρόμι φιλόξενο, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου, για κάθε μέρα, με μια διαφορετική εμπειρία, που θα την κρατάει ο επισκέπτης καλά φυλαγμένη μέσα του! Βρεθήκαμε, για άλλη μια φορά, στην περιοχή, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Τμήμα Τουρισμού.
Αυτή τη φορά, στον περιορισμένο μας χρόνο επισκεφθήκαμε την Ξάνθη – την Παλιά της Πόλη-, το αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, τα Στενά του Νέστου και τη Θέση Θέας ατενίζοντας τους μαιάνδρους του ποταμού, την Καβάλα, τους Φιλίππους και το Βαπτιστήριο της Λυδίας, τη Δράμα, το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη και θα σας μεταφέρουμε τις εικόνες που βιώσαμε. Ας απολαύσουμε μαζί αυτό το οδοιπορικό!
1.Παλιά Πόλη Ξάνθης
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων μπήκε από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, η πόλη της Ξάνθης με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία, τις συναυλίες και τις ποικίλες δράσεις της «Ευχούπολης» που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών.
Αφήνοντας πίσω μας την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μπλεκόμαστε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά της, αλλά και τα καλόγουστα σπιτάκια με τις αυλές τους. Πολυφωτογραφημένο σημείο η γωνία με το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου – Καλούδη (1877), η Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», τα καφέ – μπαράκια που αυτήν την εποχή στολισμένα είναι ακόμη πιο ελκυστικά.
Πιο πάνω η Μητρόπολη, πιο κάτω δεξιά και αριστερά στα σοκάκια, μαγαζάκια, καφέ, μεζεδοπωλεία, γεμίζουμε με αρώματα, με χρώματα, με γεύσεις Δύσης αλλά και Ανατολής! Σημειώνουμε στην ατζέντα μας, το διάσημο παζάρι της Ξάνθης (κάθε Σάββατο), τις Απόκριες, τις «Πόλεις Ονείρων» (τον Μάιο), τις Γιορτές Παλιάς Πόλης (στις αρχές Σεπτεμβρίου) και βεβαίως, δεν παραλείπουμε να περάσουμε από τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκης», ένα τριώροφο κτίριο του 1897, που λειτουργεί στη μνήμη του αείμνηστου συνθέτη με καταγωγή από την Ξάνθη!
2.Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Η πατρίδα του Έλληνα φιλόσοφου Δημόκριτου, τα Άβδηρα, απέχουν 22 χλμ. νοτιοανατολικά της Ξάνθης. Εκεί θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο με τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα. Τα Άβδηρα ιδρύθηκαν το 654 π.Χ. από Ίωνες κατοίκους των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας και η πόλη έγινε γρήγορα ισχυρή και οικονομικά ακμαία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, τα εκθέματα του οποίου καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αι. μ.Χ., χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα.
Στην αίθουσα του δημόσιου βίου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, νομίσματα, ειδώλια του Ερμή, του Διόνυσου, του Πάνα και του Έρωτα κλπ., λατρευτικά σκεύη, ανάγλυφα, όπλα, σφραγίσματα κλπ. Στην αίθουσα του ιδιωτικού βίου θα δούμε εκθέματα από τις επαγγελματικές δραστηριότητες των αρχαίων κατοίκων (κτηνοτροφία, αλιεία, βιοτεχνία, εργαστήρια, υφαντική κ.ά.), πήλινα αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, αρωματοδοχεία, καθρέπτες, κοσμηματοθήκες που μαρτυρούν την ενασχόληση με τον καλλωπισμό, παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των παιδιών κλπ.
Στην αίθουσα με τα ταφικά έθιμα, εκτίθενται πήλινες και λίθινες σαρκοφάγοι, αμφορείς, πιθάρια κλπ. Οι νεκρικές διαδικασίες ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των μελών κάθε οικογένειας. Επισκεπτόμαστε και την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Ήχοι αρχαίων» με συνολικά 17 ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων από τον Γιώργο Πολύζο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων λειτουργεί καθημερινά 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης. Είσοδος 2 ευρώ (χειμερινό ωράριο και εισιτήριο). Ο αρχαιολογικός χώρος (6 χλμ.) λειτουργεί Κυριακή και Δευτέρα (σ.σ. τον επισκέπτονται κυρίως σχολεία), ενώ στο ίδιο σημείο είναι και ο λόφος από όπου φαίνεται το λιμάνι των Αβδήρων.
3.Στενά Νέστου
Από την πόλη της Ξάνθης κατευθυνόμαστε με προορισμό μας την Καβάλα και σε μια απόσταση περίπου 13 χλμ. στρίβουμε προς Γαλάνη, Τοξότες, Στενά Νέστου. Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό σύνορο που χωρίζει τον νομό Ξάνθης από τον νομό Καβάλας, έχει συνολικό μήκος 234 χλμ., ξεκινάει από την περιοχή του Ρίλα στη Βουλγαρία και, αφού διασχίσει 100 χλμ. μέσα στη γείτονα χώρα, εισέρχεται στη χώρα μας και εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος.
Από το 1979 έχει κηρυχθεί περιοχή Αισθητικού Δάσους, ενώ από την περιοχή περνάει πάνω από έναν αιώνα η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Θράκη με την Ελλάδα, διασχίζοντας τα πανέμορφα Θρακικά Τέμπη και τριάντα γαλαρίες (τούνελ) κατασκευασμένες από Γάλλους τεχνικούς στα τέλη του 19ου αιώνα (σ.σ. τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, αυτή η διαδρομή δεν πραγματοποιείται και το τρένο από Θεσσαλονίκη φτάνει μέχρι Δράμα).
Από τη Γαλάνη, ακολουθούμε τις σχετικές πινακίδες, όπου καταλήγει ο δρόμος και παρκάρουμε. Στην είσοδο του πάρκινγκ (και πριν την αρχή του μονοπατιού) λειτουργεί καντίνα όλο το χρόνο με καφέ, ροφήματα, ποτά, σνακ, πίτσα κλπ.
Ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι των Στενών του Νέστου, απολαμβάνουμε το ποτάμι και την πανέμορφη φύση, ενώ έπειτα από περίπου 20 λεπτά περπάτημα, φτάνουμε σε κιόσκι με πανοραμική θέα.
4.Θέση Θέας
Από τη Γαλάνη συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς το πάνω, προς τα Ίμερα, για να προσεγγίσουμε τη Θέση Θέας, η οποία απέχει 11 χλμ. σε ασφαλτόδρομο με αρκετές στροφές. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε, τόσο πιο επιβλητική είναι η θέα!
Βρισκόμαστε σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων και στο σημείο όπου υπάρχει μια ελληνική σημαία παρκάρουμε. Περπατάμε λίγα μέτρα το μονοπάτι προς τα δεξιά και φτάνουμε στη Θέση Θέας, απ’ όπου μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε τους μαιάνδρους του ποταμού Νέστου.
Είχαμε την τύχη να δούμε και έναν αετό να πετάει πάνω από το ποτάμι. Κατά τη μυθολογία, τους μαιάνδρους δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας τον δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών!
Συνοδός μας ο Ηλίας Μιχαηλίδης, ο οποίος εδώ και μια 20ετία δραστηριοποιείται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Κανό, ράφτινγκ, τοξοβολία, αναρρίχηση, πεζοπορίες, διαδρομές 4×4, zip line συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις στη φύση με την εμπειρία της Riverland. Μάλιστα, το σημείο της Θέσης Θέας είναι από τα καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή για πτήσεις πάρα πέντε.
5.Καβάλα
Οι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι χτισμένες πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό και η απόσταση ανάμεσα σε κάθε πόλη είναι περίπου στα 50 χλμ. Η Καβάλα, χτισμένη αμφιθεατρικά, συνδυάζει το χθες με το σήμερα, με τη σύγχρονη πόλη από τη μια και την Παλιά Πόλη με τα λιθόστρωτα δρομάκια της από την άλλη που μας ταξιδεύει σ’ άλλες εποχές.
Στην Παλιά Πόλη η συνοικία της Παναγίας, κατοικημένη αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα αποτελεί τον αρχικό ιστορικό πυρήνα της Καβάλας. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μνημείο του Αποστόλου Παύλου, το επιβλητικό Ιμαρέτ (στις μέρες μας λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο), το συγκρότημα Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) με το ομώνυμο τέμενος, η οικία του Μεχμέτ Αλή και ο ανδριάντας του, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ταβερνούλες, καφέ, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ είναι το σκηνικό που συναντάμε στα στενά της Παλιάς Πόλης. Από το δε Φρούριο -την Ακρόπολη- έχουμε πανοραμική θέα! (τηλ. 2510 838602, www.castle-kavala.gr).
Στη σύγχρονη πόλη, ξεχωρίζουν οι Καμάρες -σήμα κατατεθέν- μήκους 270 μ. και μέγιστο ύψος 25 μ., οι οποίες κτίστηκαν από τον Ιμπραήμ πασά, μεταξύ 1520 –1530, και αυτό το Υδραγωγείο ύδρευε την πόλη της Καβάλας μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Η περιοχή του Αγίου Νικολάου με τα ταβερνάκια και τα καφέ, το Λιμάνι επίσης με ταβέρνες και τα καφέ, η πλατεία Καπνεργάτη με το ομώνυμο μνημείο, η Δημοτική Καπναποθήκη όπου στεγάζεται το Ναυτικό μουσείο, η Μονή Λαζαριστών (στεγάζει την καθολική εκκλησία της πόλης), το εντυπωσιακό Δημαρχείο (μικρογραφία Ουγγρικού πύργου), το Μέγαρο Wix, το Μουσείο Καπνού (τηλ. 2510 223344, www.tobaccomuseum.gr), το Αρχαιολογικό μουσείο με προϊστορικά ευρήματα από όλο τον νομό Καβάλας κλπ. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Καβάλας.
Σε απόσταση 30 χλμ. από την Καβάλα, στην Χρυσούπολη, λειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» με καθημερινές πτήσεις από/προς Αθήνα και συνδέσεις με το εξωτερικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
6.Φίλιπποι
Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά όλης της χώρας! Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από τις 15 Ιουλίου 2016, ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων, μια πόλη ακμαία πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό, έγινε μάρτυρας σπουδαίων ιστορικών γεγονότων όπως η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο.
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, ενώ οι πρώτοι οικιστές ήταν άποικοι από τη Θάσο οι οποίοι το 360 π.Χ. ίδρυσαν την αποικία των Κρηνίδων.
Η πόλη γνώρισε περίοδο ακμής στους ελληνιστικούς χρόνους και τότε απέκτησε το τείχος, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι τα τείχη και η ακρόπολη, το θέατρο το οποίο πιθανότατα χτίστηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β’, η Αγορά, η Παλαίστρα, η φυλακή του Απόστολου Παύλου, οι Βασιλικές Α,Β,Γ, ο οκτάγωνος ναός.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα, τα ευρήματα εκτίθενται στο μουσείο του χώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες στο αρχαίο θέατρο φιλοξενούνται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ώρες λειτουργίας, καθημερινά 08.30 – 15.30, είσοδος 3 ευρώ, απόσταση 15 χλμ. από Καβάλα, 21 χλμ. από Δράμα (τηλ. 2510 516251).
7.Βαπτιστήριο της Λυδίας
Σε κοντινή απόσταση από τους Φιλίππους, μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο βρίσκεται το Βαπτιστήριο της Λυδίας. Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Χριστιανισμού. Λέγεται πως ο Απόστολος Παύλος, κατά το δεύτερο σκέλος της Αποστολικής του Περιοδείας, περίπου το 50 μ.Χ., είδε ένα όραμα που τον οδήγησε στη Μακεδονία για να κηρύξει το λόγο του Θεού και ουσιαστικά, να εισάγει για πρώτη φορά τα διδάγματα του Ιησού Χριστού στην Ευρώπη.
Κατά τη διαμονή του Αποστόλου Παύλου και των συνοδών του στους Φιλίππους, έγινε και η πρώτη βάπτιση επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ήταν ημέρα Σάββατο όταν βγήκαν έξω από την πόλη, σε μια τοποθεσία κοντά στον ποταμό Ζυγάκτη.
Εκεί ήταν και που αποφάσισε ο Απόστολος Παύλος να κάνει το πρώτο του κήρυγμα, απευθυνόμενος στις γυναίκες που είχε συναντήσει. Ανάμεσά τους, βρισκόταν και μία έμπορος πορφύρας, η Λυδία, η οποία καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας. Επρόκειτο για μια γυναίκα ευσεβή, η οποία δέχτηκε το λόγο του Αποστόλου και έγινε Χριστιανή.
Η Λυδία ήταν η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή που βαπτίστηκε μαζί με την οικογένειά της, εκεί, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού. Επίσης φιλοξένησε στην οικία της τον Απόστολο Παύλο και τους συντρόφους του, ενώ τον βοήθησε και στη διάδοση του Ευαγγελίου σε όλη την Ευρώπη.
Στις μέρες μας, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στο ποτάμι για βαπτίσεις, ενώ εντός της εκκλησίας υπάρχει κολυμβήθρα για τα παιδιά ενώ στο δάπεδο διαγράφεται σε ψηφιδωτό η πορεία του Απόστολου Παύλου.
8.Δράμα
Η περιοχή της Δράμας κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ηδωνίδα, ενώ το σημερινό της όνομα προέρχεται από το «Ύδραμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή.
Η Δράμα περικλείεται από τα όρη της Ροδόπης στα βόρεια, του Παγγαίου στα νότια, του Όρβηλου και του Μενοικίου στα δυτικά και της Λεκάνης στα ανατολικά, ενώ το Φαλακρό στα ορεινά του νομού είναι το ψηλότερο βουνό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ψηλότερη κορυφή το Άγιο Πνεύμα (1.629 μ.).
Στο κέντρο της πόλης, must αποτελεί η ειδυλλιακή τοποθεσία των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, με τις πάπιες και τις χήνες, την ομώνυμη εκκλησία (σ.σ. πολιούχος της Δράμας όπου ανήμερα της εορτής αναβιώνει το έθιμο με τα καραβάκια), την πρώην καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, η οποία έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, το Μαρμάρινο σπίτι (Οικία Αναστασιάδη) του 1875 με περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο, το οποίο λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, το μνημείο στη μνήμη των 1.200 Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανοβούλγαρους κατακτητές, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, σε μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, με λίμνες, πλατάνια, τρεχούμενα νερά, ξύλινα γεφυράκια.
Εκεί και το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης όπου μέσα από εικόνες, βίντεο και πλούσιο οπτικό υλικό μαθαίνουμε για την ευρύτερη περιοχή και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της (τηλ. 25210 36774).
Σε κοντινή απόσταση και το Αρχαιολογικό μουσείο και βεβαίως η Ονειρούπολη, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στον Δημοτικό Κήπο της πόλης και την Πλατεία Ελευθερίας, που φέτος γίνεται 20 ετών και διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους.
Σημειώνουμε στην ατζέντα μας τα έθιμα που αναβιώνουν σε χωριά της Δράμας (Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Παγονέρι, Βώλακας, Καλή Βρύση, Πετρούσα, Πύργοι) τις μέρες των Θεοφανείων (6-8 Ιανουαρίου) με έντονο διονυσιασμό όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, τα κουδούνια με τραγούδια, χοροί, ευρηματικές αναπαραστάσεις. Επίσης, στην πόλη της Δράμας κάθε χρόνο (Σεπτέμβριο μήνα) οργανώνεται το φημισμένο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
9.Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη
Βρισκόμαστε 23 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας και επισκεπτόμαστε το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη – γνωστό και ως Μααρά-, το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Το σπήλαιο των Πηγών Ποταμού Αγγίτη ανακαλύφθηκε το 1978, έχει μήκος 25 χλμ., ωστόσο η τουριστική του διαδρομή είναι 500 μ.
Εντός του σπηλαίου ζουν -είτε μόνιμα είτε περιστασιακά,- 37 είδη ζώων, κάποια από τα οποία είναι σπάνια. Το σπήλαιο ξεχωρίζει για τους σταλακτίτες του (σ.σ. τα πετρώματα που κρέμονται από την οροφή προς τα κάτω), σε λευκούς και ερυθρούς χρωματισμούς, σε αντίθεση με τους σταλαγμίτες που είναι ελάχιστοι, διότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν στο νερό. Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι σταλακτώνες (σ.σ. ο συνδυασμός σταλακτίτη και σταλαγμίτη που ενώθηκαν) οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν.
Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στο Σπήλαιο Ποταμού Αγγίτη είναι η Αίθουσα του Τροχού, το όνομα της οποίας οφείλεται στην παρουσία ενός μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μέτρων. Αρχικά ο τροχός ήταν ξύλινος και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από μεταλλικό που λειτούργησε έως το 1953.
Το σπήλαιο Πηγών Αγγίτη λειτουργεί καθημερινά 10.30 – 17.00, Κυριακές και αργίες 10.00 – 17.30 (χειμερινό ωράριο). Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ για τους ενήλικες, 5 ευρώ για γκρουπ άνω των 25 ατόμων, 4 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους, παιδιά 7-18 ετών, ΑμεΑ κλπ. (Τηλ. 25220 60460).
10.Γαστρονομία
Στην περιοχή της Ξάνθης, καβουρμάς θρακιώτικος, παστουρμάδες και πέταλο λουκάνικο, αλλαντικά και βιολογικά κρέατα, λουκάνικα καραμανλίδικα, σουτζουκάκια, τζιγεροσαρμάδες, τυροκομικά, χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανάς αλλά και πόσα γλυκά από τις περίφημες καριόκες μέχρι τα σαραγλί και τα σουτζούκ λουκούμ, το σεκέρ παρέ και το καζάν ντιπί, τους μπακλαβάδες και τα εκμέκ κανταΐφι, τους ξηρούς καρπούς και πόσα άλλα!
Στην περιοχή της Καβάλας, κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, σύκο, κάστανο κλπ.), κρασί από τις πλαγιές του Παγγαίου όρους, λάδι, ελιές (θρούμπες, Θάσου), κρασί, ούζο και τσίπουρο, μέλι, ψάρια, σπαράγγια, φασόλια Χρυσούπολης, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά κλπ. Βεβαίως, στα εστιατόρια σερβίρουν και μοντέρνα κουζίνα όπως ριζότα με μανιτάρια, θαλασσινά κλπ., κρεατικά σε διάφορες κοπές κλπ.
Στην περιοχή της Δράμας, ο Δρόμος του Κρασιού του θεού Διόνυσου περιλαμβάνει πολλά οινοποιεία που παράγουν εκλεκτά κρασιά, αλλά και τσίπουρα και αποστάγματα. Στα εδάφη του νομού καλλιεργούνται τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς ποικιλίες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η Δραμοινογνωσία που γίνεται κάθε χρόνο με επίκεντρο τα οινοποιεία και τα κρασιά της περιοχής.
Αλλαντικά, παστουρμάς, καβουρμάς, σουτζουκάκια, γιαουρτλού, φασόλια, πατάτες Νευροκοπίου, λουκάνικα Βώλακα, τυροκομικά, πέστροφες, τουρσί, γλυκά κουταλιού, χαλβάς Κυργίων κλπ. συμπεριλαμβάνονται στα τοπικά εδέσματα της Δράμας.
Το οδοιπορικό μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Τμήμα Τουρισμού, την οποία και ευχαριστούμε!
πηγή: grtimes.gr