Το ντέρμπι της ΒΦΛ, σε σαφώς ηπιότερους τόνους, συνεχίστηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καβάλας και όχι μόνο. Εκεί φαίνεται ότι θα εξελιχθούν τα επόμενα επεισόδια του ίδιου σήριαλ την ώρα που η τοπική κοινωνία παραμένει σταθερή στο αίτημα της. Ζητά να βρεθεί λύση, να επιστρέψει η ομαλότητα κι η απασχόληση όλων στο εργοστάσιο.
Στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου διαμαρτυρήθηκαν χθες εργαζόμενοι για την επιβολή του προστίμου ενώ η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ κ. Θεοδώρα Κουλουρά δήλωσε ότι η εταιρία θα προσφύγει κατά αυτού. Η κινητικότητα σε διάφορα μέτωπα υπάρχει αλλά χαρακτηρίζεται από ηρεμία. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι τα επεισόδια έπαψαν να σημειώνονται. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτή είναι η βάση για μια ομαλή κατάσταση στο εργοστάσιο. Στόχος που σήμερα μοιάζει περισσότερο εφικτός.
Χθες στο δικαστήριο αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Δύο από τους τρεις δικηγόρους των εταιριών της ΒΦΛ ήταν ασθενείς. Ο συνάδελφος τους ζήτησε και πήρε αμέσως την αναβολή για 6 Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά η πλευρά του σωματείου κατέθεσε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για εργαζόμενους που απολύθηκαν κι αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα. Το αίτημα συζητήθηκε με μάρτυρα μόνο τον πρόεδρο του σωματείου, απόφαση θα υπάρξει σήμερα. Την Παρασκευή θα συζητηθεί νέο αίτημα έκδοσης προσωρινών διαταγών απολυμένων.
Αναβολή ασφαλιστικών μέτρων
Από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι ήσαν στο δικαστικό μέγαρο χθες, αρκετοί απεργοί από αυτούς που απασχολούνται στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αλλά κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση, υπόθεση της ΒΦΛ, τοπικοί παράγοντες.
Η ακροαματική διαδικασία στην συζήτηση τεσσάρων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, άρχισε κανονικά στις 11.00 το πρωί με προεκφώνηση. Από την πρώτη στιγμή όμως φάνηκε ότι οι υποθέσεις της ΒΦΛ οδεύουν σε αναβολή, αφού από τους τρεις δικηγόρους των εταιριών, οι δύο ήταν απόντες. Ένας μάλιστα την προηγούμενη μέρα αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου ακόμα και χθες νοσηλεύονταν.
Το αίτημα της αναβολής διατυπώθηκε ευθύς αμέσως, αναγνώστηκαν οι 4 υποθέσεις από τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Δόθηκε αναβολή όπως αναμένονταν για τις 6 Σεπτέμβρη, αλλά την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν για ορισμένους από αυτούς να συζητηθούν την ίδια μέρα αιτήματα έκδοσης προσωρινών διαταγών. Η διαδικασία καθυστέρησε και οι προσωρινές διαταγές συζητήθηκαν αργά χθες το μεσημέρι.
Ας δούμε το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν όλα αυτά. Κατ΄ αρχήν πολύς κόσμος στο δικαστήριο, καθώς οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων ήταν περισσότερες από είκοσι. Πολλοί νόμιζαν ότι χθες θα συζητιότανε μόνο οι υποθέσεις της ΒΦΛ, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Από τις 20 και πλέον υποθέσεις, το δικαστήριο απασχόλησαν οι 10. Οι μισές αναβλήθηκαν. Η αίθουσα ήταν γεμάτη. Υπήρχε ηρεμία και ησυχία και η πλευρά της εταιρίας εκπροσωπούνταν μόνο από έναν δικηγόρο. Η αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα διακριτικά. Διμοιρία των ΜΑΤ είχε σταθμεύσει με το ειδικό όχημα στο πάρκινγκ δίπλα από το δικαστικό μέγαρο. Αστυνομικοί του τμήματος έκαναν ενδεικτικά και σωματικό έλεγχο, ενώ υπήρχαν αστυνομικοί και μέσα στο ακροατήριο.
Εντύπωση προκάλεσε η αυξημένη παρουσία όσων ήθελαν να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους. Είδαμε λοιπόν τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, κ. Ζαριανόπουλο, το δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ποτόλια, το δημοτικό σύμβουλο Μανόλη Κελαϊδάκη, που είναι και Πρόεδρος των εργαζόμενων στα πετρέλαια, τον πρώην βουλευτή Ηλία Ιωαννίδη, την πρώην βουλευτή Αλεξάνδρα Τσανάκα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Λαϊκής Ενότητας. Ήταν επίσης ο Πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Πέτρος Ταχματζίδης, πολλοί συνταξιούχοι της ΒΦΛ, εκπρόσωποι και της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η Ομοσπονδία δήλωσαν παράσταση στις υποθέσεις με δικηγόρους που βρίσκονται δίπλα στην δικηγόρο του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ.
Οι υποθέσεις που επρόκειτο να δικαστούν χθες, αλλά τελικά αναβλήθηκαν που αφορούσαν εργαζόμενους, που αρχικά ήταν σε διαθεσιμότητα, και εργαζόμενοι οι οποίοι στη συνέχεια απολύθηκαν. Όσοι ήταν σε διαθεσιμότητα και στην πορεία απολύθηκαν, παραιτήθηκαν από τις υποθέσεις, καθώς πλέον λογίζονται ως απολυμένοι και θα κινηθούν χωριστά κατά της απόφασης με την οποία απολύθηκαν.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα των δικηγόρων των εργαζόμενων, επιφυλάχθηκε γι΄ αυτά. Το δικαστήριο διέκοψε. Ευτυχώς η ηρεμία συνεχίστηκε. Αλλά η αναμονή όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μεγάλη.
Ο Ηλίας Ιωαννίδης για λογαριασμό της ΛΑΕ αιτιολόγησε την παρουσία του ιδίου και άλλων μελών στο δικαστήριο, λέγοντας τα εξής: «Είναι αυτονόητη η συμπαράστασή μας στον αγώνα που κάνει το σωματείο, οι εργαζόμενοι, η πόλη θα έλεγα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το εργοστάσιο, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουνε τα δικαιώματα που είχανε, ν΄ απολαμβάνουνε τα δικαιώματά τους και να δώσουνε μία μάχη. Η δική μας θέση βέβαια είναι υπό δημόσιο έλεγχο το εργοστάσιο να λειτουργεί και με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Να δώσουμε όμως μία μάχη προκειμένου να ηττηθούν οι προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της εταιρίας και φυσικά ν΄ αφυπνιστεί η κυβέρνηση, η οποία από τη μία μεριά επιτρέπει τις ατομικές συμβάσεις, από την άλλη λέει ότι προσπαθεί να δώσει μία λύση».
.