Dark Mode Light Mode

Αγγελική Δεληκάρη: «Η στήριξη των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων οφείλει να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής μας»

φωτογραφία αρχείου

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π. χαρακτήρισε η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ενσωμάτωσης του Κανονισμού 1143/2024 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλευτής Καβάλας αναφέρθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που παράγονται στην Π.Ε. Καβάλας, τονίζοντας πως η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων, η θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η ενσωμάτωση του Κανονισμού 1143/2024 αποτελούν ζωτικής σημασίας μέτρα για την στήριξη των παραγωγών, κυρίως αυτών της ελληνικής περιφέρειας, τα προϊόντα των οποίων αποτελούν και διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, όπως επισήμανε η κυρία Δεληκάρη, προστατεύονται από αθέμιτες πρακτικές τόσο οι καταναλωτές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), όσο και οι παραγωγοί.

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη στην Ολομέλεια:

Ομιλία για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων

 

 Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

 

Συζητάμε και καλούμαστε σήμερα να υπερψηφίσουμε στην Ολομέλεια ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αφορά στο ζωτικό κομμάτι του ελέγχου πολύ συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που εμπίπτουν στις κατηγορίες ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), καθώς και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε αρκετή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, με τοποθετήσεις που κατέστησαν σαφή τη στόχευση, τις προβλέψεις και τα θετικά στοιχεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, όχι μόνο τα όσα είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Στύλιος, αλλά και οι συνάδελφοι των υπολοίπων κομμάτων. Επιπλέον, ακούσαμε τα σχόλια των εκπροσώπων των φορέων, των κατεξοχήν ειδικών και ενδιαφερομένων.

Το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει να θεραπεύσει μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του ελέγχου και του πλαισίου πιστοποίησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων.

Ζούμε σε μια χώρα κατά βάση αγροτική. Ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική ζωή της κάθε κοινωνίας, σε κάθε περιφέρεια της Πατρίδας μας. Τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν την ταυτότητα συγκεκριμένων περιοχών, τις αναδεικνύουν, τις ενισχύουν, και διαφημίζουν παράλληλα τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Κατάγομαι από την Χρυσούπολη του Δήμου Νέστου, εκλέγομαι στην Π.Ε. Καβάλας, όπου παράγονται αρκετά προϊόντα που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες. Να αναφέρω ενδεικτικά το ελαιόλαδο της Θάσου (ΠΓΕ), τις ελιές θρούμπες Θάσου (ΠΟΠ), τυριά (φέτα, κασέρι) (ΠΟΠ), καθώς και τον οίνο ΠΓΕ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με το παρόν νομοσχέδιο η χώρα μας εναρμονίζει τη νομοθεσία της με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα με τον Κανονισμό 1143 του 2024. Όπως τόνισε και στις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο εισηγητής μας, όσο και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι αυτονόητη η εναρμόνιση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Κανονισμούς που ψηφίζονται, κι αυτή η υποχρέωση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαχρονικά.

Ως προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τον κατεξοχήν φορέα που σηκώνει το βάρος των ελέγχων και της πιστοποίησης των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, είναι σαφές πως το νομοσχέδιο ενισχύει τον θεσμικό του ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές του. Άλλωστε, μετά την αναγνώριση ενός προϊόντος ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πιστοποιεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, μετά από αίτησή τους, για την παραγωγή ή/και συσκευασία ή/και διακίνηση με ιδιωτική ετικέτα του εν λόγω προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων, ελέγχου και πιστοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υψηλής ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Τόσο για να προστατεύουν τους αγρότες και παραγωγούς μας από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και τους καταναλωτές φυσικά σε επόμενο στάδιο, αφού οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το προϊόν το οποίο αγοράζουν είναι ακριβώς εκείνο που περιγράφεται στη συσκευασία του, κι όχι κάτι άλλο, σε υψηλότερη ενδεχομένως τιμή. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι εξαγώγιμα, αποτελούν πρεσβευτές της πολύ ποιοτικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρα μας στο εξωτερικό. Μέσα από διαρκείς ελέγχους και διαδικασίες πιστοποίησης διασφαλίζεται πως αυτά τα προϊόντα θα φτάνουν στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά δίχως την παραμικρή σκιά ως προς την ποιότητά τους. Όλα αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις του Β΄ Μέρους του νομοσχεδίου, ενώ στο Δ΄ Μέρος ρυθμίζονται περαιτέρω οι διαδικασίες ελέγχου.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η στήριξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, η πιστοποίηση, η ανάδειξη και η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης οφείλει να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής μας, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Με πρόνοια για τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας της επαρχίας, των πιο απομακρυσμένων και λιγότερο προνομιούχων περιοχών της χώρας, που παρά τις αντιξοότητες, σε ένα περιβάλλον που διαρκώς γίνεται πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό συνεχίζουν με μεράκι να προσφέρουν προϊόντα που ικανοποιούν τα πιο αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Με το σημερινό νομοσχέδιο κάνουμε ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που εγγυάται τη συνέχιση της παραγωγής αυτών των ποιοτικών προϊόντων, και γι’ αυτό τον λόγο σας καλώ να το υπερψηφίσετε.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΔΕΛΗΚΑΡΗ

Βουλευτής Ν. Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

«Επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα συμπολιτών, ζώων και περιουσιών ο χώρος της νέας πιάτσας ταξί!» (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»: Γενική, εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή