Dark Mode Light Mode

Αγγελική Δεληκάρη: «Κεφαλαιώδους σημασίας η ενίσχυση του ΑΣΕΠ» (video)

Φωτογραφία αρχείου

«ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Α.Σ.ΕΠ»

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε το βράδυ της Τρίτης (22.10.2024) η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη, για το Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών:

“Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης”.

Η κυρία Δεληκάρη τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του Α.Σ.Ε.Π., ώστε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που εποπτεύει να αναρτώνται σε χρονικό διάστημα εύλογο, μετά το πέρας της διαδικασίας. Είναι σημαντικό να γίνονται οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μεγαλύτερη ταχύτητα, συμπλήρωσε η κυρία Δεληκάρη.

Πολύ θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να ενισχύσει τη μοριοδότηση της εντοπιότητας για μικρούς δήμους της περιφέρειας, ορεινούς και νησιωτικούς. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έρχεται μέσα από την ουσιαστική στήριξη του έργου που παρέχουν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού καθώς και οι λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ιδίως για τους συμπολίτες μας σε απομακρυσμένες, μεθοριακές, δυσπρόσιτες ή νησιωτικές περιοχές, είναι εκ των ουκ άνευ η καλύτερη λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών και δομών.

Στην Π.Ε. Καβάλας θα ωφεληθεί ο Δήμος Θάσου, καθώς υπάγεται στις θετικές προβλέψεις για ενισχυμένη μοριοδότηση της εντοπιότητας. Η Βουλευτής αναφέρθηκε στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, όπως το νέο σύστημα κινήτρων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις τροποποιήσεις στη συνυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έκλεισε την ομιλία της σχολιάζοντας τις τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, τόσο για την εφαρμογή “SAFE YOUTH” για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, όσο και για τα κοινωνικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Παιδείας μέσα από τις αλλαγές που φέρνει στις μεταγραφές προπτυχιακών φοιτητικών για κοινωνικούς λόγους.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της κυρίας Δεληκάρη

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αναντίλεκτα, η δημιουργία του ΑΣΕΠ αποτέλεσε μια σημαντική τομή στον τρόπο επιλογής προσωπικού για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έθεσε νέες, πιο αξιοκρατικές, βάσεις την όλη διαδικασία, φροντίζοντας ώστε η στελέχωση του κράτους με ικανά στελέχη να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Μακριά από οποιαδήποτε υπόνοια παρέμβασης, μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Όμως, κάθε σημαντικός φορέας, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΑΣΕΠ, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μένει στο πέρασμα των δεκαετιών στάσιμος. Οι ανάγκες που εξυπηρετεί αυξάνονται, ο φόρτος εργασίας των στελέχων του, επίσης.

Είναι, επομένως, αυτονόητο, πως χρειάζονται παρεμβάσεις ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι διαδικασίες να περαιώνονται ταχύτερα, τα οριστικά αποτελέσματα να αναρτώνται σε εύλογο χρονικό διάστημα, προς όφελος τόσο του κράτους, όσο και των πολιτών.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει ως προσωπικό του στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΑΣΕΠ, την ενίσχυση του οργανισμού.

Οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου έχουν αναλυθεί τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, τον συνάδελφο Περικλή Μαντά, όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σταθώ σε ορισμένες μόνο πτυχές του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου. Πρώτον, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Είναι γνωστή σε όλους μας η περίπτωση του Διαγωνισμού 2Γ.

Εκκρεμεί η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων, ώστε να μένουν χιλιάδες διοριστέοι σε αναμονή, ενώ ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε το 2022. Είναι προφανές πως είχε ο ΑΣΕΠ να διαχειριστεί έναν πρωτοφανή όγκο εγγράφων.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα ψηφίσουμε σήμερα, τίθενται οι βάσεις, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων σε σχετικά σύντομο διάστημα.

Συμμερίζομαι την αγωνία των ανθρώπων που περιμένουν αυτά τα αποτελέσματα για να οργανώσουν τη ζωή τους· μάλιστα γνωρίζω αρκετούς, πρώην φοιτητές μου, που έχουν πετύχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, και βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση.

Δεύτερον, η ενίσχυση της μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας. Γνωρίζουμε  πως πολλές θέσεις σε νησιωτικές ή και δυσπρόσιτες περιοχές της περιφέρειας παραμένουν κενές αφού οι επιτυχόντες και διοριστέοι προς πλήρωσή τους δεν εμφανίζονται ποτέ.

Επομένως, δίδεται ισχυρή μοριοδότηση σε υποψηφίους – μόνιμους κατοίκους των δήμων που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, υπό τη δέσμευση δεκαετούς, τουλάχιστον υπηρεσίας στη θέση για την οποία προσλαμβάνονται.

Είναι μια ρύθμιση που θα δώσει λύση στα προβλήματα που εντοπίζονται σε μικρούς δήμους της περιφέρειας, ορεινούς, αλλά και νησιωτικούς, όπως για παράδειγμα η Θάσος στη  δική μου Περιφέρεια.

Πέραν αυτών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά ακόμη θετικών ρυθμίσεων, όπως για τη συνυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων για λόγους προστασίας της οικογενειακής ζωής, ένα ανασχεδιασμένο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για το προσωπικό του δημοσίου τομέα, και άλλα που έχουν ήδη αναφερθεί και αναλυθεί εκτενώς.

Θα ήθελα, πριν ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου, να σταθώ σε μέτρα που θεσπίζονται σήμερα με τις κατατεθείσες τροπολογίες που συνοδεύουν το σημερινό νομοσχέδιο. Γινόμαστε, σχεδόν καθημερινά, μάρτυρες περιστατικών βίας με εμπλεκόμενους ανήλικους, μέσα και έξω από σχολικές μονάδες.

Η Κυβέρνηση δεν παραμένει απαθής παρακολουθώντας το φαινόμενο, λαμβάνει μέτρα, και η δημιουργία της εφαρμογής «Safe Youth» για χρήση από ανήλικους 12 έως 18 ετών είναι ένα βήμα προς τον περιορισμό του φαινομένου.

Σαφώς και κανένα μέτρο, καμιά εφαρμογή, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον καίριο ρόλο που παίζει η οικογένεια στη σωστή διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού ή τις προσλαμβάνουσες που έχει από τον περίγυρό του και το υλικό, τις εικόνες στις οποίες εκτίθεται, θα δώσουμε όμως τη μάχη ώστε όλες αυτές οι άσχημες εικόνες βίας να μειωθούν.

Τέλος, να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας για τα αντανακλαστικά του σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έφερε ως προς τις μεταγραφές με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες πολυτέκνων οικογενειών με προπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές περιφέρειες.

Η συγκέντρωση, μέσω μεταγραφής, σε μια πόλη, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, γνωρίζω και η ίδια αρκετές τέτοιες περιπτώσεις κι είμαι χαρούμενη που το Υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ένα νομοσχέδιο με εξαιρετικά θετικές προβλέψεις, οι οποίες αναβαθμίζουν τις δυνατότητες επιλογής προσωπικού για το δημόσιου, διορθώνουν χρόνιες στρεβλώσεις και θεραπεύουν κοινωνικές αδικίες μειώνοντας τις ανισότητες.

Σας καλώ να υπερψηφίσετε, τόσο το σχέδιο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και τις κατατεθείσες διατάξεις, τόσο για τη βία των νέων (Safe Youth), όσο και για τις μεταγραφές προπτυχιακών φοιτητών. Σας ευχαριστώ!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΔΕΛΗΚΑΡΗ

Βουλευτής Ν. Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Το κράτος είναι μια βάναυση, ρατσιστική και απάνθρωπη μορφή οργάνωσης

Επόμενο άρθρο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας