Dark Mode Light Mode

Ανησυχία και στην Καβάλα για το μέλλον των κλειστών καπναποθηκών

Αίσθηση και στην Καβάλα προκάλεσε το περιστατικό της Τρίτης στην Ξάνθη, η φωτιά που κατέστρεψε παλιά και μεγάλη (τετραώροφη) καπναποθήκη. Καβαλιώτικης μάλιστα ιδιοκτησίας.

Η καπναποθήκη μπορεί να ήταν για χρόνια κλειστή αλλά όπως παραδέχονται άπαντες βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Δεν ήταν με λίγα λόγια ούτε επικίνδυνη αλλά ούτε και ετοιμόρροπη. Σε γενικές γραμμές υπήρξε και υπάρχει ανησυχία και στην πόλη μας λες και το περιστατικό έγινε στην Καβάλα και όχι στην Ξάνθη. Λογικό.

Οι καπναποθήκες αυτής της κατηγορίας και στην Καβάλα είναι πολλές, όλες σχεδόν στο κέντρο. Στο μακρινό παρελθόν είχαν συμβεί ίδια γεγονότα στην Καβάλα. Σε ένα μάλιστα από αυτά είχαμε θρηνήσει και θύματα.

Για την πόλη μας προκύπτει θέμα συντήρησης των καπναποθηκών προκειμένου να μην είναι επικίνδυνες για τους περαστικούς και τους περιοίκους. Αυτό κυρίως ισχύει για το συγκρότημα καπναποθηκών της πρώην ΣΕΚΕ, από την οδό Δαγκλή έως την οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Και βέβαια επανέρχεται επίκαιρο το θέμα της επανάχρησης των καπναποθηκών αλλά με διαδικασίες και όρους που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο και δεν θα το εμποδίζουν.

Σε αυτό το κλίμα και με φανερή την αγωνία του, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Βατόπουλος σημείωνε χθες σε κείμενο του στην Καθημερινή: «Η επανάχρησή τους (των καπναποθηκών) θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα εθνικού σκοπού μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα σε περιφέρειες και δήμους. Στις γειτονικές πόλεις της Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη, κ.ά.) και της Δράμας (Ξενοδοχείο Hydrama, Καπναποθήκη Αναστασιάδη) υπάρχουν επίσης θετικά παραδείγματα αλλά και εκεί υπάρχουν συγκροτήματα που ρημάζουν».

Η περιγραφή του γεγονότος από τον Μιχάλη Αμοιρίδη

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης μίλησε στην Πρωινή για το περιστατικό της φωτιάς στην καπναποθήκη της Ξάνθης: «Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια μεγάλη καπναποθήκη 4 ορόφων. Κοντά της είναι κι άλλες.

Ευτυχώς όχι σε επαφή με αυτήν που είχε το πρόβλημα της φωτιάς. Τελικά κάηκε μια μεγάλη καπναποθήκη πλήρως. Τα ντουβάρια της, οι τοίχοι της δεν έπεσαν. Εσωτερικά κάηκαν τα πάντα. Αυτό που λέγεται ως αιτία της φωτιάς, επειδή τις προηγούμενες ημέρες ή και εβδομάδες υπήρχαν παράπονα από τους περίοικους.

Εκεί φέρονται να κοιμόντουσαν διάφοροι άστεγοι ( λέγαν για μετανάστες ή άλλους άστεγους). Λέγεται ότι ξεκίνησε από φωτιά που άναψαν αυτοί οι άστεγοι για να ζεσταθούν. Η αποθήκη είναι ιδιώτη. Δεν χρησιμοποιούνταν. Δεν ήταν επικίνδυνη ή ετοιμόρροπη.

Όπως φαίνεται κι όπως λένε οι γείτονες, κάποιοι άνθρωποι έμπαιναν μέσα. Δίπλα της υπάρχουν καπναποθήκες που χρησιμοποιούνται από το Δήμο Ξάνθης κτλ. Κοντά είναι πολυκατοικίες. Υπήρξαν και μικρά προβλήματα σε όμορες ιδιοκτησίες. Κάηκαν τέντες διαμερισμάτων κτλ. Η έκταση της φωτιάς ήταν τεράστια.

Η φωτιά έμεινε σε αυτό το κτίριο αφού πάρα πολύ κοντά άλλα κτίρια δεν υπήρχαν. Ήταν ένα γεγονός που ταρακούνησε όλη την πόλη της Ξάνθης. Ήταν κάτι πρωτοφανές για όλη την Ελλάδα. Δείχνει ότι αυτές οι καπναποθήκες που δεν χρησιμοποιούνται (και εξ αιτίας της κρίσης), κι επειδή είναι κατασκευασμένες από εύφλεκτα υλικά, δημιουργούν όπου υπάρχουν μια επικινδυνότητα».

Προηγούμενο άρθρο

Άμεσα η διαδικασία για τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Μια απ’ τα ίδια η κατάσταση στο Νοσοκομείο