Ο Ζαφείρης Μυστακίδης είναι πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
Οι Γεωτεχνικοί, συμπεριλαμβανομένων των γεωπόνων, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του φορολογικού νομοσχεδίου. Έχουν μάλιστα ρόλο πρωταγωνιστή. Ο κ. Μυστακίδης απάντησε σε ερωτήσεις για το ίδιο θέμα.
Η συνέντευξη
Ερ: Θίγονται και οι γεωτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή του ιδιωτικού τομέα) από νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
Απ: Φυσικά και θίγονται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς ήδη στις 9 Νοεμβρίου σε κεντρικό επίπεδο, συμμετείχαμε ως κεντρική υπηρεσία μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Έχουμε βγάλει ένα κοινό ψήφισμα αναφορά με τις επόμενες δράσεις μας. Περιλαμβάνουν αρχικά το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου.
Ερ: Το πνεύμα δηλαδή είναι όλοι μαζί κατά του νομοσχεδίου.
Απ: Φυσικά και όχι μόνο αυτό. Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων που είμαι αντιπρόεδρος , είναι στο ίδιο πνεύμα. Συμμετέχουμε και εκεί και με εκείνη την ιδιότητα. Φυσικά θιγόμαστε. Υπάρχει μια «σαλαμοποίηση» όλων των ελεύθερών επαγγελματιών και επιστημόνων. Αυτό γίνεται σε μια εποχή που η Ελληνική πολιτεία έχει νέα εργαλεία φορολογικού ελέγχου. Βλέπουμε και ενώ υπάρχουν αυτά τα εργαλεία, να γυρνάμε σε άλλες εποχές. Γίνεται μια οριζόντια ισοπέδωση και εξομοίωση όλων αυτών των επαγγελματιών και επιστημόνων, κατά εμάς μεγάλο λάθος. Θα δούμε τι θα γίνει και τις επόμενες μέρες.
Ερ: Το κλίμα πάντως δείχνει ότι δεν ευνοεί τις κινητοποιήσεις και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό; Να ξεσηκωθεί πραγματικά ο ελεύθερος επαγγελματίας;
Απ: Μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα και το έχουμε δει να γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα είναι και μια σειρά μέτρων- δράσεων που έχουμε συναποφασίσει να κάνουμε. Είναι και αυτό το μέτρο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια μέρα η κήρυξη πανελλαδικής απεργίας και αποχής από τα καθήκοντα μας. Η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας όλων των φορέων που συμμετείχαμε και την αποστολή των υπογραφών στον Πρωθυπουργό. Τη δημοσιοποίηση των θέσεων μας με κάθε μέσο. Φυσικά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό όλων αυτών με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα γίνει μια προσπάθεια. Έτσι είναι η δημοκρατία. Έχουμε κάποιους τρόπους που μπορούμε να αντιδράσουμε. Εμείς επιδιώκουμε να βγει ο κόσμος στους δρόμους για να ασκηθεί μια πραγματική πίεση. Αυτή είναι και η έννοια του συντονισμού και της συμπόρευσης με όλους αυτούς τους φορείς πανελλαδικά. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και την ατομική του ευθύνη στη συμμετοχή, την υποχρέωση του να στηρίξει τέτοιες εκδηλώσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, τίποτα δεν είναι με το ζόρι. Το θέμα είναι ότι εμείς ως θεσμικοί φορείς έχουμε την υποχρέωση να προβάλουμε το ζήτημα και να εξηγήσουμε στην κοινωνία, στα ίδια τα μέλη μας, ποιο θα είναι το πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε με τα καινούργια φορολογικό μέτρα. Πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση. Ελπίζουμε προς το καλύτερο, ευελπιστούμε σε διορθώσεις βάσει και αυτών που διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Εμείς έχουμε και την αντιπρόταση. Όλοι οι θεσμικοί φορείς συναποφασίσαμε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προϋποθέτει ένα ουσιαστικά διάλογο μεταξύ της πολιτείας και όλων αυτών των φορέων, προκειμένου να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δεν έγινε διάλογος τώρα και αυτή είναι η ένσταση μας και θέλουμε να το προβάλουμε αυτό προς τα έξω και στη κοινωνία. Δε συνυπολογίστηκαν οι ιδιαιτερότητες κατά επαγγέλματος. Υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτεία και ενώ δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις της, ήδη αντιλαμβανόμαστε ότι βλέπει τις αδυναμίες εκ των προτέρων. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι φανερό ότι έχει αδυναμίες…