Dark Mode Light Mode

Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με Νευρορεφλεξολογία

«Χρόνιος» θεωρείται ο πόνος που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3-6 μηνών. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος ξεπερνάει κατά πολύ τον πόνο αυτόν καθ’ αυτόν, καθώς το υπερβολικό στρες και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί τελικά στον ασθενή θεωρούνται εξίσου σοβαρά.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι τα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο φέρονται να αντιμετωπίζουν τον τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Για τους δε επιστήμονες είναι ξεκάθαρο: Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Η ψυχολογική επίπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς σε κατάσταση συνεχούς πόνου επηρεάζεται και ο ίδιος ο εγκέφαλος και κατ’ επέκταση, το νευρικό σύστημα. Ο πόνος πυροδοτεί τον μηχανισμό επιβίωσης του οργανισμού, προκαλώντας κατ’ αρχάς αλλαγές στο σώμα, όπως π.χ. αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, όταν ο πόνος έχει μεγάλη διάρκεια, οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο μετουσιώνονται και σε πραγματικές ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες σταδιακά οδηγούν και σε «χειροπιαστές» αλλαγές στη συμπεριφορά.

Οι εγκεφαλικές οδοί που προσλαμβάνουν τα σήματα πόνου, συμπεριλαμβανομένης της έδρας των συναισθημάτων στη μεταιχμιακή περιοχή, χρησιμοποιούν ορισμένους κοινούς νευροδιαβιβαστές, ειδικότερα τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, οι οποίες εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης.

Εάν η διαχείριση του πόνου από τον οργανισμό δεν επιτευχθεί, ο πόνος επιδεινώνεται και συνοδεύεται από θλίψη, αισθήματα ματαίωσης και έντονο στρες. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διαταραχές στον ύπνο, χαμηλή αυτοεκτίμηση και γενικότερα, να έχει χαμηλή ποιότητα ζωής.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο ο πόνος επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης καιακολούθως, η προκαλούμενη κατάθλιψη επιδεινώνει τα συμπτώματα του πόνου.

Η κατάσταση αυτή δεν παρουσιάζεται μόνο σε περιπτώσεις πόνου εξαιτίας ενός τραυματισμού, αλλά είναι ιδιαίτερα κοινή και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Μία έρευνα του 2015 (A classification of chronicpain for ICD-11) βρήκε ότι το 60,8% των ατόμων με χρόνιο πόνο που μελετήθηκαν, εμφάνιζαν παράλληλα σοβαρή κατάθλιψη. Οι εν λόγω ασθενείς είχαν, επίσης, μεγαλύτερο αριθμό απουσιών από την εργασία τους λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Η Νευρορεφλεξολογία είναι μια φυσική, ολιστική μέθοδος η οποία έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του Νευρικού συστήματος.

Εφαρμόζεται μέσω χειρισμών με τα δάχτυλα των χεριών, από εκπαιδευμένο θεραπευτή (Νευρορεφλεξολόγο ) σε απολήξεις νεύρων επί των άκρων πόδων των θεραπευόμενων.  Η χρονική συχνότητα της θεραπείας εξαρτάται από την γενική πορεία του ασθενή , τη χρονιότητα του προβλήματος του, την ένταση των συμπτωμάτων του και την ηλικία του.

 

Καρύπογλου Γιώργος, Ειδικός Ρεφλεξολόγος – Νευρορεφλεξολόγος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

2510838351, 6944759815

www.reflexologia-kavala.gr

Προηγούμενο άρθρο

Φιλικό «κρας τεστ» για τον ΑΟΚ με τη Λάρισα

Επόμενο άρθρο

Ένα θολωτό στέγαστρο αναδεικνύει τον σημαντικό προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας