Την περασμένη Δευτέρα έγινε στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης συνεδρίαση του ειδικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Θέμα οι προετοιμασίες για τον Χειμώνα. Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Παγγαίου, όλα εξετάστηκαν σε σχέση με την Καλοκαιρινή πυρκαγιά στο βουνό. Ανακύπτουν κάποια θέματα ειδικά πάνω από τη Μεσορόπη. Μιλήσαμε με τον Στέργιο Κεχαγιά, υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι αφορούσε η σύσκεψη που κάνατε στον Δήμο Παγγαίου την Δευτέρα 30/9;
Απ: Η σύσκεψη αυτή αφορούσε την προετοιμασία του Δήμου και των συναρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των χειμερινών καιρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων, παγετού, πλημμύρες κλπ. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής έτσι ώστε να είμαστε στο μεγαλύτερο βαθμό σε ετοιμότητα. Πριν γίνει ο προγραμματισμός των δράσεων και ο σχεδιασμός για τη χειμερινή περίοδο έγινε -στη σύσκεψη- και μια αποτίμηση όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά στο βουνό του Παγγαίου. Η οποία μας ταλαιπώρησε στον Δήμο Παγγαίου και όχι μόνο. Αφού έγινε μια εκτενής αναφορά, εντοπίστηκαν τυχόν παραλείψεις και λάθη. Δεν τα κάναμε όλα σωστά, για να λέμε την αλήθεια. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη νερού στον ορεινό όγκο. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τις καιρικές συνθήκες. Πρέπει να εστιάσουμε με την κατασκευή κάποιων επιπλέον υδατοδεξαμενών. Η πράξη έδειξε ότι τόσο η υδατοδεξαμενή του Παλαιοχωρίου, όσο του Πλατανοτόπου και του Ποδοχωρίου, λειτουργήσανε εξαιρετικά καλά χάρη στις ενέργειες του προέδρου της ΔΕΥΑ και των χωρικών αντιδημάρχων, πάντοτε υπό τις οδηγίες του Δημάρχου Παγγαίου που προεδρεύει. Υπήρχε αμεσότητα στον εφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων τα οποία αποδείχθηκαν πάρα πολύ χρήσιμα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον ορεινό όγκο. Όχι τόσο τα αεροπλάνα, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του ορεινού όγκου. Θα πρέπει επίσης να ελέγξουμε και να είμαστε πιο συνεπείς και λίγο πιο αυστηροί στη μετακίνηση όλων αυτών που δηλώνουν εθελοντές και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρέπει να διευκολύνονται οι εθελοντές και να πηγαίνουν με ασφάλεια στο σημείο που πρέπει, χωρίς να κινδυνεύουν να πάθουν κάτι. Υπήρχε και αθρόα κίνηση των εθελοντών εκείνες τις μέρες αλλά δεν ήξεραν οι άνθρωποι τις παγίδες στους δρόμους.
Ερ: Τώρα με τις βροχές αυτό που κάηκε στο Παγγαίο, δημιουργεί καινούργια δεδομένα ή όχι;
Απ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο Δασάρχης αλλά και τα δεδομένα που παρακολουθούμε σαν Δήμος, όντως δημιουργείται ένα ζήτημα κυρίως στη μεριά της Μεσορόπης. Όχι έντονο θα έλεγα. Περίπου το 80-85% από αυτό που κάηκε ήταν αυτό που λέμε «γυμνό» στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά και αυτό το είδος βλάστησης παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του νερού. Μακάρι βέβαια να μας βρέξει γιατί βλέπουμε όλοι μας τι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Έχουν καθαριστεί ήδη οι κεντρικοί τάφροι, σε σημεία που πρέπει να γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά έργα. Σε συνεννόηση με το Δασαρχείο προγραμματίζονται πράγματα. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι σύντομα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ερ: Έχει λεφτά η τοπική αυτοδιοίκηση;
Απ: Είναι ένα θέμα το οποίο γενικά προβληματίζει όλους τους Δήμους. Οι επιχορηγήσεις και οι ενισχύσεις όσον αφορά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων λειτουργούν αντίστροφα. Καλούμαστε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε δυσανάλογα με το βάρος που τους αναλογεί, έκτακτες καταστάσεις. Στον Δήμο Παγγαίου πολλές φορές διαχειριστήκαμε πράγματα τα οποία ήταν πρωτόγνωρα για τα Ελληνικά δεδομένα. Το πιο πρόσφατο η πυρκαγιά στο Παγγαίο το οποίο μας ταλαιπώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη έστω και με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε.