Η Διεύθυνση Δασών Ν. Καβάλας εξέτασε και ενέκρινε τη μελέτη του έργου του Δήμου Θάσου για την «Δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Θάσου – αρμοδιότητας Δασαρχείου Θάσου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού με περιαστικά δάση».
Το έργο εκτός από τις αντιπυρικές ζώνες περιλαμβάνει και εργασίες αραίωσης της βλάστησης πλησίον των 9 δημοτικών κοινοτήτων. Το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμο. Έτσι θα δρομολογηθούν για να γίνουν άμεσα οι επόμενες ενέργειες, τελικά το ίδιο το έργο.
Στην εγκριτική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Εγκρίνουμε την Τεχνική Έκθεση «Δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών μέσου πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Θάσου – αρμοδιότητας Δασαρχείου Θάσου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού με περιαστικά δάση», όπως αυτή συντάχθηκε από τις υπαλλήλους του Δήμου Θάσου Μαρία Σιώπη Δασολόγο, Στέλλα Τσούπρα Δασοπόνο και Θωμαή Σωτηρέλη Τοπογράφο Μηχανικό, επαληθεύτηκε από το Δασαρχείο Θάσου και ελέγχθηκε από την υπηρεσία μας, για συνολικό ύψος προϋπολογισμού εξακόσιες τριάντα πέντε χιλιάδες διακόσια δεκαεννέα ευρώ και πενήντα δύο λεπτά (635.219,52 €) με ΦΠΑ.
Το παρόν έργο αφορά τη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών κυμαινόμενου μήκους και πλάτους πέριξ οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου, Αρμοδιότητας Δασαρχείου Θάσου με κύριο στόχο να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών.
Συγκεκριμένα, οι οικισμοί που επιλέχθηκαν είναι εντός των Δ.Κ Θάσου, Ραχωνίου, Πρίνου, Καλλιράχης, Μαριών, Λιμεναρίων, Θεολόγου, Παναγίας, Ποταμιάς και Σωτήρος. Σκοπός της μελέτης είναι η απομάκρυνση της εύφλεκτης ξηράς βλάστησης καθώς και των υπολειμμάτων που αυξάνουν τον δείκτη επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς, για λόγους αντιπυρικής προστασίας, στην δασικού χαρακτήρα έκταση εμβαδού 453 στρ. που αποτυπώνεται στους χάρτες, που συνοδεύουν τη μελέτη.
Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών: Ολική κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστησης: Υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη προϊόντων δασικής βιομάζας, κατεργασία εδάφους, που θα πραγματοποιηθούν σε έκταση 168 στρ.
Δημιουργία Στεγασμένης Αντιπυρικής ζώνης: Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις υπορόφου, που θα πραγματοποιηθούν σε έκταση 285 στρ. Ο θρυμματισμός των δασικών προϊόντων καθαρισμού– κλαδεύσεων για συνολική έκταση 453 στρ».