Στις 10.30 σήμερα το πρωί στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», αρχίζει η αντιπυρική περίοδος του 2017. Πρεμιέρα γίνεται ως συνήθως με την καθιερωμένη σύσκεψη παρουσία εκπροσώπου της πολιτικής προστασίας από τη διοίκηση της Περιφέρειας από την Κομοτηνή, του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου και μιας μεγάλης σειρά υπηρεσιών και εθελοντών.
Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο.
-1ον όλοι θυμούνται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Θάσο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή.
-2ον πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, υπάρχουν ήδη δασικές πυρκαγιές και στη Θάσο και στο χερσαίο τμήμα του νομού. Η πολιτική προστασία πιστεύει ότι αυτές οφείλονται στον ίδιο λόγο, στην καύση των καλαμιών.
-3ον το πυροσβεστικό σώμα έχει περιορίσει τους άνδρες και τις γυναίκες του στο Νομό Καβάλας, λόγω της λειτουργίας του πυροσβεστικής υπηρεσίας αεροδρομίου.
-4ον ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας δεν έχει ακόμη διοικητή.
Ας δούμε τα πιο σημαντικά προβλήματα, περισσότερο αναλυτικά. Στο νομό Καβάλας εργάζονται περίπου 130 άνδρες και γυναίκες πυροσβέστες. 22 από αυτούς έχουν αποσπασθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα. Αυτό σημαίνει ότι οι 22 αυτοί, άνδρες και γυναίκες δεν θα εμπλακούν στις δασικές κι άλλες καλοκαιρινές πυρκαγιές, καθώς τα καθήκοντά τους αφορούν τη λειτουργία του αεροδρομίου.
Στο αεροδρόμιο στο τμήμα που δημιουργήθηκε της Π.Υ. εργάζονται 38 άνθρωποι.
Τα περισσότερα κενά παρατηρούνται στην πυροσβεστική υπηρεσία Ελευθερούπολης, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα από τις μεταθέσεις και στην Π.Υ. Χρυσούπολης.
Τέλος Φεβρουαρίου επρόκειτο να παρουσιασθεί ως διοικητής στην Π.Υ. Καβάλας ο πύραρχος Δημήτρης Σακελαρόπουλος. Όμως σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα ασθένησε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαδοχικές αναρρωτικές άδειες. Αυτή που είναι σε εξέλιξη τελειώνει αρχές Μαΐου.
Υπάρχουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας έμπειροι αξιωματικοί που φυσικά τον αντικαθιστούν. Πάντως δεν είναι μικρό πράγμα και δεν είναι συνηθισμένο, να αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και να μην υπάρχει, ο ορισθείς από το αρχηγείο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας,.
Εν τω μεταξύ επειδή όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο Δήμαρχος Θάσου υπέγραψε στις 11 Απριλίου την καθιερωμένη απόφασή του, με την οποία συγκροτεί συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας Δήμου Θάσου. Το όργανο αποτελείται από το δημοτικό σύμβουλο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Νίκο Ψαλίδα, με αναπληρωτή του, τον επίσης αντιδήμαρχο Χαράλαμπο Πεταμίδη, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει σε αυτό με τους δημοτικούς συμβούλους Άγγελο Αρχοντίτση και Μηνά Βλαστάρη.
Στο ίδιο συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θάσου με την απόφαση του δημάρχου συμμετέχουν ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, εκπρόσωπος της 20ης μεραρχίας τεθωρακισμένων, διοικητής του αστυνομικού τμήματος Θάσου, του λιμενικού τμήματος Θάσου, του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Θάσου, ο δασάρχης Θάσου και εκπρόσωπος της ελληνικής ομάδας διάσωσης παραρτήματος Καβάλας, με τον αναπληρωτή του, τον εκπρόσωπο του συλλόγου πυρασφάλειας Ραχωνίου με τον αναπληρωτή του, και τον εκπρόσωπο της ΑΝΑΕΘ με τον αναπληρωτή του.
Μετά τη σύσκεψη που θα γίνει το πρωί στο διοικητήριο, θα ακολουθήσουν τέσσερεις διαδοχικές συσκέψεις στις έδρες των κάθε δήμων, αφού συντονιστικά τοπικά όργανα πολιτικής προστασίας, όπως αυτό που συγκρότησε ο Δήμος Θάσου, συγκροτούν κι οι υπόλοιποι τρεις δήμοι του Νομού.
Σχετικά με την σημερινή σύσκεψη, για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος εξέδωσε το δελτίο τύπου: Την Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Νικόλαος Μάρτης», θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο 2017». Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεδρίασης του Οργάνου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2017.