Dark Mode Light Mode

Αντίθετοι στην κεντρικοποίηση των Δ.Ο.Υ.

Φωτογραφία από προηγούμενη κινητοποίηση διαμαρτυρία των εργαζόμενων στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας

Η κ. Χρύσα Θεολογίδου είναι πρόεδρος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Καβάλας και Δράμας. Οι εργαζόμενοι είναι σε μεγάλη ανησυχία. Έρχεται και για τις Δ.Ο.Υ. της περιοχής η λεγόμενη κεντρικοποίηση.

Μια άλλη λειτουργία όπου κάθε υπηρεσία θα έχει ένα μόνο αντικείμενο. Αντί όλων που ισχύει παραδοσιακά και ως σήμερα. Η κ. Θεολογίδου εξήγησε τι συμβαίνει μιλώντας στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι συμβαίνει με την εφορία της Καβάλας;

Απ: Αυτό που συμβαίνει και πάει να οριστικοποιηθεί, αφορά όλη την επαρχία. Είναι η λεγόμενη κεντρικοποίηση που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η συγκέντρωση δηλαδή των φορολογικών αντικειμένων σε κέντρα. Κατά τα πρότυπα που έχουν εφαρμοστεί ήδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. και τη δημιουργία νέων φορολογικών δομών που κάθε μια θα έχει ένα μόνο αντικείμενο. Φανταστείτε- φέρνω ένα παράδειγμα- ένα Νοσοκομείο Καβάλας το οποίο να είναι μονοθεματικό. Δηλαδή να έχει μόνο Ορθοπεδική Κλινική. Αντίστοιχα, στη Δράμα ένα Νοσοκομείο που να έχει μόνο Νευρολογική Κλινική. Στη Ξάνθη, ας πούμε μόνο τη Χειρουργική  Κλινική. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος πολίτης όταν είναι σε συνεργασία με την υπηρεσία, π.χ. στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων ή των φορολογικών υπηρεσιών, θα υπάρχει ένα μόνο κέντρο που θα ασχολείται με τη φορολογία. Ένα άλλο κέντρο θα έχει τον έλεγχο. Ένα άλλο κέντρο την είσπραξη και το δικαστικό και ένα άλλο κέντρο το κεφάλαιο. Αυτά τα κέντρα δεν θα βρίσκονται στην ίδια πόλη. Θα βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις. Πιθανόν μέσα στην ίδια περιφέρεια.

Ερ: Εδώ στην Καβάλα στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου, τι θα αλλάξει;

Απ: Αυτήν τη στιγμή η Δ.Ο.Υ. Καβάλας είναι μια φορολογική υπηρεσία Περιφερειακή μ’ όλα τα αντικείμενα, τα φορολογικά. Είναι μια πλήρης φορολογική υπηρεσία. Αν ο έλεγχος ενσωματωθεί από την Περιφέρεια σε μια μόνο δομή, όποιος θα θέλει να ασχοληθεί, να έχει μια εργασία που να αφορά τα έσοδα και τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και ούτω κάθε εξής, δεν θα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτή την υπηρεσία που θα έχει δημιουργηθεί στην Καβάλα αλλά στην αντίστοιχη που ίσως θα βρίσκεται σε μια άλλη πόλη.

Ερ: Θα χαθεί εντελώς το διά ζώσης, όπου και αν χρειάζεται;

Απ: Το δια ζώσης θα είναι μεγάλο βάσανο, γιατί θα δημιουργήσει επιπλέον κόστος. Θα σημαίνει μετακίνηση σ’ αυτόν που θα χρειαστεί να βρεθεί δια ζώσης σε μια υπηρεσία που θα είναι σε άλλο νομό.

Ερ: Τα κέντρα εξυπηρέτησης φορολογούμενων που υπάρχουν σε Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη , Θάσο, τι μέλλον έχουν;

Απ: Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αλλά έχει εκδηλωθεί η πρόθεση από τον διοικητή της ΑΑΔΕ να κλείσουν κάποια από αυτά τα κέντρα, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για ποια ακριβώς πρόκειται.

Ερ: Γιατί πηγαίνετε – ως εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. – στα Επιμελητήρια και στις Ομοσμπονδίες; Τι ζητάτε από τους άλλους τοπικούς φορείς;

Απ: Οι φορείς ιδίως οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές και όσοι σχετίζονται με το επάγγελμα μας, έχουν δει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κεντρικοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει παταγωδώς. Έχουν γίνει κινητοποιήσεις των φοροτεχνικών με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από αυτά τα κέντρα, γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Στις Δ.Ο.Υ. σήμερα υπάρχει η φυσική παρουσία και με ένα τηλέφωνο πολλές φορές μπορείς να ζητήσεις μια πληροφορία, να βρεις τον υπάλληλο. Αντίστοιχα σ’ αυτά τα φορολογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν απορροφήσει όλες τις λειτουργίες των Δ.Ο.Υ. ανά αντικείμενο, δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον αρμόδιο υπάλληλο. Υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία ασχολούνται υπάλληλοι όχι εφοριακοί, είναι διεκπεραιωτές και σε ενημερώνουν μόνο για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα σου. Ενώ έχουμε μια ψηφιακή επικοινωνία μέσω των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ. Όταν όμως θα φτάσεις στο στάδιο της διεκπεραίωσης, δεν θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στην υπηρεσία, στον υπάλληλο.

Προηγούμενο άρθρο

Να στηριχθεί το σφαγείο στο Κοκκινόχωμα και να αδειοδοτηθεί γρήγορα

Επόμενο άρθρο

Η διοίκηση των Καφεζυθοπωλών στον Δήμαρχο