Dark Mode Light Mode

Αντίθετος και ο Κωστής Σιμιτσής

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής είναι αντίθετος στη λύση του τούνελ ώστε τα νερά των Τεναγών να διοχετεύονται στον κόλπο της Καβάλας. Απορρίπτει την υπό εκπόνηση μελέτη κι ουσιαστικά θεωρεί υπεύθυνους τεχνοκράτες των υπουργείων που παρέσυραν- τον καιρό δημοπράτησης του έργου της εκπόνησης μελέτης- τα πολιτικά πρόσωπα.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Υπάρχει μια μελέτη η οποία ολοκληρώνεται και ως γνωστό εξετάζει το σενάριο όταν υπάρχει υπερχείλιση στα Τενάγη των Φιλίππων, μ` ένα τούνελ τα νερά αυτά να πέφτουν στο κόλπο της Καβάλας. Δε βλέπουμε να το υποστηρίζει κανείς αυτό το σενάριο, για ευνόητους λόγους. Τι λέτε εσείς;

Απάντηση: Αυτή η μελέτη δεν είναι δουλειά της Περιφέρειας ή κάποιου Δήμου του Νομού. Είναι δουλειά του κράτους. Κατά ένα παράδοξο λόγο ξεκίνησε τελείως στραβά και ανάποδα. Ξεκίνησε η μελέτη με κόστος 1 εκατομμύριο. Το ποσό προέκυψε μετά από το διαγωνισμό και τις εκπτώσεις. Το 1 εκατομμύριο είναι ένα τεράστιο ποσό και θα πάει χαμένο.  Ένα τέτοιο έργο δεν πρόκειται να γίνει. Δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί τούνελ.  Δεν θα το αφήσουμε εμείς. Δε γίνεται να διαστρέψουμε, να αλλοιώσουμε και τελικά να υποβαθμίσουμε το περιβάλλον στην πιο τουριστική περιοχή της Καβάλας.

Ερώτηση: Για το περιεχόμενο της μελέτης έχει σημασία να ψάξουμε ποια Κυβέρνηση, ποιος Υπουργός; Ή έπαιξαν ρόλο οι τεχνοκράτες των Υπουργείων;

Απάντηση: Γνωρίζω ότι όταν προκηρύσσονταν η μελέτη η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αντέδρασε και αυτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προς τιμήν του ο προηγούμενος Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Θ. Μαρκόπουλος αντέδρασε και αυτός αρνητικά και μάλιστα επίμονα. Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση.

Ερώτηση: Υπάρχει ευθύνη σε  κάποιους ότι μελετάται αυτό το τούνελ;

Απάντηση: Υπάρχει ευθύνη και είναι η ευθύνη της τεμπελιάς. Κάποιοι τεχνοκράτες στο υπουργείο εξέλαβαν μια οικονομική περισσότερο μελέτη.  Κάποια στιγμή υπήρξε ένα προσχέδιο. Μια διατύπωση ότι θα συνέφερε για την αποσυμφόρηση των Τεναγών να γίνει ένα τούνελ.  Το σχέδιο υπήρχε από πολύ παλιά. Ακόμη και προπολεμικά. Όταν δεν υπήρχε ευαισθησία απέναντι σε τέτοιες κατασκευές… Αν διαβάσετε το βιβλίο του Κώστα  του Πούλια του γνωστού λογοτέχνη από τους Φιλίππους, περιγράφει αυτές τις καταστάσεις.

Ερώτηση: Μας λέτε κ. Σιμιτσή ότι ενώ υπήρχε η διάθεση και τα χρήματα  της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου να βρεθεί μια οριστική λύση, επικράτησαν οι τεχνοκράτες και είναι υπό μελέτη μια λάθος λύση.

Απάντηση: Οι τεχνοκράτες υπέδειξαν στους πολιτικούς και στους προϊσταμένους ότι αυτή είναι μια λύση. Βεβαίως από εκεί και πέρα οι τεχνοκράτες του υπουργείου αλλά και η πολιτική ηγεσία έδωσαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον μελετητή να ασχοληθεί με την μελέτη ενός τέτοιο έργου. Δυστυχώς η νομοθεσία μας επιβάλει  την περιβαλλοντολογική μελέτη μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου.

Ερώτηση: Η κ. Ελευθεριάδου και ο κ. Λαζαρίδης έβαλαν και μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση. Ότι η μελέτη που τελείωσε ίσως εξετάζει και άλλα σενάρια εκτός από το τούνελ.

Απάντηση: Απ` ότι ξέρω και από τις πληροφορίες που πήρα από την τεχνική υπηρεσία, η μελέτη δεν εξετάζει άλλα σενάρια.  Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και δεν έγινε και είναι μεγάλη παράλειψη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας αλλά και των ανθρώπων που τους συμβούλεψαν δηλαδή των τεχνοκρατών, είναι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για οριστική λύση. Η οριστική λύση δεν μπορεί  να υπάρξει απέναντι στα φαινόμενα της φύσης. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση. Αυτά τα νερά πρέπει να μαζεύονται, να μην χάνονται για να διοχετεύονται εκεί που πρέπει να διοχετευθούν για την αγροτική παραγωγή.

Προηγούμενο άρθρο

Πρόσφυγες φέρνει το Μύκονος- Τελικός τους προορισμός ο Ν. Σερρών

Επόμενο άρθρο

Τάνια Ελευθεριάδου: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν άμεσες λύσεις στους εργαζόμενους»