Dark Mode Light Mode

Αντώνης Μιτζάλης: Υπάρχει αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμός

Τα λόγια του Αντώνη Μιτζάλη (προέδρου των ξενοδόχων της Καβάλας) έχουν πάντα το ίδιο χαρακτηριστικό. Είναι λόγια «προσγειωμένα» κι αληθινά. Στηριγμένα σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα.

Ο κ. Μιτζάλης είναι αισιόδοξος όπως είναι και προβληματισμένος. Μιλώντας στην Πρωινή δεν ξεχνά να αναφέρει το βασικό. Να εμβολιαστεί ο κόσμος του τουρισμού. Κατά τα άλλα περιμένει κι αυτός τουριστική κίνηση από το τέλος Ιουνίου και μετά.

Η συνέντευξη

Ερ: Το καλοκαίρι του 2021 θα είναι σαν το καλοκαίρι του 2020 ή καλύτερο;

Απ: Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου που λέμε… Δεν μπορώ να είμαι μάντης. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αυτό είναι που αντικατοπτρίζει την αλήθεια και αυτό που όλοι νιώθουμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, αυτό που εμείς έχουμε ως σιγουριά να βασιστούμε είναι σίγουρα το Ελληνικό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του Έλληνα ταξιδιώτη, του Έλληνα τουρίστα. Επίσης έχουμε των οδικό τουρισμό με τις αβεβαιότητες του, τις οποίες γνωρίζετε. Επίσης έχουμε το αεροπορικό κομμάτι που είναι μικρότερο αλλά σημαντικό για την περιοχή, το οποίο έχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Δε ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει με τις πτήσεις που ξεκινάνε αρχές Ιουνίου ενώ ήδη έχουν αναβληθεί αυτές του Μαΐου. Πάμε πραγματικά… ψάχνοντας.

Ερ: Αν διαβάσουμε κείμενα, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις Αθηναϊκών εφημερίδων, από εκεί πηγάζει μια αισιοδοξία. Είναι η αισιοδοξία της Μυκόνου, των Αθηνών που δεν φτάνει μέχρι τη Θάσο και την Καβάλα;

Απ: Αισιοδοξία υπάρχει αλλά υπάρχει και ρεαλισμός ο οποίος λέει ότι ροές  όπως τις ξέρουμε και όπως τις θυμόμαστε θα έχουμε από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και ελπίζουμε αυτές να κορυφώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ότι υπάρχουν ροές κρατήσεων αλλά όλα αυτά τον καιρό της πανδημίας είναι στον αέρα γιατί μια απρόβλεπτη, αρνητική εξέλιξη μπορεί να έχει συνέπειες. Αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας εγώ το συμμερίζομαι. Την έχουμε αυτή την αισιοδοξία και αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα είναι να προετοιμαστούμε και πως προετοιμάζεται ο τουριστικός κόσμος; Προετοιμάζεται εμβολιαζόμενος. Εμένα αυτή είναι η δική μου συνεισφορά στη συζήτηση. Θεωρώ ότι η προετοιμασία που έχουμε να κάνουμε εκτός από τη φυσική αυτό το μήνα γιατί όλοι σιγά-σιγά ανοίξουμε και προετοιμαζόμαστε είναι να εμβολιαστούμε, να είμαστε θωρακισμένοι, γιατί πρέπει να έχουμε ετοιμότητα και για τους εαυτούς μας αλλά και για την προβολή που θα κάνουμε στην περιοχή. Να ξέρετε ότι όλες οι περιοχές είναι υπό το μικροσκόπιο των υγειονομικών οργανισμών των χωρών προέλευσης των τουριστών. Όλοι κοιτάζουν να είμαστε πράσινοι, κόκκινοι, πορτοκαλί. Αυτό δυστυχώς θα είναι και το κριτήριο τελικά. Δεν θα είναι το κριτήριο αν είσαι η Μύκονος, η Καβάλα. Θα είναι το κριτήριο αν είσαι πράσινος η πορτοκαλί.

Ερ: Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Βουλγαρία και μας λένε ότι υπάρχει μια άρνηση γενικά του πληθυσμού να εμβολιαστεί , σας ανησυχεί;

Απ: Δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε λοιμοξιολόγος. Αυτό όμως που φαντάζομαι και είναι κοινή λογική, είναι ότι αν είμαστε εμείς θωρακισμένοι, φοβόμαστε λιγότερο. Από εκεί και πέρα αν η Ελλάδα αποφασίσει με επιδημιολογικά κριτήρια ότι η Βουλγαρία δεν είναι μια  αγορά για μας , εμείς εδώ θα υποστούμε τις συνέπειες τις τουριστικές και ελπίζω να μην υποστούμε και τις επιδημιολογικές.

Ερ: Τα πρωτόκολλα που ισχύουν πως θα τα περιγράφατε; Ανανεώνονται συνεχώς και ισχύουν κάποια πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία σήμερα.

Απ: Για τα πρωτόκολλα έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία πέρσι. Φέτος έχουν ανανεωθεί κάποια με τα νέα δεδομένα που έχουμε με την εμπειρία του κορωνοϊού και τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία τόσο πολύ δεν αλλάζουνε. Αλλάζουνε οι όροι πιο πολύ στην εστίαση. Οι όροι για κάποια καταστήματα και κάποιες δραστηριότητες που σιγά-σιγά μπαίνουνε σε λειτουργία αλλά τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία ας πούμε ότι έχουμε την αναθεώρηση του 2020-2021 και με αυτά θα λειτουργήσουμε.

Ερ: Τι γίνεται με τη Νυμφαία, τον Προμαχώνα, την Εξοχή, το Ορμένιο, τους Κήπους; Τι λέτε;

Απ: Εμείς την προσπάθεια μας την έχουμε κάνει σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα φάνηκε και πόσο εμπεδωμένη είναι σε όλο τον τουριστικό κόσμο της περιοχής η σημασία πλέον των οδικών διαβάσεων να μείνουν ανοιχτές. Πείσαμε την πολιτεία ότι και ο σταθμός της Νυμφαίας είναι απαραίτητο για μας τουριστικό να είναι ανοιχτός. Θα είναι ένας σταθμός που θα έχει σίγουρα προβλήματα γιατί πάντα ήταν ένας σταθμός με λιγοστές υποδομές. Πρακτικά όμως είναι ο σταθμός που ωφελεί πάρα πολύ την περιοχή μας. Μειώνει το χρόνο για να συνδεθεί κάποιος και με την Καβάλα και με την Θάσο. Είναι απαραίτητος. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε να γίνει ότι καλύτερο δυνατό για να κρατηθούνε όλοι αυτοί οι σταθμοί ανοιχτοί και το Ορμένιο και η Νυμφαία και ο Προμαχώνας. Καλό θα ήταν και η Εξοχή κάποια στιγμή να ανοίξει, αν είναι δυνατό. Οι υποδομές της Εξοχής είναι καλύτερες από αυτές της Νυμφαίας αλλά η επιλογή του δρόμου είναι πολύ δυσκολότερη. Για αυτό και δεν είναι τόσος προτιμητέος. Ειδικά από τη Ρουμανία  που είναι μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη για την περιοχή μας, είναι σημαντικό να είναι ανοιχτή η Νυμφαία. Γι` αυτό έγινε και όλος αυτός ο θόρυβος για να κρατηθεί ανοιχτή. Ελπίζω το μήνυμα να έχει περάσει. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω ότι ακούστηκε στην Αθήνα ότι γιατί θέλουν τόσο πολύ αυτόν τον σταθμό ανοιχτό, θα έχουνε τόσες πολλές κρατήσεις; Πρέπει και εμείς να προβάλουμε τα δίκαια μας όπως κάνουνε όλες οι περιοχές. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει και είμαστε στο ρελαντί. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βάλουμε μπροστά αλλά είμαστε στο ρελαντί. Τι να κάνουμε;

Προηγούμενο άρθρο

Κάηκαν λίγα χόρτα στη Νεάπολη/ΔΕΠΟΣ (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Δημοπρατείται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας