Dark Mode Light Mode

Απαισιοδοξία για τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα: 350 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ν. Καβάλας

Η εξέλιξη της πανδημίας και ειδικότερα των νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση για το Ν. Καβάλας δείχνει μείωση το προηγούμενο 7ήμερο (11  έως 17 Οκτώβρη).

Η μείωση αυτή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν σημαίνει βελτίωση της κατάστασης μιας και τα κρούσματα ανά εβδομάδα απλώς επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα. Σταθερά άνω των 300. Το ρεκόρ πρόσφατα αφορά την εβδομάδα 4 με 10 Οκτώβρη όπου τα νέα περιστατικά «εκτινάχτηκαν» στα 446!

Αυτό ευτυχώς δεν συνεχίστηκε κι έτσι τα κρούσματα σε 7 μέρες επανήλθαν στα συνηθισμένα. Ο Νομός Καβάλας έχει να δει πραγματική μείωση των κρουσμάτων του από τον Αύγουστο, ίσως και νωρίτερα. Παρουσιάζει δε ένα καθημερινό σερί κρουσμάτων που ξεκίνησε και συνεχίζεται από τις 14 Ιουλίου! Τα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων είναι στις γνωστές τρεις ημέρες (δύο του Αυγούστου, μία του Οκτώβρη) που ξεπεράστηκε ο αριθμός των 100.

Άλλο ειδικότερο στοιχείο της ίδιας υπόθεσης είναι αυτό των εμβολίων που έγιναν προχθές Κυριακή. Μόνο ένα κι αυτό πρώτης δόσης που έγινε στο ΚΥ Θάσου. Τις Κυριακές οι εμβολιασμοί είναι ελάχιστοι. Είναι κάτι που ισχύει δύο τουλάχιστον μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και ως την Κυριακή 17 Οκτώβρη τα εμβόλια τρίτης δόσης (η λεγόμενη «αναμνηστική») στο Νομό Καβάλας ήταν 2.500 περίπου στο χερσαίο τμήμα του Νομού και 155 στη Θάσο. Αυτοί που κάνουν πρώτοι και καλύτεροι την τρίτη δόση είναι οι ηλικιωμένοι που εμβολιάστηκαν αρχές του έτους και φυσικά οι υγειονομικοί. Που επίσης εμβολιάστηκαν προ 6 μηνών και βάλε.

Στην κλινική και στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου υπάρχει μια ελαφρά βελτίωση της κατάστασης. Οι ασθενείς δεν μειώθηκαν αφού στην Καβάλα νοσηλεύονται και άλλων Νομών. Οι μισοί περίπου είναι άλλων Νομών. Τόσο στη ΜΕΘ όσο και στην κλινική. Αντίστοιχα σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς με κορωνοϊό από την Καβάλα νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία όμορων περιοχών. Κυρίως Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.

Χθες για τα κρούσματα γενικά στη Βόρεια Ελλάδα έκανε δηλώσεις ο κ. Θωμαϊδης. Οι δηλώσεις του έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ:

«Νομίζω αυτή τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες» εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Όπως είπε «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικο φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», απάντησε στην ερώτηση αν θα παρατηρηθεί  έξαρση το επόμενο διάστημα. Ο κ. Θωμαϊδης τόνισε ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος».

Προηγούμενο άρθρο

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρηνίδων: Να ανακληθεί η απόφαση συγχώνευσης τμημάτων

Επόμενο άρθρο

«Συνάδελφοι εμβολιαστείτε»: Κοινό μήνυμα Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού συλλόγου