Ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ν. Καβάλας κ. Φώτης Πούλος είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις τιμές αυτών το επόμενο διάστημα.
Προβλέπει διατήρηση των σημερινών τιμών ή και περαιτέρω αύξηση! Εξ αυτού του λόγου ζητά το γνωστό. Τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Ο κ. Πούλος σχολιάζει θετικά το ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης άνοιξε πάλι.
Η συνέντευξη Πούλου
Ερ: Πως είναι οι τιμές αυτή την εποχή στα καύσιμα;
Απ:Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε μια ομαλοποίηση πριν από ένα μήνα περίπου αλλά δυστυχώς υπήρξε η μείωση για να τρέξει αμέσως μετά προς τα πάνω το αργό. Στην περιοχή της Καβάλας αυτή τη στιγμή η τιμή είναι 1,25 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τις περισσότερες φορές έχει περάσει το 1,80 ευρώ για την αμόλυβδη. Το κίνησης είναι κοντά στο 1, 60 ευρώ.
Ερ: Είναι αρνητικά ρεκόρ αυτά τα νούμερα;
Απ: Είναι αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων 4-5 ετών. Είχαμε δει την αμόλυβδη που είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ αλλά αν συνεχίσει αυτή η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου , φοβάμαι ότι θα δούμε και φέτος εκείνες τις τιμές.
Ερ: Παίζει ρόλο το γεγονός ότι στην Ευρώπη τελειώνει ο χειμώνας;
Απ: Προσωπικά πιστεύω ότι δεν παίζει κανένα μα κανένα ρόλο, γιατί δεν υπάρχουν οι καταναλώσεις που υπήρχαν το 2019 ούτως ώστε να αυξηθεί το πετρέλαιο στα επίπεδα που είναι σήμερα. Είναι καθαρά χρηματιστηριακή υπόθεση. Λόγω της Ρωσίας υπάρχουν κάποιοι φόβοι ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες ελλείψεις. Η τιμή όλων των ενεργειακών προϊόντων μεταξύ αυτών και του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη. Δεν υπάρχει λογική αυτή τη στιγμή να λέμε ότι έχουμε αύξηση της ζήτησης οπότε αυξάνουμε και το προϊόν. Το προϊόν σε παγκόσμια επίπεδα , αυτή τη στιγμή η ζήτηση του είναι πολύ χαμηλότερη από ότι ήταν το 2019.
Ερ: Κάποιοι όμως κερδίζουν από αυτή την ιστορία.
Απ: Είμαστε όμως πολύ μακριά από αυτούς που κερδίζουνε. Σύμφωνα με αυτά που είχα διαβάσει πριν μερικούς μήνες πίστευα ότι το πετρέλαιο θα σταματήσει γύρω στα 90 δολάρια. Δυστυχώς απ` ότι φαίνεται θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια. Υπήρχαν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις αρχές Μαρτίου . Αυτό από τα πολύ λίγα που γνωρίζουμε δεν φαίνεται ότι θα ισχύσει αυτό.
Ερ: Πείτε μας με αυτές τις τιμές, τι κατανάλωση κάνουν τα πρατήρια του Νομού Καβάλας;
Απ: Κοιτάξτε υπάρχουν πάρα πολλές παραγγελίες αυτό τον καιρό. Πολλές μικρές παραγγελίες. Δηλαδή πηγαίνεις σε ένα σπίτι μέσα στο μήνα δυο και τρεις φορές . Αυτό το καταλαβαίνουμε ότι είναι σκότωμα για μας αλλά δεν μπορείς να αφήσεις τους καταναλωτές χωρίς θέρμανση. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα τα οποία έχει να διαθέσει ο καταναλωτής και τα τραβάει από εδώ, τα τραβάει από εκεί ούτως ώστε μπορεί να τα φέρει βόλτα.
Ερ: Το κράτος με τα μέτρα που ανακοίνωσε βοηθάει πραγματικά ;
Απ: Ήταν καλό που άνοιξε πάλι την πλατφόρμα γιατί πάρα πολύ δικαιούχοι δεν μπήκανε. Για μένα είναι λάθος που κλείνει η πλατφόρμα κάποια στιγμή και δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνουν κάποιες διορθώσεις, κάποιες αλλαγές, γιατί σίγουρα δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Το βλέπω θετικό ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα να ξανακάνουν την αίτηση όσοι δεν προλάβανε να την κάνουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αυτά όμως για μένα είναι ημίμετρα. Αυτή τη στιγμή εδώ που έφτασε το πετρέλαιο , έπρεπε να γίνει μια γενναία μείωση του φόρου κατανάλωσης για να μπορέσει με αυτές τις τιμές που έχουμε ο καταναλωτής να παίρνει κάτω από 90 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ερ: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι φόροι στα καύσιμα μένουν. Δεν είναι τυχαίο αυτό.
Απ: Δυστυχώς έτσι είναι. Προεκλογικά όσοι πάνε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, λένε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να μειώσουν τους φόρους. Μετά το ξεχνάνε.
Ερ: Λέτε ότι ο κόσμος αγοράζει το πετρέλαιο για να ζεσταθεί λίγο- λίγο;
Απ: Λίγο- λίγο γιατί όλοι το έχουμε αντιμετωπίσει , όλοι έχουμε νοικοκυριά, όλοι έχουμε σπίτια. Επίσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ και το ηλεκτρικό. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με κάποια κλιματιστικά, με κάποια ηλεκτρικά σώματα, με τους λογαριασμούς που πήρανε το προηγούμενο διάστημα, απογοητεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τα ξέρουμε τα οικονομικά του κράτους αλλά δεν ανεβάζεις τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή φόρο πολυτελείας όπως το λέω εγώ σε ένα πετρέλαιο το οποίο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Το κάνεις στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει η δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης ενδεχομένως για φτηνό φυσικό αέριο Στις υπόλοιπες περιοχές τι γίνεται; Παλαιότερα πριν το `80 ή το `85 , πληρώναμε φόρο πολυτελείας . Αυτό το πράγμα βόλεψε τώρα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα υπόλοιπα καύσιμα. Απλά αυτό που καίει περισσότερο τον καταναλωτή και αυτό που είναι άμεση ανάγκη είναι να ζεσταθεί ο κόσμος που μένει στο σπίτι του. Δεν είναι πολυτέλεια να ζεστάνω το σπίτι μου.