Dark Mode Light Mode

Απάντηση Αμοιρίδη και άλλα σχόλια

Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Δράμα με θέμα «Άρωμα Ταμπάκου, Δράμα 1840 -1940» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης ΑΜΘ Μιχάλης Αμοιρίδης χαρακτήρισε ως «τουριστική ναυαρχίδα» του χερσαίου τμήματος της περιφέρειας την Αλεξανδρούπολης. Παρόντας στη ημερίδα ήταν ο καβαλιώτης σύμβουλος branding και επικοινωνίας Δημοσθένης Μπρούσαλης που μας αφηγήθηκε το χρονικό των δηλώσεων του κ. Αμοιρίδη.

Το πρωί της Πέμπτης, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Μπρούσαλης διευκρίνισε ότι ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού πραγματοποίησε ένα σύντομο πρώτο χαιρετισμό και στη συνέχεια άκουσε όλες τις εισηγήσεις των ομιλητών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν και ο κ. Μπρούσαλης που όπως συνηθίζει πάντα, έκανε σαφή αναφορά στην Καβάλα παρουσιάζοντας τμήμα της στρατηγικής που είχε υιοθετηθεί για την προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας.

Όταν ολοκληρώθηκε η εισήγηση του κ. Μπρούσαλη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης δευτερολόγησε, θέλοντας να «διορθώσει» ως ανακρίβειες κάποια από τα λεγόμενα του καβαλιώτη συμβούλου branding και επικοινωνίας. Ο κ. Μπρούσαλης μας εξήγησε ότι η εισήγησή του σχετιζόταν γενικότερα με τις έννοιες του τουρισμού, της ταυτότητας προορισμού, της προβολής ενός τόπου, τις σύγχρονες τάσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησε ο ομιλητής περιλαμβανόταν κι εκείνο της ιδιαίτερης πατρίδας του, διότι είχε προσωπική εμπλοκή με τη χάραξη στρατηγικής του τουρισμού κρουαζιέρας.

Εστιάζοντας στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, ο Δημοσθένης Μπρούσαλης ανέφερε: «Η δευτερολογία του κ. Αμοιρίδη ήταν εντυπωσιακή τουλάχιστον για εμένα που είμαι καβαλιώτης. Ανέφερε δηλαδή ότι συνολικά η περιφέρεια διαθέτει 20.000 κλίνες ενώ μόνο η περιφερειακή ενότητα Πιερίας διαθέτει 26.000 κλίνες. Άρα η δυναμική της ΑΜΘ είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Δε διαφωνώ με την άποψη του κ. Αμοιρίδη ωστόσο αναρωτιέμαι εάν μπορεί να αποτελέσει βάση της τουριστικής προβολής ενός τόπου η περιορισμένη δυναμική του.

Ο κ. Αμοιρίδης συνέχισε αναφερόμενος συγκεκριμένα στους χερσαίους προορισμούς της ΑΜΘ, εξαιρώντας το νησί της Θάσου, συστήνοντας στο ακροατήριο να μην πιστεύει όσα ακούει γιατί δεν πάντα ακριβή. Ανέφερε ως σημαντικότερο προορισμό της ΑΜΘ την Αλεξανδρούπολη και όχι την Καβάλα όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Ως επιχείρημα επαλήθευσης χρησιμοποίησε την προτίμηση των Τούρκων τουριστών στην Αλεξανδρούπολη, διότι ως πόλη δεν έχει έντονο ισλαμικό στοιχείο αλλά διαθέτει στοιχεία ευρωπαϊκής πόλης.

Ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι οι σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές βρίσκονται επίσης στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργούν οι πεντάστερες μονάδες. Το επιχείρημα έχει λογική, αρκεί όμως να εξετασθεί η πολιτική της κεντρικής διοίκησης κατά τα τελευταία χρόνια στον τομέα επιδότησης των επενδύσεων. Αυτό φυσικά δεν επιτρέπει την απαξίωση των υποδομών της Καβάλας που είναι δεδομένες.

Στη δική μου τοποθέτηση διευκρίνισα ότι δεν είναι πλέον σύγχρονα στοιχεία για την τουριστική προβολή ενός τόπου μόνο η θάλασσα και ο ήλιος. Κάτι ανάλογο πωλείται σε όλη την υφήλιο κι έχουν ως ατού καταντήσει μάλλον φθηνά προϊόντα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναζητηθούν καινοτόμα πλεονεκτήματα που θα καταστήσουν την τουριστική πρόταση περισσότερο ελκυστική και πλεονεκτική. Ο πολιτισμός, η διατροφή, η τοπική γαστρονομία είναι τέτοια πλεονεκτήματα. Ο κ. Αμοιρίδης δήλωσε επίσης ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλη σημασία, διότι διαθέτει πληροφορίες περί πρόθεσης των εταιρειών να αποσύρουν τα καράβια τους από την περιοχή.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η Καβάλα αδικήθηκε από τις δηλώσεις του Μιχάλη Αμοιρίδη, οι οποίες προφανώς δεν απηχούν την άποψη του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου. Μπορεί δηλαδή οι απόψεις Αμοιρίδη να είναι προσωπικές, εκείνος όμως τυγχάνει να είναι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού για ολόκληρη την περιφέρεια».

ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Τηλεφωνική παρέμβαση στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ έκανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης τονίζοντας: «Δεν υπήρχε δική μου δευτερολογία αλλά διεξήχθη μια διαλογική συζήτηση κατόπιν κάποιων ενστάσεων, στο πλαίσιο της οποίας διαφώνησα με τον κ. Μπρούσαλη όπως έκαναν και κάποιοι άλλοι. Όταν οι επαγγελματίες θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους όμως θα πρέπει να διαθέτουν σοβαρά στοιχεία επί των οποίων θα βασίζονται. Εγώ επικαλέστηκα απλώς τα στοιχεία της εθνικής στατικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι η Αλεξανδρούπολη για το 2014 είχε 80.000 διανυκτερεύσεις περισσότερες από το χερσαίο τμήμα της Καβάλας.

Δεν μπορούμε να μαυρίζουμε ή να κιτρινίζουμε κάποια πράγματα επειδή δεν μας αρέσει η αλήθεια. Η ναυαρχίδα του τουρισμού της ΑΜΘ είναι το νησί της Θάσου, χαρακτηρισμός που δικαιωματικά της αξίζει. Εάν όμως επιθυμούμε να υπάρχουν αποτελέσματα στην προσπάθειά μας θα πρέπει να αντικρίζουμε την πραγματική κατάσταση, βάσει της οποίας σήμερα η Αλεξανδρούπολη έχει υπεροχή σε επίπεδο διανυκτερεύσεων. Για να πετύχουμε επομένως θα πρέπει να διαθέτουμε σωστή στόχευση και όχι να ωραιοποιούμε τα δεδομένα».

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τηλεφωνική παρέμβαση στο πλαίσιο της ίδιας ραδιοφωνικής εκπομπής έκανε και ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, ο οποίος υπερασπίστηκε το θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και υποστήριξε ότι δε χρησιμοποίησε τον όρο «ναυαρχίδα» για την πόλη τη Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Καλλίας διευκρίνισε: «Εγώ παρέθεσα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2014 όπου η Δράμα εμφανίζει σε ετήσια βάση μια πληρότητα στα ξενοδοχεία της τάξεως του 17,5%, η Καβάλα 33% ενώ η Αλεξανδρούπολη ξεπερνάει το 40%. Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έως το Σεπτέμβριο του 2015 και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νησιωτικοί προορισμοί της ΑΜΘ αλλά μόνο οι πόλεις του χερσαίου τμήματος εμφανίζουν πληρότητα 17% η Δράμα, 33% η Καβάλα και λίγο λιγότερο του 40% η Αλεξανδρούπολη. Φυσικά, όταν καταθέτουμε τα στοιχεία μας στην ΕΛΣΤΑΤ δε διευκρινίζουμε τους λόγους για τους οποίους διανυκτερεύουν στις μονάδες μας οι πελάτες και εάν είναι αμιγώς τουρίστες.

Ο κ. Μπρούσαλης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Καβάλας ξεπερνούν το 75%, εννοώντας ότι η Καβάλα εννέα μήνες ετησίως είναι γεμάτη με τουρίστες και προφανώς έχει λύσει το οικονομικό της πρόβλημα. Αυτός, υποστήριξε, ήταν και ο λόγος που ώθησε τους επιχειρηματίες της Καβάλας να επενδύσουν σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Όταν ρώτησα τον κ. Μπρούσαλη εάν βασιζόταν στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μου απάντησε ότι εκείνος γνωρίζει την Καβάλα και όσα υποστηρίζει ισχύουν.

Όντας παρόντας στην ημερίδα, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο κ. Αμοιρίδης δεν έδωσε προβάδισμα σε καμία πόλη ή περιοχή της περιφέρειας. Τα νούμερα είναι εκείνα που δίνουν το προβάδισμα. Να υπογραμμίσω πάντως ότι από την πλευρά μου πολλές φορές έχω κατηγορήσει το Μιχάλη Αμοιρίδη για τον τρόπο διαχείρισης της τουριστικής προβολής».

Προηγούμενο άρθρο

Απ΄ το ΒΙΟΠΑ στον Δήμο Νέστου

Επόμενο άρθρο

Η φωτοκατάλυση έφθασε στη θάλασσα;