Ο Γιώργος Τσιμενίδης ήταν για χρόνια συνδικαλιστής εργαζόμενος στη ΒΦΛ. Πρόεδρος του σωματείου.
Τελικά συνταξιοδοτήθηκε κι αποχώρησε. Ακριβώς όταν προέκυψε το πρόβλημα, πρόβλημα που συνεχίζεται και σήμερα (λόγω των απολυμένων). Η επίσκεψη Τσίπρα στην Καβάλα και όσα είπε για το θέμα, είναι η αφορμή να ζητήσει να μιλήσει. Ισχυρίζεται με τρόπο κατηγορηματικό ότι ποτέ δεν συνάντησε τον κ. Λαυρεντιάδη κι ως εκ τούτου ποτέ δεν έγινε αυτό για το οποίο τον κατηγορούν.
Η συνέντευξη
Ερ: Αισθάνεστε ότι θέλετε να απαντήσετε σε όσα σας κατηγορούν αυτοί που απολύθηκαν, προσλήφθηκαν και ξανά απολύθηκαν, στα Λιπάσματα Καβάλας;
Απ: Από τις τοποθετήσεις κατά την έλευση του κ. Τσίπρα στην Καβάλα την περασμένη εβδομάδα, θεώρησα ότι οι δηλώσεις του ήταν αινιγματικές. Μίλησε για δικαιοσύνη στα Λιπάσματα της Καβάλας. Πως δηλαδή; Ήδη ξέρουμε ότι οι πρώην συνάδελφοι είναι στα δικαστήρια. Εκτιμά ότι θα δικαιωθούν στα δικαστήρια και θα επανέλθουν στη δουλειά ή θα δώσει πολιτική λύση; Άκουσα πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο τον κ. Βογιατζίδη να ζητάει από το κόμμα να πάρει θέση. Ποια είναι η θέση; Θα είναι πολιτική η θέση ή θα περιμένει να δικαιωθούν στα δικαστήρια; Εδώ και 6 χρόνια υπάρχει μια άκρως αρρωστημένη κατάσταση. Δεν έχει δοθεί οριστική λύση εδώ και 6 χρόνια, το τι θα γίνει με τους πρώην συναδέλφους. Υπάρχει ακόμη το θέμα με τα δικαστήρια χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί. Αυτή η εργατική διαφορά που προέκυψε το 2016. Όλη η κρίση αυτή, αυτές οι εργατικές διαφορές προέκυψαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όταν τότε ήμουν εγώ ακόμη πρόεδρος στο σωματείο είχαμε προσφύγει και είχαμε ζητήσει τη συμπαράσταση της τότε κυβέρνησης και η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεν μπορούσε να κάνει κάτι η τότε κυβέρνηση (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ). Μάλιστα αυτοί οι νόμοι, οι αντεργατικοί που ψηφίστηκαν μετά τα μνημόνια, αυτοί ακόμη ισχύουν. Άρα πως θα βρεθεί λύση, δεν μπορώ να το καταλάβω… Μακάρι να δοθεί λύση, ποιος δε θέλει. Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, είναι προς το συμφέρον των πρώην εργαζομένων στα Λιπάσματα και προς το συμφέρον αυτών που εργάζονται και προς το συμφέρον της εταιρείας. Είναι προσωπικό εξειδικευμένο, έμπειρο που γνωρίζει πως πρέπει να δουλέψει στο εργοστάσιο.
Ερ: Εσείς εν τω μεταξύ συνταξιοδοτηθήκατε αλλά έχετε ένα παράπονο. Κατηγορηθήκατε όπως λέτε τότε ότι χρηματιστήκατε από τον κ. Λαυρεντιάδη. Κάτι τέτοιο είχε ειπωθεί σε βάρος σας.
Απ: Εμείς τότε από τη στιγμή που είδαμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση, ζήτησα εγώ προσωπικά ως πρόεδρος από τη διοίκηση του σωματείου να αλλάξουμε στρατηγική. Να υπογράψουμε τις νέες συμβάσεις. Προέκυψε το 2016 το δικαίωμα στον εργοδότη, στην εργοδοσία, μονομερώς να ζητήσουνε μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις να υπογράψει το προσωπικό. Αρχικά η τοποθέτηση μου ήταν αρνητική, μετά όμως που είδα ότι δεν μπορεί να επέλθει μια αίσια κατάσταση ζήτησα να υπογράψει το προσωπικό. Να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και μετά μέσα από δικαστήρια να ζητήσουμε να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη διαφορά μας. Μάλιστα τότε είχαμε προσφύγει στον οργανισμό με δική μου υπογραφή.
Ερ: Εσείς τότε λέτε ότι αδικηθήκατε, γιατί σας κατηγόρησαν άδικα;
Απ: Οι εργαζόμενοι τότε είχαν πει ότι θέλουνε να αγωνιστούμε, δε θέλουνε να πάμε στα δικαστήρια. Εγώ ήμουν ήδη συνταξιούχος και παρέμεινα για να βρεθεί μια λύση. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τότε εμείς να αποχωρήσουμε και έτσι φύγαμε. Μετά άρχισαν να ρίχνουν λάσπη εναντίον μου. Με κατηγορούσανε ότι ήρθε ο Λαυρεντιάδης και με χρημάτισε. Εγώ δε συναντήθηκα ποτέ με το Λαυρεντιάδη στο εργοστάσιο. Ούτε και κανένα άλλο μέλος του σωματείου συναντήθηκε με το Λαυρεντιάδη. Δεν τον είδαμε ποτέ, ούτε καν η ιεραρχία.
Ερ: Τι ήταν αυτό που σας έκανε να τα πείτε τώρα αυτά τα γεγονότα, 6 χρόνια μετά;
Απ: Αρχικά λυπάμαι με όλη την κατάσταση. Ήμασταν φίλοι πάνω από 30 χρόνια με όλους τους πρώην συνάδελφους. Εδώ και 6 χρόνια σιωπούσα διότι θεωρούσα ότι μπορεί να δοθεί μια λύση. Ακόμη δε δόθηκε λύση στο αίτημα τους. Εγώ δεν μπορώ να είμαι θεατής. Προσπαθώ μέσα από αυτή τη σιωπή μου να τους βοηθήσω. Αν μιλούσα θα ήμουν αντίθετος με τα όσα πράττουν. Η στρατηγική που ακολουθούν είναι λάθος. Δεν ήθελα να μιλήσω. Βλέπω όμως μετά από τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία χωρίς να δοθεί λύση, ότι είναι σε λάθος στρατηγική. Θεωρώ ότι υπάρχει λύση. Η λύση όμως δεν μπορεί να επέλθει με τον τρόπο που λειτουργούνε.