Dark Mode Light Mode
Επίκειται συνεργασία της Κ.Α.Π. με νέο δημοτικό συνδυασμό στην Καβάλα
Απάντηση Καιρίδη: Στοιχεία για τους 400 πρόσφυγες του «Ασημακοπούλου», εξηγήσεις για τις νυχτερινές αφίξεις
Αξιωματικοί από την Αθήνα στην προανάκριση για τη φωτιά στο Διαλεχτό!

Απάντηση Καιρίδη: Στοιχεία για τους 400 πρόσφυγες του «Ασημακοπούλου», εξηγήσεις για τις νυχτερινές αφίξεις

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε στην ερώτηση του κ. Λαζαρίδη.

Ο βουλευτής Καβάλας με αφορμή πληροφορίες για νυχτερινές αφίξεις στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου», είχε καταθέσει διάφορα ερωτήματα στις 24 Ιουλίου. Η απάντηση του Υπουργού εξηγεί για τις νυχτερινές αφίξεις (τις οποίες γνωρίζει και δικαιολογεί), αναφέρεται στην ιστορία της δομής και στη σημερινή της λειτουργία.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρει στην απάντηση του:

«Η Δομή Καβάλας (Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο) αποτελεί μονάδα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ) και δημιουργήθηκε λόγω της άμεσης ανάγκης δημιουργίας δομών φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό να αποτραπεί η μετατροπή δημόσιων χώρων σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, αλλά και να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαμονή των αιτούντων άσυλο στην περιοχή.

Πρόκειται για Δομή Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών (ΠτΧ), οι οποίοι αφού καταγραφούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και καταθέσουν αίτημα για διεθνή προστασία, μεταφέρονται στη Δομή, έως ότου εξεταστεί το αίτημα τους από την Υπηρεσία Ασύλου.

Οι πρώτοι ΠτΧ που μεταφέρθηκαν, ήταν όσοι διέμεναν σε προσωρινή δομή στην περιοχή του Χαλκερού Καβάλας και οι οποίοι είχαν αρχικά μεταφερθεί από τα νησιά στο λιμάνι της Καβάλας. Η λειτουργία της εν λόγω δομής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, με σκηνές.

Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, εκκενώθηκε ο χώρος, και μετά από την ανακαίνιση κτιρίων, επαναλειτούργησε τον Απρίλιο του 2016. Τον Οκτώβριο του 2019 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση επιπλέον κτιρίων και η Δομή επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η χωρητικότητά της.

Η Δομή αποτελείται από 14 κτίρια, με 168 διαμερίσματα διαφορετικής χωρητικότητας. Η δυνητική χωρητικότητα και δυνατότητα φιλοξενίας της Δομής ανέρχεται στα 1134 άτομα. Οι τοποθετήσεις γίνονται με βάση την εθνικότητα, τη γλώσσα, το θρήσκευμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και βάσει της οικογενειακής κατάστασης (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες).

Επιπλέον, στο χώρο της Δομής έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι όπου λειτουργούν Βρεφονηπιακός Σταθμός, και Νηπιαγωγείο. Καθώς και πέντε παιδικές χαρές, γυμναστήριο για την άθληση των διαμενόντων (με όργανα γυμναστικής και 1 τραπέζι με εξοπλισμό επιτραπέζιας αντισφαίρισης), νεότευκτο γήπεδο καλαθοσφαίρισης και νεότευκτο ποδοσφαιρικό γήπεδο 5Χ5.

Υπογραμμίζεται ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι πολίτες τρίτων χωρών, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στη Δομή, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, χρηματικό βοήθημα), να διατηρούν την οικογενειακή τους ενότητα και να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική), στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Επίσης, τους παρέχεται κάθε επιμέρους βοήθεια, σχετικά με την επεξεργασία του αιτήματός τους για Διεθνή Προστασία, μεριμνά για την επίδοση των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, των Αδειών Διαμονής (ΑΔΕΤ) και των Ταξιδιωτικών Εγγράφων (Titre De Voyage) της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, σε όσους λάβουν καθεστώς αναγνώρισης πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας.

Σχετικά με τις αφίξεις ΠτΧ στη Δομή σας γνωρίζω ότι υλοποιούνται από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου μας, το οποίο αποστέλλει λίστα για τα υπό μετακίνηση πρόσωπα στον Διοικητή της Δομής.

Στη συνέχεια ο κατάλογος αυτός κοινοποιείται από το Διοικητή ή από τον υπεύθυνο διαχείρισης άφιξης στο Κλιμάκιο Διοικητικής Μέριμνας και στο Κλιμάκιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

Οι αφίξεις λαμβάνουν χώρα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανάλογα με τα δρομολόγια των πλοίων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πόλη της Καβάλας ή οδικώς από το ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα.

Αναφορικά με τον αριθμό των διαμενόντων της Δομής σας γνωρίζω πως την 25η Ιουλίου 2023 διέμεναν στην Δομή Καβάλας 417 ΠτΧ. Το ποσοστό των ενηλίκων αρρένων ήταν 54% (225 άτομα), των ενηλίκων θήλεων ήταν 28% (117 άτομα) και το ποσοστό ανηλίκων 18% (75 άτομα).

Οι εθνικότητες προέλευσης έχουν ως ακολούθως: 20,71% υπήκοοι Σιέρα Λεόνε, 17,88% υπήκοοι Αφγανιστάν, 9,65% υπήκοοι Συρίας, 8,94% υπήκοοι Τουρκίας, 7,06% υπήκοοι Ζαΐρ, 6,82% υπήκοοι Ιράν, 5,41% υπήκοοι Σομαλίας, 3,06% υπήκοοι Ιράκ, 2,12% υπήκοοι Μαρόκου, 2,12% Παλαιστίνιοι, 1,88% υπήκοοι Γουινέας, 1,65% υπήκοοι Καμερούν και 12,715% από άλλες εθνικότητες.

Η ίδρυση και η λειτουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας από το ΥΜΑ είναι μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες υποδοχής, οι οποίες εξελίσσονται διαρκώς και δυναμικά, και στις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες των επί μέρους τοπικών κοινωνιών, καθώς και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σήμερα, το ΥΜΑ λειτουργεί 33 δομές σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγάλο μέρος του βάρους να το επωμίζονται τα ΚΥΤ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, αλλά και διαρκή προσπάθεια επιμερισμού του σε όλη την επικράτεια.

Στόχος του ΥΜΑ είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο της όποιας όχλησης για τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζοντας τη διαμονή των αλλοδαπών σε σύγχρονες και ασφαλείς δομές, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης, το ΥΜΑ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Δήμων που φιλοξενούν τις δομές του.  Αναφορικά με την καταβολή δημοτικών τελών, σημειώνεται ότι για το έτος 2023 εκκρεμεί η καταβολή ποσού συνολικού ύψους 28.025,00 ευρώ, που αφορά στο Α’ και στο Β’ τρίμηνο.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, το Υπουργείο θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τους τοπικούς φορείς, λαμβάνοντας υπόψιν στο έπακρον τις απόψεις τους και ενημερώνοντάς τους για κάθε ζήτημα που τυχόν αφορά στην εν λόγω Δομή. Τέλος, κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και των εγκληματικών δικτύων των διακινητών.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν παράτυπες ροές. Όσο το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης περιορίζεται τόσο θα συρρικνώνονται οι δομές φιλοξενίας. Στο βαθμό, ωστόσο, που υπάρχουν ροές, καθήκον μας είναι να τις διαχειριστούμε με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, το χάος της προ του 2019 περιόδου.

Στη προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όποιοι τις υπόσχονται λαϊκίζουν και ψευδολογούν. Το ΥΜΑ έχει οργανώσει ένα σύστημα πρώτης υποδοχής και ασύλου που, σε μεγάλο βαθμό, δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, έχει επαινεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας».

Προηγούμενο άρθρο

Επίκειται συνεργασία της Κ.Α.Π. με νέο δημοτικό συνδυασμό στην Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Αξιωματικοί από την Αθήνα στην προανάκριση για τη φωτιά στο Διαλεχτό!