Dark Mode Light Mode

Απαραίτητος ο συνεργάτης υγιεινολόγος σε κάθε επιχείρηση εστίασης- Συνέντευξη της Δέσποινας Μπλούκου

Η κ. Δέσποινα Μπλούκου είναι υγιεινολόγος, με συμμετοχή –ως εισηγήτρια- σε πρόσφατα σεμινάρια του ΕΦΕΤ που έγιναν στην Καβάλα μέσω του Επιμελητηρίου.

Εξηγεί πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία κάθε επιχείρησης εστίασης με υγιεινολόγο. Πως αυτή υλοποιείται, σε ποιους τομείς και κυρίως πως προστατεύει την επιχείρηση από ελέγχους και λάθη. Από αυτά που γίνονται συχνά.

Η συνέντευξη

-Πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία μίας επιχείρησης μαζικής εστίασης με έναν υγιεινολόγο;

-Η συνεργασία μιας επιχείρησης μαζικής εστίασης με έναν Υγιεινολόγο κρίνεται απαραίτητη. Ο Υγιεινολόγος μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση υγειονομική κάλυψη ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα ως προς τη συμμόρφωση της επιχείρησης με τις νομικές απαιτήσεις αλλά και σε πρακτικά θέματα όπως είναι ο ασφαλής χειρισμός και η υγιεινή των τροφίμων. Οι παροχές που μπορεί να προσφέρει ο Υγιεινολόγος σε μια επιχείρηση ποικίλουν καθώς συμμετέχει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, αναλαμβάνει την τήρηση όλων των αρχείων που πρέπει να τηρεί μια επιχείρηση όπως είναι η δημιουργία και η τεκμηρίωση του διαγράμματος ροής των εργασιών της παραγωγικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την περιγραφική έκθεση, η εφαρμογή και η τήρηση των αρχείων απεντόμωσης και μυοκτονίας, η δημιουργία των απαραίτητων αρχείων τεκμηρίωσης όπως είναι το αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, τα αρχεία καταγραφής θερμοκρασιών και τα αρχεία πρώτων υλών και προμηθευτών.

Ακόμα ο Υγιεινολόγος παρέχει υγειονομική συμβουλευτική και εκπαίδευση του προσωπικού πάνω σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

-Ποια είναι η συμβολή ενός Υγιεινολόγου σε μια επιχείρηση που θα λειτουργήσει;

-Σύμφωνα με την Νέα Υγειονομική διάταξη ΦΕΚ 2161/ 23.06.2017, τ. Β΄ (Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/ οικ.47829) οι Υγιεινολόγοι έχουν έναν αποκλειστικό ρόλο στην διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πλέον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν παίρνουν προέγκριση από τις εκάστοτε Αρχές, αλλά με βάση την μελέτη του Υγιεινολόγου και την έκδοση άδειας λειτουργίας, ακολουθεί το νέο σύστημα της γνωστοποίησης. Ο Υγιεινολόγος αναλαμβάνει την σχεδίαση των χώρων παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων σύμφωνα με τα όλα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΦΕΤ.

-Ποια είναι η συμβολή ενός Υγιεινολόγου σε μια επιχείρηση που ήδη λειτουργεί;

-Ένας χώρος όπου λειτουργεί συνεχίζει να χρειάζεται την συμβολή ενός Υγιεινολόγου. Εκτός από τα αρχεία απεντόμωσης και μυοκτονίας που πρέπει να ανανεώνονται τακτικά επιπλέον οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στη χωροθέτηση του εξοπλισμού και τα είδη των χειριζόμενων τροφίμων πρέπει να περιγράφονται εκ νέου και το διάγραμμα ροής και η περιγραφική έκθεση να διατηρούνται ενημερωμένα.

-Ποια καταστήματα χρειάζεται να έχουν έναν τέτοιο συνεργάτη;

-Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Είναι ακριβή η συνεργασία;

-Η συνεργασία δεν είναι καθόλου ακριβή καθώς οι συνέπειες των μη συμμορφώσεων και τα πρόστιμα των ελεγκτικών μηχανισμών μπορούν να αποβούν μοιραία για μια επιχείρηση.

-Πόσο μπορεί μια τέτοια συνεργασία να προφυλάξει τον επαγγελματία από τους ελέγχους που γίνονται;

-Σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς αν η επιχείρηση ακολουθεί τις οδηγίες του Υγιεινολόγου

είναι πλήρως καλυμμένη και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

-Σε ποια φάση της προετοιμασίας της επιχείρησης χρειάζεται η συμβουλή και η καθοδήγηση του Υγιεινολόγου;

-Από την αρχή της δημιουργίας της επιχείρησης αλλά και κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.

-Για ποιο λόγο σας καλούν σε ημερίδες – σεμινάρια του Επιμελητηρίου και σε ποια θέμα αναφέρεστε;

-Ως Υγιεινολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή έχω ενταχθεί στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ είμαι εισηγήτρια στα σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων για θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων τα οποία γίνονται σε συνεργασία του Επιμελητηρίου Καβάλας με τον ΕΦΕΤ. Πέρα από το κομμάτι των εκπαιδεύσεων αποτελώ Σύμβουλος ISO 22000 (Πρότυπο Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων) καθώς και  Σύμβουλος IFS (Γερμανικό Πρότυπο για την Αξιολόγηση της Συμμόρφωσης προϊόντων και διαδικασιών σε σχέση με την Ασφάλεια και την Ποιότητα των Τροφίμων) σε μεγάλες Βιομηχανίες Τροφίμων.

-Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

-Το γραφείο μας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Καβάλας στην οδό Ζαλόγγου 19 και στα τηλέφωνα 2510244041 – 6955440266 για να κλείσουμε άμεσα κάποιο ραντεβού. Ακόμα μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες μας στην ιστοσελίδα μας www.bloukos.gr και στο www.ygieinologos.eu καθώς να μας ακολουθήσετε στα social media ως Bloukos Γενική Απολυμαντική.

Προηγούμενο άρθρο

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας

Επόμενο άρθρο

Μετράνε τις ζημιές τους οι ένοικοι της πολυκατοικίας επί της Ζαλόγγου (φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς)