Παράταση λίγων ημερών φαίνεται πως πήραν οι καλοκαιρινές διακοπές των εργαζομένων και των παιδιών του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», το οποίο δεν επαναλειτούργησε κανονικά τη Δευτέρα όπως θα έπρεπε. Φυσικά, τα τεράστια προβλήματα του ιδρύματος είναι η αιτία της παρατάσεως, διότι οι μεν εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ο δε εξωδικαστικός μηχανισμός δεν προχωρά. Ο λόγος είναι απλός και τον είχε αναφέρει στο παρελθόν η δικηγόρος Μαρίνα Φιλιππίδου, όταν αποσαφήνιζε πως το ίδρυμα δεν εμφανίζει επιχειρηματική δραστηριότητα και κέρδη προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Μάλιστα, η κ. Φιλιππίδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει καθόλου το ίδρυμα.
Δύο εκ των εργαζομένων έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούλιο. Αν και οι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως το ίδρυμα μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρόλα αυτά όταν επιχειρείται η καταχώρηση των στοιχείων του στο σύστημα η ένταξη δε γίνεται αποδεκτή. Ακόμη και σήμερα όμως εάν ενταχθεί το ίδρυμα στη διαδικασία έως τη διεκπεραίωση θα μεσολαβήσει αρκετό διάστημα, περίπου έως τον Οκτώβριο. Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που το ίδρυμα ενταχθεί και δρομολογηθεί ομαλά η διαδικασία τον Οκτώβριο, που θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή της πρώτης δόσης, αναρωτιέται η Μαρίνα Φιλιππίδου.
Και βεβαίως, πως είναι δυνατόν να αντέξουν περαιτέρω χρονικά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι; Εάν η τροπολογία που είχαν ψηφίσει στη βουλή οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος αθηναϊκού ιδρύματος ίσχυε και για την «Αγία Μαρίνα», τότε θα μπορούσε να εξασφαλίσει προσωρινά ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προκειμένου να επιτύχει την εκταμίευση κάποιων χρημάτων από την περιφέρεια ή οποιονδήποτε άλλο φορέα.
«Μπορεί να σημειώθηκαν λάθη και κακοδιαχείριση στη διοίκηση του ιδρύματος τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μην δρομολόγησαν τη σωτηρία του ιδρύματος, αλλά την παρούσα χρονική στιγμή οι σημερινοί βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι ώστε να βρουν τη λύση. Ας ομολογήσουν ότι δεν μπορούν ή ότι δε θέλουν. Τρεις σχετικές συσκέψεις είχαν πραγματοποιηθεί και μάλιστα παρουσία του Μακαριστού Μητροπολίτη, όπου είχε υπογραμμισθεί η έλλειψη ρευστότητας και οι οφειλές των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους. Άρα γνώριζαν τα πάντα.
Μια και μοναδική δίοδος ίσως υπάρχει, μέσω της ένταξης στο καθεστώς ρύθμισης των 120 δόσεων, κάτι που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβρη. Εξάλλου, ας αναθέσουν οι βουλευτές στους δικούς τους λογιστές να τακτοποιήσουν τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία του ιδρύματος προκειμένου να ενταχθεί επιτέλους σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση», πρότεινε η Μαρίνα Φιλιππίδου.