Σε πραγματική οδύσσεια εξελίσσεται η λειτουργία του νέου σχολείου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καβάλα. Στη μόνιμη έδρα του, στο κτήριο του σανατορίου, οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων δεν άρχισαν ακόμη ενώ και η προσωρινή στέγαση παραμένει ζητούμενο. Ο δήμος Καβάλας δεν υπογράφει σύμβαση με την Ιατρική Εταιρία, προσπαθώντας προσωρινά να χρησιμοποιήσει το κτήριο του πρώην Πειραματικού. Όλα αυτά εξελίσσονται την ώρα που δεν έχει λυθεί ούτε καν το πρόβλημα μεταφοράς στο ειδικό σχολείο των τριάντα περίπου μαθητών του, που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Ενώ οι μαθητές εν αναμονή της λειτουργίας του νέου σχολείου στην Καβάλα δεν εγγράφηκαν στο αντίστοιχο σχολείο της γειτονικής Δράμας.
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ Σμαράγδος Κρεμύδας αναφερόμενος στα προβλήματα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, παρατήρησε: «Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα με τη βοήθεια αρκετών συμπολιτών μας όπως ο βουλευτής Τ. Εμμανουηλίδης και ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Απόστολος Βαγενάς, στη συνέχεια διαπιστώθηκαν διαδικαστικά προβλήματα που καθυστερούν τη λειτουργία του σχολείου.
Τόσο ο προβληματισμός όσο και η δυσαρέσκειά μας είναι έντονα κι αναρωτιόμαστε εάν τελικά θα λειτουργήσει φέτος το πολυπόθητο σχολείο, το οποίο αναμένουν τριάντα οικογένειες ώστε να εξασφαλίσουν σχολική στέγη στην πόλη τους και να γλιτώσουν τις μετακινήσεις. Η ταλαιπωρία που υφίσταται ένα παιδί με οποιαδήποτε μαθησιακή δυσκολία ή αναπηρία είναι τεράστια όταν αναγκάζεται να μετακινείται καθημερινά τόσα πολλά χιλιόμετρα.
Το μέγεθος της ταλαιπωρίας ευτυχώς κατανόησε η τοπική κοινωνία κι έτσι προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση περί ιδρύσεως του σχολείου. Δυστυχώς, όταν φθάνουμε στο δια ταύτα πάντα διαπιστώνεται μια κωλυσιεργία και μια αναλγησία, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε στο πηγάδια αλλά νερό να μην πίνουμε.
Η Καβάλα ως πόλη καθυστέρησε σημαντικά στη δημιουργία ανάλογων δομών που εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία. Εάν ήμασταν περισσότερο ενημερωμένοι κι ευαισθητοποιημένοι, θα έπρεπε ήδη η Καβάλα να έχει δημιουργήσει τέτοιες δομές και να έχει οικοδομήσει εξαρχής σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη και το ειδικό δημοτικό της πόλης μας στεγάζεται σε ακατάλληλες αίθουσες στην περιοχή του Αγίου Λουκά.
Εκεί υπήρχαν αποθήκες που μετατράπηκαν με το ζόρι σε αίθουσες διδασκαλίας. Κι επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, οι μαθητές παραμένουν στις ίδιες ακατάλληλες αίθουσες. Κανείς δεν αμφισβητεί τις βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν, ωστόσο απαιτείται οργανωμένη δουλειά ώστε να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ένα σχολείο ειδικής αγωγής, όπου θα στεγαστεί το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Ως πόλη δηλαδή δεν έχουμε μέχρι στιγμής μεριμνήσει για αυτές τις δομές κι αναζητούμε πρόχειρες λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες.
Αυτό το γεγονός μας απογοητεύει έστω κι αν προ μηνός νιώθαμε ενθουσιασμένοι για την ταχεία εξέλιξη των προηγούμενων διαδικασιών. Οι μαθητές και οι γονείς τους έχουν γίνει Ροβινσώνες αναζητώντας σχολική στέγη, ακούγοντας και προτάσεις που δεν είναι διόλου βολικές. Απόλυτα απαισιόδοξοι δεν είμαστε διότι αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο κ. Βαγενάς όσο και η δημοτική αρχή προσπαθούν να βρουν την καταλληλότερη λύση. Το γεγονός όμως ότι επί ένα μήνα αποτέλεσμα δεν υπάρχει αφού όλες οι προτεινόμενε λύσεις χωλαίνουν, κάπου μας προκαλεί δυσαρέσκεια και προβληματισμό.
Σαφώς και δεν είναι λύση να αρχίσει το διδακτικό έτος το Δεκέμβριο. Στέγαση στη Νέα Καρβάλη είναι ανέφικτη λόγω πληθώρας παιδιών, ενώ και η λύση του Πειραματικού αποκλείεται αφού χτίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένο σκοπό. Ακόμη και για την προσωρινή στέγαση στο συγκεκριμένο κτήριο θα απαιτηθεί η έκδοση ειδικής άδειας, κάτι που δε γνωρίζουμε πόσο μπορεί να διαρκέσει. Ίσως ο κόσμος να γελά όταν ακούει για παρόμοια προβλήματα να όμως που προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως ένα καταργημένο σχολείο σαν το Πειραματικό να μην μπορεί να στεγάσει ειδικούς μαθητές έστω κι αν κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια».
=