Dark Mode Light Mode

Από δημοτικός υπάλληλος, πρόεδρος της κοινότητας Λιμνιάς

Περίπου πριν έναν χρόνο ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην Κοινότητα Λιμνιάς του Δήμου Καβάλας. Ο Βασίλης Ελευθεριάδης εξελέγη πρώτη φορά, προέρχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση αφού εργάζονταν στο Δήμο Καβάλας. Σχολιάζει την ουσία αλλά κυρίως τη γραφειοκρατία.

Η συνέντευξη

Ερώτ: Ποια είναι η ιδιότητα σας και ποιος ο πληθυσμός των χωριών το Καλοκαίρι;

Απαντ: Είμαι πρόεδρος στην Κοινότητα Λιμνιάς που περιλαμβάνει το Λυκόστομο και το Βουνοχώρι. Τώρα το Καλοκαίρι έχουν ανέβει άτομα στα χωριά. Κι ο πληθυσμός έχει αυξηθεί. 50-60 στο Λυκόστομο, περίπου 70 στο Βουνοχώι και καμιά 20αριά στη Λιμνιά.

Ερώτ: Πριν την εκλογή σας ως πρόεδρος ήσασταν υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου. Ποια η διαφορά ανάμεσα στις δύο θέσεις;

Απαντ: Φυσικά και υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλο να είναι μέσα στα γραφεία του δημοσίου κι άλλο να είσαι έξω και να θέλεις να εξυπηρετήσεις τον κόσμο από μια άλλη θέση. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Από την πλευρά μου υπάρχουν οι γνώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες. Σαν πρόεδρος ξέρεις ποιες υπηρεσίες πρέπει να χτυπήσεις την πόρτα κτλ.

Ερώτ: Ποιο είναι το σχόλιο για την γραφειοκρατία. Ως πρώην υπάλληλος και ως νυν πρόεδρος κοινότητας;

Απαντ: Όταν είσαι υπάλληλος δεν τη νιώθεις τόσο πολύ. Τώρα τη ζω σαν πρόεδρος. Είναι απελπισία.

Ερώτ: Αυτήν τη γραφειοκρατία- απελπισία μπορεί κι να την εξυπηρετήσατε- άθελα- ως υπάλληλος…

Απαντ: Όταν είσαι υπάλληλος πηγαίνεις σύμφωνα με κάποιους κανονισμούς, κάποιους νόμους. Δεν μπορείς να τους υπερβείς αφού μετά έχεις κάποιες ευθύνες. Πιστεύω ότι πρώτα πρώτα η νομοθεσία εγκλωβίζει τους υπαλλήλους. Στη συνέχεια κάποιοι υπάλληλοι- όχι όλοι- το δέχονται αυτό. Επαναπαύονται πάνω στη νομοθεσία και λένε «εντάξει, άφησε το για αργότερα». Πιστεύω ότι η νομοθεσία είναι αυτή που εγκλωβίζει και τους υπαλλήλους.

Ερώτ: Θα λέγαμε ότι κάποιοι υπάλληλοι ενισχύουν τη διαδικασία κι έτσι την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη…

Απαντ: Αυτό υπάρχει. Ναι.

Ερώτ: Εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για να μην πολυδουλέψουν…

Απαντ: Αυτό υπάρχει για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ερωτ: Άξιζε τον κόπο η υποψηφιότητα σας την Άνοιξη του 2019; Μήπως το μετανιώσατε;

Απαντ: Δεν μετάνιωσα. Ξεκίνησα επειδή έβλεπα ότι υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες. Στα απλά τα προβλήματα. Αυτός ήταν ο λόγος που μόνος μου έλαβα την απόφαση να είμαι υποψήφιος. Μετά από συζητήσεις με 2-3 φίλους. Επειδή δούλευα και στο Δήμο, μήπως και μπορέσουμε και εξυπηρετήσουμε πιο καλά και πιο εύκολα τα χωριά μας. Η απόφαση τότε δεν ήταν λάθος. Βλέπω τώρα ότι έτσι όπως είμαστε εμείς οι πρόεδροι ότι θα ήταν καλύτερα να υπήρχε στα χωριά ένας υπάλληλος. Που θα μετέφερε τα προβλήματα στο Δήμο.

Ερωτ: Καμιά φορά δηλαδή γίνεστε και υπάλληλοι…

Απαντ: Φθάνουμε και σε αυτό το σημείο. Συνέχεια πιστεύω. Όλοι οι πρόεδροι κατά πολύ εργάζονται και σαν υπάλληλοι.

Ερωτ: Δηλαδή ο ρόλος σας είναι περισσότερο διεκπεραιωτικός και όχι ουσιαστικός.

Απαντ: Τα θέματα των χωριών τα προωθούμε. Αλλά δεν μπορείς να πάρεις μόνος σου μια απόφαση και να κάνεις κάτι. Τώρα με το νέο νόμο του Κλεισθένη μας έδωσαν λίγες παραπάνω αρμοδιότητες – είναι και θέμα Δημάρχου πιστεύω- μας έδωσαν περισσότερες αρμοδιότητες κι υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον. Παλαιότερα ήταν αλλιώς…

Ερωτ: Προχθές ωστόσο όλοι οι πρόεδροι στείλατε μια επιστολή και ζητάτε περισσότερα πράγματα για την Πάγια Προκαταβολή που διαχειρίζεστε.

Απαντ: Αυτό εννοώ που σας λέω ότι ο Δήμαρχος μας έδωσε κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Να μπορέσουμε να κάνουμε μικροέργα, να λύσουμε μικρά προβλήματα. Αυτή η Πάγια Προκαταβολή πρέπει να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα. Σας θυμίζω ότι ειδικά στα ορεινά του Δήμου Καβάλας οι μήνες που μπορείς να κάνεις δουλειά είναι 6-7. Μετά έρχεται ο Χειμώνας.

Ερωτ: Λέγεται λοιπόν ότι υπάλληλοι είναι αυτοί που διαφωνούν με το νόμιμο της διαδικασίας για την Πάγια Προκαταβολή.

Απαντ: Οι υπάλληλοι αυτοί βλέπουν τη νομοθεσία… Λόγω των μνημονίων έπεσαν μεγάλες ευθύνες στους υπαλλήλους. Ψάχνουν να κάνουν την τρίχα- τριχιά. Οι άνθρωποι φοβούνται μήπως έχουν κάποιο πρόβλημα. Για αυτό λέω ότι κι η νομοθεσία δεν τους διευκολύνει κιόλας ώστε να είναι πιο συνεργάσιμοι και πιο αποδοτικοί. Η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρη.

Ερωτ: Αυτήν την περίοδο σε ποιο πρόβλημα υπάρχει από εσάς προτεραιότητα;

Απαντ: Κόψιμο χόρτων, κλάδεμα δέντρων, δέντρα που έπεσαν και έκλεισαν δρόμους. Κάνουμε προτάσεις έργων που θέλουμε να γίνουν. Είναι σε εξέλιξη γεώτρηση με την οποία θέλουμε να βρούμε νερό. Αν συμβεί αυτό θα λυθεί μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Προηγούμενο άρθρο

«Πρώτη» του Νέστου στο γήπεδο της Χρυσούπολης (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Αλέξης Πολίτης: Να μας ανησυχούν οι διασωληνωμένοι και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων