Το Δεκέμβριο του 2018, οι τρεις σκιτσογράφοι της «Κ» είχαν συναντήσει από κοντά το αναγνωστικό κοινό της Καβάλας σε μια απολαυστική δημόσια συζήτηση για την κοινωνική και πολιτική σάτιρα στον Τύπο.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Ιμαρέτ, είχε μάλιστα παρουσιαστεί μια επιλογή από σκίτσα τους προηγουμένων ετών, που προκάλεσαν ενθουσιασμό όχι μόνο στους παρισταμένους, αλλά και στους ίδιους τους ομιλητές: «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε ζωντανά τα γέλια των αναγνωστών μας», έλεγαν τότε, μιας και η δουλειά του σκιτσογράφου είναι μοναχική και το ετεροχρονισμένο αποτέλεσμα μιας ευφυούς σύλληψης στο χαρτί αφορά μόνον αυτόν που κρατάει στα χέρια του την εφημερίδα και όχι αυτόν που υπογράφει το σκίτσο.
Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου επιστρέφουν στην Καβάλα με μια έκθεση που συνδιοργανώνει η «Κ» με το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και θα φιλοξενηθεί στην ιστορική οικία του Μοχάμεντ Αλι. Στο ομαδικό αυτό αφιέρωμα θα εκτεθούν 60 σκίτσα που δημοσιεύθηκαν το 2022, για να φωτίσουν με χιούμορ την κοινωνική πραγματικότητα στη μεταπανδημική εποχή.
Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. παρουσία του Ηλία Μακρή, του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που συγκροτούν την dream team των γελοιογράφων της εφημερίδας και πάντοτε τα σκίτσα τους είναι τα πρώτα που κοιτάζουν οι αναγνώστες στην έντυπη αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση.
Η έκθεση θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν τα σκίτσα όχι μόνον ως σχολιασμός της πραγματικότητας, αλλά και ως μικρές ζωγραφιές που απαιτούν μαστοριά για να γίνουν.
Η ομαδική θα πραγματοποιηθεί στην οικία Μοχάμεντ Αλι, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Καβάλας και ταυτόχρονα έδρα του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ που ίδρυσε η Αννα Μισιριάν το 2006. Ο τελευταίος είναι ένας αστικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος.
Στόχος του είναι η συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια και ομιλίες.
Η οικία Μοχάμεντ Αλι συνδέθηκε με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου, που έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα, καθώς στο κτίριο αυτό πέρασε ένα μέρος της ζωής του. Είναι ο άνθρωπος που προίκισε τη γενέτειρά του με το Ιμαρετ, το οποίο προοριζόταν για τη διδασκαλία του Κορανίου και τη σίτιση των απόρων.
Τα σκίτσα των γελοιογράφων της «Κ» θα διατεθούν προς πώληση και τα έσοδα θα ενισχύσουν τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΟΗΑ για το περιβάλλον.
(Πηγή Καθημερινή, κείμενο Μαργαρίτα Πουρνάρα)