Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η έκθεση κειμηλίων που διοργάνωσε 10 περίπου μέρες στο ισόγειο της Μ. Λέσχης ο δραστήριος σύλλογος των Μικρασιατών Καβάλας.
Η έκθεση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Την επισκέπτονταν συνεχώς κόσμος. Μαθητές και μεγαλύτεροι συμπολίτες. Η επιτυχία της δεν ξάφνιασε τον σύλλογο των Μικρασιατών. Ο οποίος σκέφτεται το επόμενο βήμα, τον επόμενο στόχο του.
Έναν ακόμη μεγαλύτερο χώρο από το γνωστό μουσείο του, στον ανακαινισμένο μεντρεσέ (περιοχή Καμάρες). Μιλήσαμε με τον κ. Μανώλη Ζαχαρόπουλο. Είναι έφορος του μουσείου και αντιπρόεδρος της διοίκησης του συλλόγου των Μικρασιατών.
Η συνέντευξη
Ερ: Πόσο μεγάλη επιτυχία είναι η έκθεση με τα κειμήλια των Μικρασιατών; Παρατηρούμε μια μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων. Την περιμέναμε αυτή την επιτυχία;
Απ: Να σας πω την αλήθεια την περιμέναμε. Έχει αποτυπωθεί στο κοινό, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και σε όλη την Ελλάδα το γεγονός ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας είναι γνωστό στο πανελλήνιο. Έχουμε πάρα πολλές επισκέψεις, κυρίως από σχολεία και μαθητές στους οποίους απευθυνόμαστε. Απευθυνόμαστε στη νεαρή γενιά έτσι ώστε να γίνει κατανοητό φέτος ειδικότερα με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η διατήρηση της μνήμης για την οποία προσπαθούμε.
Ερ: Ο χώρος της Μεγάλης Λέσχης ας πούμε ότι δεν είναι ο κατάλληλος αλλά τα παιδιά κάθονταν ακόμη και στο πάτωμα και γινόταν ένα πολύ σημαντικό μάθημα!
Απ: Ο χώρος θα έλεγα ότι ήταν καταλληλότατος προκειμένου να ξεναγήσουμε όλους αυτούς τους πολυπληθείς μαθητές που ήρθανε στην έκθεση. Και από τη Θεσσαλονίκη και από το Βόλο και από την Κατερίνη και βέβαια από την πόλη μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Καβάλας για την προσέλευση των μαθητών. Επίσης επειδή η έκθεση βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, πολλοί συμπολίτες μας επίσης πέρασαν από εκεί. Είναι αλήθεια ότι από την έκθεση πέρασε η μισή Καβάλα. Πραγματικά ο χώρος προσέλκυσε τον κόσμο. Σε αντίθεση με το γεγονός ότι πιο δύσκολα ξεναγούνται οι μαθητές στο Μουσείο μας στις Καμάρες. Λόγω της έλλειψης του χώρου. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε κειμήλια ιδιαίτερα δε έγραφα και αρχειακό υλικό. Λόγω της έλλειψης του χώρου δυστυχώς αυτά δεν εκτίθενται στο Μουσείο. Φυλάσσονται ευλαβικά σε υλικό το οποίο είναι αδρανές. Φυλάσσονται εκεί για τα επόμενα 100 χρόνια και έτσι είχαμε την ευκαιρία με την έκθεση να εκθέσουμε το αρχειακό υλικό.
Ερ: Ο σύλλογος με διακριτικότητα και σεμνότητα, όλο και πιο θαρραλέα διατυπώνει το αίτημα ότι θέλει ένα μεγαλύτερο χώρο για το Μουσείο του. Χωρίς ο σύλλογος να υποτιμά αυτά που έχουν γίνει. Πως το σκέφτεστε αυτό το επόμενο βήμα;
Απ: Νομίζω ότι όντως θα πρέπει να γίνει κάτι καλύτερο. Εμείς ευχαριστούμε αφάνταστα το Δήμο Καβάλας ο οποίος πραγματικά αναγνώρισε την προσπάθεια μας και μας έδωσε αυτόν τον υπέροχο χώρο δίπλα στο υδραγωγείο, δίπλα στις Καμάρες. Εκεί αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποχώρηση μας από το διαμέρισμα στο οποίο αρχικά βρισκόμασταν. Όμως δεν παύουμε να συζητάμε στο σύλλογο ότι χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο χώρο. Μια καπναποθήκη ας πούμε αν μπορούσε να ανακαινισθεί και να συντηρηθεί θα ήταν ο ιδανικός χώρος. Γιατί η προσέλευση του κόσμου, οι δωρεές οι οποίες συνεχίζονται στο Μουσείο, μας δείχνουν ότι δεν μας φθάνει ο χώρος.
Ερ: Σκεφτήκατε να δοθεί παράταση στην έκθεση ή περιμένουνε άλλες εκθέσεις από πίσω;
Απ: Δεν μπορεί να δοθεί παράταση. Σήμερα (χθες) τελειώνουμε. Ήταν πολύ ευχάριστη η κούραση, βλέποντας τους μαθητές κυρίως και όλο τον κόσμο που πέρασε από την έκθεση να συγκινούνται, να δακρύζουν, να γεμίζουν τα μάτια των παιδιών από συγκίνηση.
*Συμπληρωματική της συνέντευξης, η σχετική πρόσφατη ανάρτηση του κ. Ζαχαρόπουλου: «Βοήθησε πάρα πολύ ο υπέροχος χώρος της Μεγάλης Λέσχης στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε οι επισκέψεις στην έκθεση «Παιδί και οικογένεια» να είναι πολλές και συνεχείς. Μας χαροποιεί το γεγονός, ότι πολλοί συμπολίτες μας πέρασαν για να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν μέσα από αυτήν, τη σημασία της ίδρυσης του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας».
(φωτογραφία από την ιστοσελίδα του συλλόγου).