Dark Mode Light Mode

Από την Πολτάβα και μετά, δεκάδες πεσόντες του Νατο στην Ουκρανία

12/09/2024

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, αλλά η αφήγηση έχει αλλάξει τελείως. Η δυτική βεβαιότητα ότι το Κίεβο σε κάθε περίπτωση θα αποδυνάμωνε τη Ρωσία στο μέγιστο έχει μετατραπεί στο αντίθετό της.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι σήμερα μιλάει μόνο για τον τερματισμό του πολέμου σύντομα, ακόμη και «μέχρι το τέλος του χρόνου». Και επίσης σχετικά με την αναπόφευκτη ανταλλαγή μεταξύ χαμένων εδαφών (Ντονμπάς και Κριμαία, από το 2014) πήγε από το «Η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί» σε ένα πιο μέτριο «το 30% της επικράτειάς μας είναι πάρα πολύ» (σε μικρότερους αριθμούς, ωστόσο…).

Ένα από τα λίγα νέα στοιχεία του πολέμου που διεξήχθη, τις τελευταίες ημέρες, ήταν μερικοί βομβαρδισμοί κέντρων εκπαίδευσης οι οποίοι, όπως στην Πολτάβα, διέπραξαν σφαγή… στρατιωτικών.

Σε αυτό το πιο γνωστό επεισόδιο, για μερικές μέρες όλες οι δυτικές πληροφορίες είχαν λάβει ως σωστή την πρώτη ουκρανική έκδοση («ένα σχολείο και ένα κοντινό νοσοκομείο»).

Στη συνέχεια – αναζητώντας πιο λεπτομερή νέα, τόσο εντός όσο και εκτός της τροχιάς του Sbu του Κιέβου – έγινε σαφές ότι επρόκειτο για μια αναμφισβήτητα σημαντική δομή, το 179ο Κέντρο Εκπαίδευσης κοινών δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην οδό Zinkovskaya, στο οποίο λειτουργοί Νατο εκπαίδευαν στρατιώτες για κάτι περισσότερο από πόλεμο χαρακωμάτων (drones, επικοινωνίες, ηλεκτρονικό πόλεμο κ.λπ.).

Κυρίως, έγινε κατανοητό ότι τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα από τα 40-50 που αρχικά είχαν παραδεχθεί. Και ότι δεν ήταν μόνο ουκρανοί θύματα, αλλά και δυτικοί εκπαιδευτές.

Κάτι παραπάνω από ένα απλό «σήμα» δυσανεξίας, όπως το μεμονωμένο drone που αναχαιτίστηκε ενώ στόχευε -λέγεται- στη Βουλή του Κιέβου (θα ήταν η πρώτη φορά, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου…).

Μια έμμεση παραδοχή της ανατρεπτικής φύσης αυτής της σειράς επιθέσεων, ακόμη και στα επιφυλακτικά ιταλικά μέσα ενημέρωσης,  μπορεί να ληφθεί για παράδειγμα από την Sole24Ore χθες το πρωί, που ανέφερε αποσπάσματα από δήλωση του ρωσικού πρακτορείου Tass χωρίς να την αντιπαραβάλλει, ως συνήθως, με την αντίθετη και «πιο αξιόπιστη» ουκρανική εκδοχή:

Πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο σε εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους νεκρούς στην Ουκρανία mercenari stranieri in Ucraina. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή.

«Περισσότεροι από 250 ξένοι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένων 70 γάλλων και ρουμάνων ειδικών αεράμυνας, εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 4 σεπτεμβρίου στο Κριβόι Ρογκ-Krivoy Rog», δηλώνει η πηγή.

Και πάλι: «Περίπου 500 ειδικοί, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτές που προέρχονται από την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, πέθαναν ή τραυματίστηκαν μετά την επίθεση της 3ης Σεπτεμβρίου σε κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Πολτάβα», ισχυρίζεται η πηγή στο Tass, προσθέτοντας ότι μεταξύ των θυμάτων υπήρχαν στρατιωτικοί του ουκρανικού στρατού και της Υπηρεσίας εθνικής Φρουράς, καθώς και «ξένοι μισθοφόροι από την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, που εκπαίδευαν ουκρανικά στρατεύματα».

Στην Konstantinovka, «περίπου 50 γάλλοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους Iskander σε μια προσωρινή εγκατάσταση για την ανάπτυξη ξένων μισθοφόρων».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τουλάχιστον 50 ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 19 μισθοφόροι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σκοτώθηκαν σε επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 2 σεπτεμβρίου με πυραύλους Iskander-M κατά «του χώρου προσωρινής ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων που βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στην πόλη Zaporizhzhia”.

Μεταφρασμένο: ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο δυτικούς στρατιωτικούς που είναι παρόντες στην Ουκρανία, μεταμφιεσμένοι σε «εκπαιδευτές» ή «μισθοφόρους» (υπάρχουν δεκάδες δυτικές εταιρείες που «προσλαμβάνουν» καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες από τους στρατούς του Νατο). Και αυτό για να καταστεί σαφές στους ηγέτες των Ηπα και της ΕΕ ότι η πιθανή παράδοση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (πάνω από 300 km) στο Κίεβο δεν θα γίνει ανεκτή. Το ανθρώπινο κόστος, αλλά και το οικονομικό, για το Νατο προορίζεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ακόμη πιο σαφείς επιβεβαιώσεις προέρχονται από ιστότοπους στρατιωτικών αναλυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και από το Politico, το οποίο αμέσως σημείωσε πώς ο υπουργός Εξωτερικών της Στοκχόλμης, Tobias Billstrom, πρωταγωνιστής της ένταξης της Σουηδίας στο Νατο φέτος, παραιτήθηκε ξαφνικά μόλις 24 ώρες μετά την καταστροφή της Πολτάβα.

Εκείνες τις ώρες, από την άλλη, άρχισαν να κυκλοφορούν πολυάριθμα βίντεο στα οποία, ανάμεσα στους διασώστες αλλά και στους τραυματίες, ακούγονταν αρκετοί άνδρες να μιλούν στα σουηδικά (όχι ακριβώς μια πολύ διαδεδομένη γλώσσα, στον κόσμο και στην Ουκρανία).

Αλλά, όπως επίσης καταλήγει η Gianandrea Gaiani, της Analisi difesa, είναι «Δύσκολο να περιμένουμε εξηγήσεις ή περαιτέρω νέα με την ευκαιρία του επαναπατρισμού των σορών αυτού που θα μπορούσε να είναι ο υψηλότερος φόρος αίματος που κατέβαλε η Σουηδία σε μια πολεμική περίσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα στρατεύματα της Στοκχόλμης συμμετείχαν σε διάφορες αποστολές του ΟΗΕ και επίσης σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν όπου σκοτώθηκαν 5 σουηδοί στρατιωτικοί

Ένας αρκετά δημοφιλής ουκρανός στρατιωτικός blogger αποκάλυψε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 άνδρες στο κατεστραμμένο κτίριο, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 ήταν νεκροί. Και ο πρώην βουλευτής Ihor Mosiychuk ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις (χωρίς να αναφέρει τους ξένους «εκπαιδευτές») έχασαν περισσότερους από 600 ανθρώπους.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η είδηση ​​ότι τις ίδιες ώρες ένας αμερικανός αντισυνταγματάρχης, ο Joshua Kamara, που θεωρείται ένα είδος «φυσικού ηγέτη», 45 ετών, που του έχει απονεμηθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, το Χάλκινο Αστέρι και το Μετάλλιο της Αξίας, καθώς και άλλα βραβεία, είχε πεθάνει στο στρατόπεδο του στρατού ηπα στο Πόζναν της Πολωνίας. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Fox News (τηλεόραση ηπα της ομάδας Μέρντοχ, όχι κάποιου εκτός σειράς «πουτινικού»…), «Η πιο ξεκάθαρη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της πυραυλικής επίθεσης στην Πολτάβα ήταν το σμήνος των ιατρικών αεροπλάνων του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία).

Εκκένωσαν τόσο τους τραυματίες εκπαιδευτές όσο και τα πτώματα των νεκρών. Σε πόλεις όπως το Βερολίνο, κομβόι ασθενοφόρων που φρουρούνταν από την αστυνομία έσπευδαν στα νοσοκομεία μέχρι το βράδυ».

Το ότι οι στρατιωτικοί Νατο «δεν μπορούν» να πεθάνουν στην Ουκρανία είναι κατανοητό. Θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε πόλεμο σε πρώτο πρόσωπο. Υπάρχει συνεπώς το πρόβλημα της «νομιμοποίησης» του θανάτου ορισμένου αριθμού στρατιωτικών, της μετακίνησης του τόπου θανάτου και κυρίως της αιτίας θανάτου. Και σε αυτή την περίπτωση, η Gaiani εξηγεί πως «Στα μέσα μαρτίου του τρέχοντος έτους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 5.962 ξένους «μισθοφόρους» από τους 13.287 που έφτασαν στην Ουκρανία.

Η ενημερωμένη έκθεση, που πάρθηκε από το πρακτορείο TASSripreso dall’agenzia TASS ανέφερε ότι μεταξύ των πεσόντων υπήρχαν 1.497 πολωνοί από τους 2.960, το μεγαλύτερο απόσπασμα ξένων μαχόμενων. Οι γεωργιανοί ακολούθησαν σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν με 561 νεκρούς από τους 1.042, 491 αμερικανοί από τους 1.113, 422 από τους 1.005 καναδούς μαχόμενους, 360 από τους 822 βρετανούς, 147 από τους 356 γάλλους και 33 από τους 90 ιταλούς παρόντες.

Από τη Ρουμανία έφτασαν στην Ουκρανία 784 «μισθοφόροι» από τους οποίους σκοτώθηκαν 349, από την Κροατία έφτασαν 335 και σκοτώθηκαν 152, από τη Γερμανία 88 από τους 235, από την Κολομβία 217 από τους 430 εθελοντές ενώ από τη Βραζιλία έφτασαν 268 μαχόμενοι από τους οποίους 136 έπεσαν.

Μεταξύ των αφρικανικών χωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός μισθοφόρων προέρχεται από τη Νιγηρία: 97 (47 από αυτούς σκοτώθηκαν) ακολουθούμενη από την Αλγερία (28 νεκροί σε 60 καταταγμένους) ενώ 25 αυστραλοί σκοτώθηκαν από τους 60 που έφτασαν στην Ουκρανία μαζί με 6 από τους 7 νεοζηλανδούς.

Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ουδέτερες πηγές και σχεδόν κανένα δυτικό έθνος δεν έχει παράσχει πληροφορίες για τους «εθελοντές» του που πήγαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία (πηγές στην Πολωνία και την Τσεχία το έχουν αναφέρει σποραδικά), όπως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία να έχουν εμφανιστεί ποτέ στη Δύση για όσους σκοτώθηκαν στις τάξεις των εθελοντών.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των μαχόμενων που συμμετείχαν στο κάλεσμα του Κιέβου στα όπλα με την ίδρυση της Διεθνούς Λεγεώνας, και οι απώλειες μεταξύ εκπαιδευτών, στρατιωτικών συμβούλων ή εργολάβων που απασχολούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικά και κατάρτισης καθήκοντα.

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα θύματα μεταξύ των τελευταίων έχουν σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα και από πολιτική άποψη, καθώς είναι προσωπικό που αποστέλλεται στην Ουκρανία για να υποστηρίξει κυβερνητικά προγράμματα στο πλαίσιο των στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο.

Το παιχνίδι του κρυφτού για τις ανθρώπινες απώλειες της Δύσης στην Ουκρανία ήταν δυνατό στους μικρούς αριθμούς, αλλά καθίσταται ενοχλητικό όταν οι αριθμοί αυξάνονται. Και είναι γνωστό, από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ότι το αμερικανικό κοινό -για να μην αναφέρουμε το ευρωπαϊκό, πεπεισμένο ακόμα ότι «ζει ειρηνικά», δεν θέλει να βλέπει «τα παιδιά του» να επιστρέφουν μέσα στις τσάντες σώματος, nelle body bag.

Και στον Λευκό Οίκο όπως και στις Βρυξέλλες το ξέρουν καλά….

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος     contropiano.org

Προηγούμενο άρθρο

Ο απόηχος της επιτυχημένης Σοροπτιμιστικής Ακαδημίας Ηγεσίας SLA GREECE 2024 (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Αναγγελία εκλογών του σωματείου «Αίσωπος» για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου