Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Ν. Καβάλας, η Θρακική Εστία Καβάλας και η Θασιακή Ένωση Καβάλας σας προσκαλούν την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4Ος όροφος) στην παρουσίαση του βιβλίου-αφιερωματικού τόμου του Δικηγόρου-Δημοσιογράφου και Βουλευτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Π. Γκουλέκα με τίτλο:
«Από τις εφημερίδες της εποχής Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ η ένοπλη φάση 1903-1908»
Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο Αλέξανδρος Γούλας,
ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης,
ο υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Μουσείου Καβάλας Κομνηνός Απότας και ο συγγραφέας.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κ.Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.
Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την «οπτική» των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.
Το νέο βιβλίο του Κ.Γκιουλέκα μεταφέρει για πρώτη φορά τον Μακεδονικό Αγώνα, «ζωντανό», όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις εφημερίδες της περιόδου εκείνης. Μεταφέρει τον Μακεδονικό Αγώνα, όπως ακριβώς τον παρακολουθούσαν με εθνική αγωνία στην ελεύθερη Ελλάδα, στο νέο ελληνικό κράτος οι Έλληνες. Όπως ακριβώς διάβαζαν και πληροφορούνταν στην Αθήνα και στις ελεύθερες ελληνικές πόλεις και την περιφέρεια τα δραματικά γεγονότα που συνέβαιναν στην Μακεδονία. Ένα ταξίδι στην Ιστορία μέσα από τις δημοσιογραφικές στήλες και τις ειδήσεις για την Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Αγώνας όπως καταγράφηκε στις εφημερίδες της εποχής.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης Α. Σαμαρά και Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», από το 2010 έως το 2014.
Προσωπικά στοιχεία
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δικηγόρος και Δημοσιογράφος.
Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μέλος τους Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Σπουδές: Αρχικά, αποκτά το πτυχίο της Νομικής και, στη συνέχεια, το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ξένες γλώσσες: Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο «Ελληνικός Βορράς», η «Βραδυνή», η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη», τα «Σπορ του Βορρά», η ΕΡΤ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, το New Channel, το Extra Channel, ο FM100, o A103 FM κ.ά. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτουργεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.
Είναι μέλος σε πολλά Σωματεία και Φορείς. Σε κάποια από αυτά υπήρξε Πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους.
Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Εθνικούς μας Αγώνες. Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από το 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος 1940-’41. Το 2004 παρεχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940 – ‘41». Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005.
Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».