Γράφει ο Χρήστος Τσελεπής
Άλλη μια θαυμάσια επιμελημένη εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας. Λόγος, εικόνα, μουσική, τραγούδι και χορός δένονταν όμορφα κι εντυπωσιακά, έτσι ώστε ο καθένας από τους δέκτες να έχει φύγει από τον εκδήλωση πιο πλούσιος. Το ρήμα «καθηλώνω» – που όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του – έμοιαζε να λειτουργεί κυριολεκτικά, αφού επί δύο ώρες το πολυπληθές κοινό δεν έλεγε να κουραστεί, καρφωμένο στις όχι και τόσο βολικές σανιδένιες κερκίδες του μοναδικού κατά τα άλλα θεατρικού χώρου του Φρουρίου.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 και ώρα εννιά το βράδυ ακούστηκαν 19 τραγούδια από εκείνα που όχι μόνον οι Μικρασιάτες, αλλά όλοι οι Έλληνες ξέρουν να τραγουδούν. Ανάμεσά τους τα σχετικά κείμενα, ενημερωτικά και ιστορικά, του φιλόλογου και ιστορικού Κυριάκου Λυκουρίνου, που είχε και την όλη επιμέλεια της παράστασης. Τα κείμενα διάβασαν η Βιβή Θεοδωρίδου και η Σοφία Τσίγκου, που απέδωσαν σύντομα αλλά ολοκληρωμένα την ιστορία του σμυρνέικου και του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Τα ενδεικτικά της όλης αυτής πορείας τραγούδια ήταν επιλεγμένα από τον Κυριάκο Λυκουρίνο και το Σάκη Τσιολάκη και ερμηνεύθηκαν από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών, που διεύθυνε πολύ διακριτικά ο Χοράρχης Απόστολος Αθιανός. Στο κέφι των χορωδών ανταποκρίθηκε με τρόπο ενθουσιώδη και διάθεση συμμετοχής το κοινό, που κατέκλυσε το χώρο.
Το μουσικό σχήμα ήταν άψογο. Το αποτελούσαν τα μέλη του λαϊκού συγκροτήματος «Τα Πέριξ» με επικεφαλής τον Φώτη Σπαθάρη (μπουζούκι – μπαγλαμάς) και άξιους συμπαραστάτες τον Πασχάλη Κιούπκιολη (μπουζούκι, κιθάρα), το Χρήστο Σαγώνα (κιθάρα, ούτι) και το Γιώργο Παραπέρογλου (ακορντεόν). Μαζί τους συνέπραξαν ο Γιώργος Δεληγιάννης με το υπέροχο λαϊκό βιολί του και η Βίκυ Κυριακίδου με το τουμπερλέκι και την αισθαντική της φωνή στην ερμηνεία τριών τραγουδιών που ξεσήκωσαν τον κόσμο.
Τα τραγούδια προέρχονταν από το Μικρασιατική παράδοση με κέντρο φυσικά τη Σμύρνη (γι’ αυτό και ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι») και τους Σμυρνιούς δημιουργούς, αλλά και με αναφορές στο «πρώιμο ρεμπέτικο» της ανώνυμης δημιουργίας, στα παλιά τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης και στο πέρασμα στο «πειραιώτικο ρεμπέτικο» με τη θρυλική τετράδα του Πειραιά (Γιώργος Μπάτης, Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστος Δελιάς ή «Αρτέμης» και Στράτος Παγιουμτζής ή «Τεμπέλης»).
Μαζί τους φυσικά ο Παναγιώτης Τούντας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης, ο Δημήτρης Σέμσης ο Μακεδόνας, ο μοναδικός ερμηνευτής και συνθέτης Απόστολος Χατζηχρήστος ή «Σμυρνιωτάκι» και ο Πολίτης Κώστας Σκαρβέλης ή «Παστουρμάς» με τ’ απαράμιλλα χασάπικά του. Ένα οργανικό χασάπικο μάλιστα που του προστέθηκαν και στίχοι είναι και το «Χασάπικο Πολίτικο». Η βραδιά έκλεισε με τη σύνθεση του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους του Ηλία Κατσούλη «Τα σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ‘μαθε…», με την υπέροχη φωνή της Βίκυς Κυριακίδου και την καθολική συμμετοχή του κοινού στο ρεφρέν.
Αντίστοιχες μουσικές διαδρομές μπορούν να γίνουν κι άλλες, με προεξασφαλισμένη επιτυχία. Αρκεί οι προσπάθειες αυτές να στηρίζονται περισσότερο από τις αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, η ύπαρξη μιας γιγαντοοθόνης, για να προβάλλεται σ’ έναν τέτοιο χώρο το εποπτικό υλικό, θα ήταν απαραίτητη. Επίσης, ακόμη κι ένα «διφραγκάκι» ως εισιτήριο θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ευχαριστήριο «τραπέζωμα» σε όλους τους συντελεστές.
Θα ήταν παράλειψη, τέλος, αν δεν αναφερόταν και η σημαντική συμβολή στο γενικότερο κέφι από τη μεριά των χορωδών – χορευτών, οι οποίοι πρόσφεραν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση με τα χασάπικα, τ’ αντικριστά και τους απτάλικους ρυθμούς τους. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Και φυσικά αναμένεται συνέχεια…