Dark Mode Light Mode

Αποχωρούν οι Βαλκάνιοι, απαραίτητοι οι εργάτες από τρίτες χώρες

Μια άλλη πλευρά του προβλήματος της έλλειψης εργατών είναι αυτή που μνημονεύει μιλώντας στην Πρωινή ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Οι παραδοσιακοί Βούλγαροι, Αλβανοί κτλ έπαψαν να προτιμούν την Ελλάδα. Ψάχνουν και βρίσκουν καλύτερες αμοιβές σε επιχειρήσεις της κεντρικής Ευρώπης.

Η συνέντευξη Ιωσηφίδη

Ερ: Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη τοπικών φορέων με θέμα τους απαραίτητους εργάτες από τρίτες χώρες και τη διαδικασία μετάκλησης τους. Ενημερώστε μας σχετικά…

Απ: Μαζί με την Υπηρεσία Απασχόλησης της ΠΕ Καβάλας συγκαλέσαμε μια σύσκεψη, καλώντας ανθρώπους της αγοράς (μεταξύ άλλων τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, τον πρόεδρο των γρι-γρι, τον δήμαρχο Θάσου κτλ), σχετικά με το θέμα της μετάκλησης των ανειδίκευτων εργατών από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται μια καταγραφή των αιτήσεων και αιτημάτων αλλά και πιο αναλυτικά των ανθρώπων που χρειάζονται. Όλα αυτά τα στοιχεία στέλνονται στη συνέχεια στην κεντρική διεύθυνση της Περιφέρειας και μετά στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Ερ: Άρα το συμπέρασμα είναι πως ο Ν. Καβάλας χρειάζεται –και ειδικότερα το καλοκαίρι- εργατικά χέρια, που όμως δεν έχει…

Απ: Σωστά. Ο κ. Κυριακίδης μας ζήτησε ήδη για τα επόμενα δύο χρόνια στη Θάσο 4.000 εργάτες! Υπάρχει πρόβλημα και στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων όπως επίσης και στα μαγαζιά εστίασης, μετά την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ερ: Οι συνθήκες της εποχής όμως είναι ιδιαίτερες: Πρόσφυγες, μετανάστες, ανάγκες εργατικές… Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Απ: Έχετε δίκαιο, ωστόσο πολλά από τα εν λόγω προβλήματα δημιουργούνται λόγω γραφειοκρατίας ενώ ταυτόχρονα θυμίζω ότι αυτά τα θέματα είναι και εκτός των αρμοδιοτήτων μας. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Δυστυχώς αυτήν την περίοδο το μεταναστευτικό «ανοίγει» πάλι και στην Ευρώπη. Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη ούτε στη χώρα μας αλλά και γενικότερα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ: Από την άλλη πλευρά, στα γρι-γρι όπως και στα επαγγελματικά σκάφη αλιείας έρχονται -παραδοσιακά- εδώ και δεκαετίας άνθρωποι από την Αίγυπτο.

Απ: Ναι, είναι αλήθεια. Οι συγκεκριμένοι είναι φιλήσυχοι και δεν δημιουργούν ποτέ προβλήματα. Πρόβλημα ωστόσο με τους Αιγύπτιους υπήρξε –όπως δήλωσε σχετικά και ο εκπρόσωπος των συσκευαστηρίων- για τα αγροτικά προϊόντα του Παγγαίου, καθώς δεν εγκρίθηκε το αίτημα να έρθουν από την Αίγυπτο και για αυτόν τον κλάδο.

Ερ: Αυτήν τη στιγμή στον Ν. Καβάλας υπάρχει ένα εργατικό δυναμικό από ανθρώπους που προέρχονται από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που όμως δεν επαρκεί…

Απ: Δυστυχώς δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό, καθώς αυτοί οι πολίτες αναζητούν –πλέον- συνθήκες με καλύτερες απολαβές σ’ άλλες περιοχές της Ευρώπης και ως εκ τούτου δεν έρχονται τόσο μαζικά στην Ελλάδα!

Προηγούμενο άρθρο

Ψηφίζουν νέα διοίκηση του σωματείου τους οι συνταξιούχοι της ΒΦΛ

Επόμενο άρθρο

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση για την κτιριακή υποδομή του νέου δικαστηρίου Θάσου