Η Καβάλα προσφέρει στον επισκέπτη τη βίωση μιας ταξιδιωτικής σύνθεσης πολλαπλών εμπειριών και χρόνων.
Από την αρχαία ιστορία της και το ένδοξο οθωμανικό παρελθόν μέχρι το σύγχρονο πρόσωπό της, τις υψηλού επιπέδου γαστρονομικές απολαύσεις και την εγγύτητά της σε πανέμορφες παραλίες, η Καβάλα προσφέρει στον επισκέπτη τη βίωση της ταξιδιωτικής coincidentia oppositorum.
Στην Καβάλα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φθάσει κανείς. Με αεροπλάνο, οδικά (στο πλαίσιο ενός road trip ή με λεωφορείο) ή με πλοίο, αναλόγως τη διάθεσή σας, τον χρόνο σας, τις πλοηγικές σας ικανότητες και την ταξιδική σας κουλτούρα. Αυτό πάντως που εντοπίζεται εν είδει κοινού παρονομαστή και είναι αδύνατον να παραβλεφθεί είναι η αμφιθεατρική δομή της πόλης που ξεκινά από το όρος Σύμβολο και καταλήγει στη θάλασσα και τον Κόλπο της Καβάλας.
Η πρώτη πράξη της επίσκεψης στην πόλη θα μπορούσε να περιλαμβάνει είτε περπάτημα στο παραθαλάσσιο μέτωπο από το λιμάνι και έως την ιχθυόσκαλα είτε μια βόλτα μέχρι τις Καμάρες, το παλιό τοξωτό υδραγωγείο που τροφοδοτούσε μέρος της πόλης με νερό μέχρι και το 1930 και αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης.
Όποια από τις δύο διαδρομές κι αν επιλέξετε -η δεύτερη είναι μακράν η πιο δημοφιλής- επιβάλλεται μια πρώτη γεύση στην Παλιά Πόλη, για να πιείτε καφέ ή τοπική μπύρα Marmita στην καφετέρια Ochre Coffee ‘n Drinks, με εκπληκτική θέα στο λιμάνι.
Αν πεινάσατε κάντε τη χάρη και σταματήστε στο «Ουζερί Κροκόδειλος» για να απολαύσετε «rib eye» γαλέο και τις αδιανόητα ζουμερές και μεγάλες γαρίδες ή νόστιμους ψαρομεζέδες στο «Ψαράκι» στο μόλο του λιμανιού. Αν επιθυμείτε να κλείσετε την πρώτη ημέρα του ταξιδιού σας με γλυκό, το χειροποίητο προφιτερόλ στου Ευαγγέλου είναι ό,τι πρέπει.
Η συνθετική μαγεία της Παλιάς Πόλης
Μετά την πρώτη γνωριμία με την Καβάλα, αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα στην εξερεύνηση της Παλιάς Πόλης, η οποία είναι γνωστή και ως συνοικία Παναγίας και είναι λιθόστρωτη. Μια περιδιάβαση στα σοκάκια της αρκεί για να έρθετε σε επαφή με τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα.
Με αφετηρία την πλατεία Καραολή θα φθάσετε στο πρώτο εξ αυτών, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.200 τ.μ. Το κτήριο, αποτελούσε ένα συγκρότημα δημόσιων κτηρίων (kulliye) με κοινωφελή χαρακτήρα και στηριζόταν σε 2 κύριους πυλώνες του μουσουλμανικού κόσμου, τη διδασκαλική φιλοξενία και τη φιλανθρωπία. Μετά την αποκατάστασή του, που ξεκίνησε το 2001, το Ιμαρέτ ξεκίνησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο και μνημείο.
Στον ξεχωριστό τριγωνικό κήπο του πρώην ισλαμικού κέντρου όλα τα σύμβολα της παλιάς Καβάλας συντίθενται με σκοπό να ειπωθεί η ιστορία της. Από τον «εκλεκτό του Θεού» αντιβασιλέα της Αιγύπτου και γεννημένο στην Καβάλα Μοχάμετ Άλι Πασά, ο οποίος έδωσε εντολή για την έναρξη της κατασκευής του ευαγούς ιδρύματος ως δώρο του στη γενέτειρα πόλη του το 1813, ως την αναφορά στην προσφυγική μνήμη (πολλές οικογένειες προσφύγων διέμεναν εκεί μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών) έως το σύγχρονο χαμάμ, το Ιμαρέτ συνομιλεί με τις μεταβάσεις της πόλης και συστήνει την εικόνα της πόλης μέσα από ένα φίλτρο διαχρονικό και συγχρονικό συνάμα.
Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια βρίσκεστε στο επόμενο σημείο-σταθμός, το τζαμί Χαλίλ Μπέη, το οποίο υπολογίζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1530. Τη δεκαετία του 1930 στέγασε τη Φιλαρμονική του δήμου Καβάλας κι έτσι απέκτησε την επωνυμία «Τζαμί της Μουσικής».
Σήμερα, αποκαλείται «Παλιά Μουσική» και φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις, τόσο εντός του κτίσματος όσο και στον προαύλιο χώρο. Επόμενος προορισμός η οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA. Μια επίσκεψη σε αυτό θα σας δώσει πέρα από όλη την αίσθηση της μυθολογίας του και της σχέσης του με την Καβάλα μια πρακτική διάσταση για τη ζωή στους οθωμανικούς χρόνους.
Φεύγοντας από την οικία δύο, ίσης αποστάσεως και ενδιαφέροντος, επιλογές απλώνονται μπροστά σας. Ανατολικά, ο Φάρος, όπου οι επισκέπτες πηγαίνουν για να απολαύσουν την πανοραμική θέα και το όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η Θάσος και το Άγιο Όρος είναι αμφότερα οπτικά προσβάσιμα από το Φάρο. Δυτικά, το Φρούριο, στην Ακρόπολη της Καβάλας, όπου από θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική εικόνα της πόλης από ψηλά. Στο εσωτερικό του φρουρίου λειτουργεί υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναψυκτήριο για τους επισκέπτες.
Έχοντας ολοκληρώσει τη βόλτα στην παλιά πόλη, κρίνεται ως απαραίτητη μια γευστική παύση. Καλό, ψητό κρέας σε όλες του τις παραλλαγές μπορείτε να βρείτε στο «Αραλίκι» και ζουμερό φαγκρί στο «Κουτούκι της Καμάρας». Όμως, η πραγματική γαστρονομική έκπληξη δεν είναι άλλη από το ATOPO bistronomy, με τα πιάτα του Στέφανου Γκουζίδη να διακρίνονται για τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα τους και τις τεχνικές υψηλής γαστρονομίας.
Βουτιές εντός και πέριξ
Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν τολμήστε μια εξόρμηση στις κοντινές παραλίες, οργανωμένες και μη. Στην πρώτη συνομοταξία οι Αμμόλοφοι, με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ψιλή άμμο αποτελούν μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή, ενώ η μικρή παραλία Tόσκα με τα βαθιά καταγάλανα νερά είναι από τις πιο ήσυχες της περιοχής.
Από ανοργάνωτες ξεχωρίζει ο Βρασίδας, με τους μικρούς κολπίσκους και τη «γενναιόδωρη» θέα. Αν πάλι δεν φείδεστε χρόνου, σε περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα υπάρχει η παραλία της Κεραμωτής, με την ακτή της Αμμόγλωσσας, όπου τα πεύκα γλείφουν σχεδόν το νερό, σε μια εξωτική εκδοχή των ελληνικών υδάτων.
Τέλος, για όσους επιζητούν ήσυχες βουτιές κοντά στο κέντρο της Καβάλας, οι ακτές γύρω από την Παλιά Πόλη, προσφέρουν μια ιδεώδη αίσθηση απομόνωσης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει από μέρους σας η δέουσα προσοχή στους απότομους και αιχμηρούς βράχους.
Η αρχαία πλευρά
Η Καβάλα δεν εξαντλείται όμως στο οθωμανικό της παρελθόν. Σε απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο της βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, η πόλη που ήταν από τις σημαντικότερες του αρχαιοελληνικού μακεδονικού κράτους και κατόπιν βίωσε την εδραίωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής κοινότητας της Ευρώπης.
Αυτή η μετάβαση αντανακλάται στην ιστορία του χώρου, αφού η αρένα που φτιάχτηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους, ύστερα βανδαλίστηκε, και αργότερα αποκαταστάθηκε. Ξεχωρίζουν επίσης το Forum της Ρωμαϊκής Εποχής, όπως και η βυζαντινή Βασιλική Β, του 550 μ.Χ.
Ακόμη ένα σημείο αναφοράς είναι το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με πηλό και ιαματικά νερά. Μια βουτιά στη λάσπη θα σας προσφέρει μοναδική αίσθηση, βοηθώντας παράλληλα στη χαλάρωση του σώματος και στην ευκινησία των αρθρώσεων.
Καβαλιώτικα σουβενίρ
Πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από την άυλη επαφή με την πόλη, προτείνεται μια επαφή με τους ανθρώπους της και τα προϊόντα τους.
Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην έδρα της γκαλερί μεταξιού Mantility, στην οποία μια ομάδα σχεδιαστών παράγει και πουλάει μεταξωτά μαντίλια και αξεσουάρ, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης ακριβώς επειδή οι συνεργαζόμενοι δημιουργοί -ανάμεσά τους κεραμίστες του διαμετρήματος του διεθνώς αναγνωρισμένου Κώστα Καρακίτσου- διαφέρουν σε τεχνοτροπία και διάθεση.
Επίσης, στην έξοδό σας από την Καβάλα μπορείτε να αναζητήσετε γευστικά σουβενίρ στους παραδοσιακούς κουραμπιέδες του Χρυσανθίδη.
Και γιατί όχι, να απολαύσετε το νέο πολιτιστικό εγχείρημα του Kouinta Pocket Theatre, όπου οι ποιοτικές προδιαγραφές μιας κεντρικής θεατρικής σκηνής πραγματώνονται σε λίγα μόλις τετραγωνικά, χάριν στο πάθος και των επαγγελματισμό ανθρώπων με αγάπη για τη ιερή αποστολή του θεάτρου.
Ο δρόμος του καπνού
Αν σας βρίσκετε επίσης χρόνος και διάθεση θα σας προτρέπαμε να έρθετε σε επαφή με την καπνική ιστορία της Καβάλας. Η πόλη υπήρξε το κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού των Βαλκανίων. Χάρη σε αυτό το προϊόν γνώρισε σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή που αναδεικνύεται με την επίσκεψή σας στο «Μουσείο Καπνού» αλλά και στα κτίρια των καπναποθηκών: τη Δημοτική Καπναποθήκη, η οποία στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και χτίστηκε το 1910 και το εμπορικό κέντρο, δηλαδή την πρώην καπναποθήκη «Ρεζή», η οποία χτίστηκε το 1885 και στέγαζε το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού.
Προτάσεις διαμονής
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές διαμονής οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δίνουν αρκετές λύσεις, προσφέροντας πρόσβαση σε αρκετούς ξενώνες και δωμάτια που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό (ξεχωρίσαμε τον ξενώνα Toorloo με την εκπληκτική του θέα στη θάλασσα).
Την ίδια στιγμή ξενοδοχειακές μονάδες όπως το 5αστερο Lucy Hotel ή το 4στερο Airotel Galaxy αποτελούν εξαιρετικές προτάσεις, διόλου απαγορευτικές για όποιους προτιμούν τον κλασικό ξενοδοχειακό τουρισμό.
Πηγή: www.travel.gr