Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Αχιλλέας Καραμανλής υπέγραψε προ λίγων ημερών την προβλεπόμενη απόφαση με την οποία απευθύνεται στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, εντάσσοντας στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 την πράξη «Προμήθεια, Μεταφορά και συναρμολόγηση δεκαεπτά (17) Αιθουσών Προκατασκευασμένων για την προσωρινή στέγαση Μαθητών στις σχολικές μονάδες της Επικράτειας: 5 αίθουσες, 1 γραφείο και 4 wc για το ΕΠΑΛ Αργαλαστής, 2 αίθουσες για τη Χώρα Μεσσηνίας, 1 αίθουσα για τον Άγ. Κήρυκα Ικαρίας, 3 αίθουσες για το Δήμο Λαγκαδά και 6 αίθουσες για το Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας».
Πρόκειται για τα απαραίτητα κοντέϊνερ που θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά και όσο θα εκτελείται το γνωστό έργο στο σχολείο που φιλοξενεί το Γυμνάσιο και Λύκειο των Κρηνίδων. Πλέον είναι θέμα λίγων ημερών τα κοντέινερ να έρθουν στην περιοχή, να παραληφθούν από το Δήμο και να χρησιμοποιηθούν. Κατά πάσα πιθανότητα μετά τις διακοπές των εορτών. Φυσικά και όλα αυτά καθυστέρησαν αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Ενδιαφέρον στην απόφαση έχουν τα χαρακτηριστικά των κοντέϊνερ: «Οι μονάδες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες προσωρινής στέγασης λόγω ειδικών περιστάσεων και μετά την εξάλειψη των αναγκών της προσωρινής στέγασης θα έχουν την δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν, κατά τις ανάγκες της “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”.
Η επιφάνεια της αίθουσας διδασκαλίας θα είναι 36,00m2 κατ’ ελάχιστον (εξωτερικές διαστάσεις 6,00Χ6,00m κατ’ ελάχιστον) με μορφή κατόψεως τετραγωνική, η οποία θα τοποθετηθεί στέρεα (με κάθε πρόσφορο τρόπο ασφαλής στήριξη έναντι ανύψωσης από άνεμο) επί κατάλληλης βάσης σκυροδέματος, η οποία θα κατασκευαστεί από τον αρμόδιο Δήμο.Θα έχει δίρριχτη στέγη με χαρακτηριστικά:
α. Μέγιστο εξωτερικό ύψος στον κορφιά 3,30m (για λόγους μεταφοράς μπορεί να είναι και 3,10m). β. Ελάχιστο εσωτερικό ελεύθερο ύψος 2,65m (για λόγους μεταφοράς μπορεί να είναι και 2,45m). Η μονάδα της αίθουσας διδασκαλίας αποτελείται από δύο όμοια μέρη διαστάσεων 3,00Χ6,00m κατ’ ελάχιστον, τα οποία θα συναρμολογούνται μεταξύ τους.
Στην κύρια όψη των αιθουσών και καθ’ όλο το μήκος τους, θα υπάρχει προστέγασμα πλάτους 1,20m τουλάχιστον, σε συνέχεια του πλαισίου οροφής. Η φωτιστική επιφάνεια της αίθουσας θα είναι αμφίπλευρη με παράθυρα (εμπρός) και φεγγίτες (πίσω) επιτυγχάνοντας παράλληλα το φυσικό εξαερισμό της.
Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των αιθουσών, θα γίνουν σύμφωνα με τους κανονισμούς εσωτερικών εγκαταστάσεων και τις ΤΟΤΕ που ισχύουν, τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, τους κανονισμούς της ΔΕΗ και του ΓΟΚ καθώς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά θα είναι πιστοποιημένα με διεθνή Standards ποιότητας. Σε κάθε αίθουσα προβλέπονται: 6 φωτιστικά σώματα LED, 3 ρευματοδότες και ανεξάρτητοι ρευματοδότες για τα κλιματιστικά μηχανήματα, καθώς και μία πρίζα τηλεφώνου – data, ένας ηλεκτρικός πίνακας επίτοιχος, μεταλλικός, ηλεκτρικές καλωδιώσεις ΝΥΜ 3X1.5 και 3X2.5 για φωτιστικά σώματα και ρευματοδότες αντίστοιχα σε πλαστικό κανάλι τύπου Legrand ανάλογης διατομής διαιρούμενου τύπου, εγκατάσταση του αλεξικεραύνου και γείωσης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1197, ένας πυροσβεστήρας CO2 κοντά στην έξοδο, θέρμανση και κλιματισμός με τοπικές κλιματιστικές μονάδες (ψύξης – θέρμανσης διαιρούμενες – splitunits) τύπου INVERTER επίτοιχης τοποθέτησης». Η απόφαση αναφέρει ότι η συνολική δαπάνη του έργου είναι 555.000 ευρώ.