Αρχίζουν σήμερα και διαρκούν ως την Κυριακή οι σημαντικότερες όπως φαίνεται εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές θα γίνουν στην Παναγία κι ειδικότερα στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας και στους γνωστούς μεγάλους χώρους εκδηλώσεων. Μπροστά και πίσω από το άγαλμα του Μ. Αλή αλλά και στην αυλή του 7ου Δημοτικού.
Από τις δηλώσεις του προέδρου του συνοικιακού συλλόγου κ. Φώτη Λαζαρίδη προκύπτει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση (των κατοίκων της συνοικίας) για το τι ακριβώς θα γίνει. Πέραν τούτου ο κ. Λαζαρίδης με αφορμή τις ολιγοήμερες κυκλοφοριακές απαγορεύσεις (στην οδό Θ. Πουλίδου) επαναφέρει το αίτημα μόνιμων και Καλοκαιρινών κυκλοφοριακών μέτρων. Είναι απογοητευμένος μιας και έλαβε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
Η συνέντευξη
Ερ: Σήμερα Πέμπτη αρχίζει ένα Cosmopolis στην Παναγία όπως παλιά;
Απ: Περίπου. Και εμείς περιμένουμε να δούμε πως θα είναι. Ακούμε διάφορα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη πως θα είναι. Έχει αλλάξει, είναι διαφορετικό απ` ότι ξέρω. Θα το δούμε στην πράξη, σήμερα που θα γίνει η έναρξη.
Ερ: Πάντως ανεβαίνει πολύς κόσμος στην Παναγία σε καθημερινή βάση.
Απ: Πάρα πολύς κόσμος. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ τουριστών. Ρεκόρ κόσμου από την τελευταία φορά. Την προ κορωνοϊού εποχή. Τότε περίπου είχαμε 65.000 επισκέπτες. Μιλάω για αυτούς που μπαίνουν στο φρούριο. Αυτοί που δεν μπαίνουν στο φρούριο, είναι περισσότεροι. Πολλοί παίρνουν την ανηφόρα και μόλις δουν ότι είναι λίγο παραπάνω από το κανονικό για αυτούς, μετανιώνουν. Επιστρέφουν, παίρνουν την κατηφόρα.
Ερ: Με την έμπειρη ματιά σας και με τα όσα γνωρίζετε, μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτοί που επισκέπτονται την Παναγία φέτος το Καλοκαίρι; Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι;
Απ: Κοιτάξτε έχουμε πάρα πολλούς Βουλγάρους και Ρουμάνους. Πάρα πολλούς. Μάλιστα είναι κάτι πρωτόγνωρο σε μας, γιατί ανεβαίνουν με τα αυτοκίνητα και όλοι έχουν μεγάλα αυτοκίνητα και εκεί γίνεται χαμός. Εμείς έχουμε ζητήσει να βάλουνε κάποια εφαρμογή στο GPS για να δείχνει το αδιέξοδο της Παναγίας, προκειμένου να μη μπορούν να ανέβουν επάνω. Ας ανεβούν με τα πόδια όπως πηγαίνουμε και εμείς στις παραδοσιακές πόλεις, στις παλιές πόλεις που δεν επιτρέπεται η είσοδος αυτοκινήτων. Πρέπει να γίνουν πολλά. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα αλλά δε γίνεται τίποτα.
Ερ: Η μεγάλη επισκεψιμότητα στην Παναγία ξανακάνει για τη συνοικία επίκαιρο το θέμα των κυκλοφοριακών μέτρων, έστω το Καλοκαίρι.
Απ: Το μέτρο αυτό ήταν πάντα επίκαιρο. Εμείς το φέρνουμε και χειμώνα και καλοκαίρι, γιατί κάποτε πρέπει να εφαρμοστεί για να δούμε τα αποτελέσματα. Αν δεν πάει καλά, αν κάτι θέλει διόρθωση, να το αλλάξουμε. Αυτό το πράγμα το συζητάμε και με τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά δεν έγινε τίποτα. Κάπως έτσι είναι το κυκλοφοριακό στην Παναγία. Το συζητάμε από την εποχή του Εριφυλλίδη.
Ερ: Μάλλον ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζει μια νέα πρόταση για έργα στην Παναγία. Εκείνο το πρόγραμμα το 2019 στην Παναγία, θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί με μια καινούρια πρόταση. Ξέρετε κάτι;
Απ: Όχι δεν μας έχουν πει τίποτα. Δε γνωρίζω κάτι. Ακούμε για προγράμματα, ακούμε για παρεμβάσεις αλλά δεν βλέπουμε τίποτα. Στην πράξη πρέπει να τα δούμε. Αυτά τα πράγματα έπρεπε από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον το κυκλοφοριακό όπως μας υποσχέθηκε ο Δήμαρχος, να εφαρμοστεί. Κάναμε καταμέτρηση αυτοκινήτων, κάναμε ένα έλεγχο που μπορούν να μπουν τα απαγορευτικά, το κάναμε πολλές φορές αυτό και δώσαμε στοιχεία. Φτάσαμε στον τρίτο χρόνο της διοίκησης του κ. Μουριάδη και περιμένουμε ακόμη. Δεν πάει άλλο. Είμαστε απογοητευμένοι. Δε θα εφαρμοστεί τίποτα πάλι. Πάντα βρίσκουν μια πρόφαση. Τώρα η πρόφαση είναι το ασανσέρ, ότι δεν μας έχουν δώσει εντολή το που πρέπει να το κάνουμε. Θα περιμένουμε δηλαδή την κατασκευή του ασανσέρ; Αν δε γίνει ποτέ το ασανσέρ; Αυτό θα περιμένουμε; Τι θα γίνει δηλαδή;
Ερ: Τι είναι υπό σκέψη ή σχεδόν έτοιμο να υλοποιηθεί;
Απ: Εμείς έχουμε δει τα μέρη τα οποία πρέπει να είναι απαγορευτικά. Μέρη χρήσης ή για τα ΑΜΕΑ. Μάλιστα με τον Αντιδήμαρχο τα έχουμε καταγράψει. Όλα τα αυτοκίνητα επισκεπτών της Παναγίας, δε θα μπορούν να εισέλθουν μέσα στην Παναγία για μόνιμη στάθμευση. Θα μπορούν να περάσουν, να αφήσουν τον επισκέπτη- επιβάτη. Στη συνέχεια να πάνε το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ. Μα πότε θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο; Όλο ετοιμάζεται. Καλά τόσο δύσκολο είναι; Αν δε σπάσουμε καρύδια δεν γίνεται τίποτα. Δε βλέπω αυτή τη στιγμή κάτι να κινείται. Απλά συζητάω με αυτούς που είναι υπεύθυνοι δηλαδή τους φορείς και λένε «εντάξει, θα γίνει». Με το «θα» δε γίνεται τίποτα.