Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
Με αφορμή το βιβλίο της “Το κίνημα των Περαμίων της Κυζίκου”, που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος 2022), η διδάκτωρ κ. Σταυρούλα Χονδρίδου, αποφάσισε να κάνει αίτηση για τη συμμετοχή της με το θέμα αυτό, στο 3ο Συνέδριο τοπικής ιστορίας Παγγαίου, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Απριλίου 2023 στο αμφιθέατρο “Φρίξος Παπαχρηστίδης” στην Ελευθερούπολη.
Η κ. Χονδρίδου, πού κατάγεται από τη Νέα Πέραμο Αττικής και που μαζί με τη Νέα Πέραμο της Καβάλας δημιουργήθηκαν και κατοικήθηκαν από πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα από την Πέραμο της Κυζίκου, ευαισθητοποιήθηκε όταν έμαθε για το Συνέδριο, θεώρησε ότι το περιστατικό που ερευνά με το βιβλίο της και αφορά τους προγόνους των νεοπεραμιωτών θα συγκινούσε τους οργανωτές του Συνεδρίου και κατέθεσε σχετική αίτηση για τη συμμετοχή της σ’ αυτό.
Προς μεγάλη της έκπληξη η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου απέκλεισε την κ. Χονδρίδου με την αιτιολογία ότι το θέμα της εισήγησής της “τοποθετείται χωρικά εκτός του Δήμου Παγγαίου”.
Η “Πρωινή” επικοινώνησε με την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου μέλος της οποίας μας ενημέρωσε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη αναφέροντας μάλιστα ότι η εισήγηση της κ. Χονδρίδου αφορά την Πέραμο της Κυζίκου και όχι τη Νέα Πέραμο της Καβάλας (!!!).
Θαρρείς δηλαδή ότι η ιστορία των πόλεων και των περιοχών της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης δεν αφορούν τους πρόσφυγες που ήρθαν και ρίζωσαν στην Ελλάδα. Και αλήθεια όλοι αυτοί οι σύλλογοι που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή μας, οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες, τι κάνουν; Ακριβώς αυτή τη δουλειά δεν κάνουν; Προσπαθούν να διατηρήσουν και να περάσουν από γενιά σε γενιά την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά των αλησμόνητων πατρίδων τους.
Και ακριβώς αυτός θα έπρεπε να είναι και ο στόχος του συνεδρίου που οργανώνει ο Δήμος Παγγαίου. Άρα θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός της κ. Χονδρίδου είναι απαράδεκτος και δεν καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο έγινε τελικά όταν μάλιστα διαβάζοντας το πρόγραμμα του Συνεδρίου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν εισηγήσεις με θέματα που αφορούν την Αμφίπολη, το Ροδολίβος και την Πρώτη Σερρών που φυσικά δεν ανήκουν στο Δήμο Παγγαίου. Για την Αμφίπολη μάλιστα υπάρχουν δύο εισηγήσεις στο Συνέδριο.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε ένα επιστημονικό συνέδριο, που οι διοργανωτές του φιλοδοξούν να το καταστήσουν έναν υψηλού επιπέδου θεσμό, συμμετέχουν “ιστορικοί ερευνητές” (;), χωρίς καμιά επιστημονική πιστοποίηση, την ώρα που αποκλείεται ένας άνθρωπος με πολύ υψηλά επιστημονικά εχέγγυα, διδάκτορας, με σημαντική βιβλιογραφία, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και δεκάδες δημοσιεύσεις σε σχετικά περιοδικά.
Κρίμα…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΧΟΝΔΡΙΔΟΥ
Η Σταυρούλα Δ. Χονδρίδου (Νέα Πέραμος, Αττική) είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία (Master of Arts in Linguistics) στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα: “Σύμμεικτα”, “Δίπτυχα”, “Mesogeios”. Είναι μόνιμη συνεργάτις στο περιοδικό “Ιστορικά θέματα” και στο “Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού”.
Από τις εκδόσεις “Ηρόδοτος” κυκλοφορούν δύο βιβλία της:
– “Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος και η εποχή του”
– “Το κίνημα των Περαμίων της Κυζίκου”.