Το προσεχές Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου, με επίσημη προσκεκλημένη την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις για την επίσημη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ως γνωστόν αυτό έγινε το περασμένο καλοκαίρι στις εργασίες της 40ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως μαθαίνουμε οι διοργανωτές ξέχασαν εντελώς το Φεστιβάλ Φιλίππων, που ως πολιτιστικός θεσμός γιορτάζει μάλιστα φέτος τα 60 χρόνια παρουσίας του, και απευθύνθηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για να καλύψει με κάποιον ηθοποιό το …«event» της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων, όταν –σύμφωνα με το πρόγραμμα- στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής, στην είσοδο του αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων και θα παρουσιαστεί απόσπασμα από την ιστορική παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου από το ΚΘΒΕ (1961), ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων και η «προς Φιλιππησίους επιστολή» του Αποστόλου Παύλου.
Δεν γνωρίζουμε ποιανού εκ των διοργανωτών ιδέα ήταν να προσκληθεί το ΚΘΒΕ και να αποκλειστεί το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό αλλά όποιος και να το σκέφτηκε έπραξε βαρύτατο σφάλμα διότι προφανώς δεν συνεκτιμά την μεγάλη συμβολή του Φεστιβάλ στην προβολή και αναγνώριση του ευρύτερου χώρου των Φιλίππων από το ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό.
Θα τρίζουν τα κόκαλα των αείμνηστων Λαζαρίδη και Λαλένη που με τα χέρια τους έσκαβαν το χώμα για να αναδείξουν τις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου και να οργανώσουν τις γιορτές αρχαίου δράματος όπως τις οραματίστηκαν ώστε να αναβιώσει ο λόγος των τραγικών μας ποιητών και να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο και γενικότερα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Με αφετηρία τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο χιλιάδες κόσμου όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και την γενικότερη ιστορία της περιοχής μας.
Μόλις πριν δύο χρόνια το Φεστιβάλ Φιλίππων ετοίμασε και παρουσίασε μια μεγάλη παραγωγή με τίτλο «Οι επτά άγγελοι των Φιλίππων» όπου μέσα από μια παράσταση διάρκειας δύο ωρών μπορούσε ο θεατής να έρθει σε επαφή με όλα τα μεγάλα κείμενα της παγκόσμιας γραμματολογίας που είχαν αφετηρία ή έκαναν αναφορά στους Φιλίππους.
Πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ Εκδοτική μια εξαιρετική έκδοση με τίτλο «Τα κείμενα των Φιλίππων» στην οποία συμπεριελήφθησαν όλα τα κείμενα που παραγγέλθηκαν από το Φεστιβάλ Φιλίππων σε πολύ γνωστούς Έλληνες συγγραφείς και μετουσιώθηκαν σε παραστάσεις.
Κι όμως οι διοργανωτές (Δήμος Καβάλας και Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου) περιφρόνησαν το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ντόπιο εκλεκτό καλλιτεχνικό δυναμικό, το απέκλεισαν και προτίμησαν την μετάκληση δυνάμεων από το ΚΘΒΕ το οποίο ειρήσθω εν παρόδω τα τελευταία χρόνια δεν δίνει δεκάρα για το Φεστιβάλ Φιλίππων χάριν στο οποίο (να μην το ξεχνάμε) δημιουργήθηκε το 1961 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργού Βορείου Ελλάδος Αύγουστου Θεολογίτη, το απαξιώνει και πραγματοποιεί όλες του τις πρεμιέρες στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και γενικώς αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ Φιλίππων όπως αντιμετωπίζει κάθε ένα καλοκαιρινό πανηγυράκι στην Άνω Ραχούλα και στην Κάτω Κολοπετινίτσα.
Και καλά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας που το τελευταίο διάστημα ωστόσο μαθαίνουμε ότι βάζει πολλές τρικλοποδιές στο Φεστιβάλ, δεν το σκέφτηκε. Ο Δήμος Καβάλας τι έκανε; Ποιοι «εγκέφαλοι» συναίνεσαν για την μετάκληση δυνάμεων από το ΚΘΒΕ και δεν απευθύνθηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Φιλίππων;
Μήπως τελικά δεν είναι τυχαία όλα αυτά; Λέμε μήπως;