Dark Mode Light Mode

Απολυμάνσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή υγιεινή του χώρου σας

Η διατήρηση της καθαριότητας και της υγιεινής στο περιβάλλον μας έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Η απολύμανση, ειδικά σε χώρους με αυξημένη κίνηση, όπως γραφεία, καταστήματα, σχολεία και δημόσιους χώρους, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε τι ακριβώς είναι η απολύμανση και ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται, μετά από σχετική έρευνα που κάναμε σε διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με απολυμάνσεις σε Κόρινθο, Αθήνα, Πάτρα και στην υπόλοιπη επαρχία.

Η απολύμανση αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία εξαλείφονται ή αδρανοποιούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα, σε διάφορες επιφάνειες και χώρους. Η διαφορά της από τον απλό καθαρισμό με συμβατικά καθαριστικά είναι σημαντική, καθώς τα καθημερινά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι ή στην εργασία απομακρύνουν κυρίως τη βρωμιά και τα υπολείμματα, ενώ η απολύμανση σκοτώνει μικροοργανισμούς που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

Επίσης, η εφαρμογή ειδικών χημικών από εταιρείες απολυμάνσεων που ξέρουν ποια μέθοδο να ακολουθήσουν  ανά περίπτωση, έχει καλύτερο αποτέλεσμα με περισσότερη διάρκεια. Η απολύμανση των χώρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως οι ιοί της γρίπης, το SARS-CoV-2 (που προκαλεί την COVID-19) και βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για ώρες ή και ημέρες.

Χωρίς σωστή απολύμανση, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν εύκολα, ακόμα και με τον αέρα, οδηγώντας σε γρήγορη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση, προκαλώντας λοιμώξεις και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις στην υγεία.

Επιπλέον σε επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια και νοσοκομεία, η απολύμανση από επαγγελματίες είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά για προστασία της υγείας των ασθενών και των θαμώνων.

Όπως μας διευκρίνισε μια εταιρεία με απολυμάνσεις στην Κόρινθο και την Αθήνα, σε πολλά τουριστικά καταλύματα είναι πλέον υποχρεωτική η απολύμανση των εγκαταστάσεων, ακόμα κα των αρχαιολογικών χώρων.

Επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναρτημένο σε κοινή θέα στον χώρο τους ή και στα δωμάτιο, συγκεκριμένο πιστοποιητικό που δίνουν οι εταιρείες, και την τελευταία ημερομηνία απολύμανσης. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, γιατί αυξάνει το κύρος τους, όσο και για την υγεία των τουριστών που νιώθουν ασφαλείς σε ένα χώρο καθαρό και υγειονομικά προστατευμένο.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι απολύμανσης, καθεμία από τις οποίες είναι κατάλληλη για διαφορετικούς τύπους χώρων και επιφανειών:

Η κλασική μέθοδος απολύμανσης γίνεται  με χημικά συστατικά, όπως η χλωρίνη, οι  αλκοόλες, το περοξείδιο του υδρογόνου, μαζί με διάφορα απολυμαντικά που έχουν βάση το χλώριο. Οι ουσίες αυτές καταστρέφουν τα κύτταρα των μικροοργανισμών και τους εξουδετερώνουν. Η χημική απολύμανση είναι ευρέως διαδεδομένη σε χώρους όπως γραφεία, νοσοκομεία και οικίες, όπου οι επιφάνειες έρχονται σε συχνή επαφή με τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Το καυτό νερό είναι σε όλους γνωστό ότι, μπορεί να προκαλέσει αποστείρωση σε μεγάλες επιφάνειες εύκολα και γρήγορα. Είναι μια οικονομική μέθοδος και άκρως οικολογική, γιατί δεν χρειάζεται η χρήση κανενός χημικού συστατικού. Η απολύμανση με ατμό χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή που εκτοξεύει ατμό σε περιοχές που δεν μπορούν να απολυμανθούν εύκολα κα είναι δύσκολα προσβάσιμες. Επίσης, είναι ιδανικός για χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, όπως σχολεία και σε κλειστούς χώρους, όπως τρένα και λεωφορεία. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε επιφάνειες που είναι δύσκολο να καθαριστούν με χημικά, όπως υφάσματα, στρώματα και χαλιά. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται και στον βιολογικό καθαρισμό αυτοκίνητων. Είναι γρήγορη μέθοδος και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εγκατάσταση και τεχνογνωσία. Επίσης, δεν χρειάζονται μέτρα ασφαλείας από την εισπνοή χημικών ουσιών.

Μία εναλλακτική, οικολογική μέθοδος είναι και η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες για να αδρανοποιήσει βακτήρια και ιούς. Η απολύμανση με UV εφαρμόζεται συνήθως σε νοσοκομεία και εργαστήρια, καθώς είναι γρήγορη και δεν αφήνει υπολείμματα χημικών ουσιών.

Μια καινούρια μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, είναι και η ηλεκτροστατική απολύμανση. Για πρώτη φορά την εφάρμοσε σε αρχαιολογικούς χώρους μια εταιρεία με απολυμάνσεις στην Κόρινθο. Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε μεγάλους χώρους και χρησιμοποιεί ένα ψεκαστήρα που φορτίζει ηλεκτροστατικά τα σωματίδια του απολυμαντικού υγρού, επιτρέποντάς το να προσκολληθεί ομοιόμορφα σε όλες τις επιφάνειες. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική σε χώρους με δύσκολη πρόσβαση και επιφάνειες που δεν είναι εύκολο να καθαριστούν με άλλους τρόπους.

Προηγούμενο άρθρο

Επετειακός Εορτασμός των 100 ετών από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. και η Απελευθέρωση της Θάσου

Επόμενο άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού