Πριν από έναν περίπου χρόνο η είδηση προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία . Η ακτή της Τόσκα νοικιάστηκε από τον όμιλο Μουζενίδη. Αφού αυτή επιβεβαιώθηκε καταλάβαμε ότι η συμφωνία ήταν μια απόδειξη της τουριστικής προοπτικής του τόπου, ένα κατάλληλο επιστέγασμα στο άκρως τουριστικό 2017. Από τότε που η συμφωνία μπήκε σε εφαρμογή μέχρι σήμερα πέρασε ένας χρόνος. Η Τόσκα άλλαξε όνομα. Διαφημίζεται και υπάρχει ως «Bomo Tosca Beach». Οι επιδόσεις της στο Καλοκαίρι ήταν άριστες. Η αυξημένη πληρότητα θα συνεχιστεί έναν ακόμη μήνα. Στα μέσα του Οκτώβρη κλείνει, ανανεώνεται ακόμη περισσότερο κι επανέρχεται την Άνοιξη του 2019.
Επισκεφθήκαμε την νέα Τόσκα που πλέον ονομάζεται «Bomo Tosca Beach», την περασμένη Παρασκευή. Αναζητούσαμε την είδηση. Κι αυτή μας περίμενε στην κεντρική είσοδο της μονάδας. Η εικόνα εντελώς διαφορετική. Μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, με πολύ κόσμο. Κόσμο που κάνει διακοπές, κόσμο που εργάζεται. Κόσμο που μπαινοβγαίνει. Η ελληνική γλώσσα δεν ακούγεται και τόσο συχνά. Λογικό. Οι τουρίστες είναι Βαλκάνιοι και Ρώσοι. Σχετικά με τα νέα δεδομένα στην «Bomo Tosca Beach», υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν ισχύουν. Συζητιούνται στην πόλη, κυκλοφορούν ως φήμη αλλά δεν ισχύουν.
Στην είσοδο του ξενοδοχείου η ρεσεψιόν έχει αλλάξει χρώμα, στυλ, ύφος. Αυτό που διατηρήθηκε είναι το βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών. Είναι αυτό που προϋπήρχε. Ένα παλιό χοντρό βιβλίο, η επικεφαλίδα στο οποίο γράφτηκε υπό άλλες συνθήκες. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80. Δίπλα ηλεκτρονικός υπολογιστής προβάλει τα άλλα ξενοδοχεία Bomo.
Η διαδρομή ως το εστιατόριο σύντομη αλλά και κατατοπιστική. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μια τουριστική μονάδα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές που υπάρχουν στα φημισμένα νησιά του Αιγαίου. Τα πάντα πεντακάθαρα. Κι όταν φθάσεις στην παραλία, τότε είναι που νομίζεις ότι άρχισαν οι διακοπές σου.
Δεν είναι αλήθεια ότι οι διαμένοντες στην Τόσκα είναι Ρώσοι. Είναι και Ρώσοι. Στην πλειοψηφία τους είναι Βαλκάνιοι. Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει εισιτήριο. Γνωστοποιείς στη ρεσεψιόν τον σκοπό της επίσκεψης σου. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ξαπλώστρα, τότε πληρώνεις εισιτήριο. Αν όμως παραμείνεις στην καφετέρια, τότε δεν πληρώνεις εισιτήριο. Πληρώνεις τον καφέ, το αναψυκτικό ή το ποτό που θα καταναλώσεις. Από την καφετέρια έχεις φυσικά τη δυνατότητα να πεταχτείς ως τη θάλασσα για το μπάνιο.
Οι τιμές στις ξαπλώστρες αρχίζουν από 10 ευρώ. Συνεχίζονται στα 30, φθάνουν στα 50 ευρώ το άτομο. Με το εισιτήριο των 10 ευρώ εξασφαλίζεις απεριόριστη κατανάλωση σε αρκετά είδη. Όχι στο φαγητό. Το φαγητό (μπουφές) προσφέρεται σε απεριόριστη κατανάλωση στις ξαπλώστρες των 30 και 50 ευρώ.
Διευθυντής της Bomo Tosca Beach είναι ο κ. Δημήτρης Κοκκαλάς. Προέρχεται από τον Πειραιά κι είναι για χρόνια στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων. Από αυτόν μάθαμε ότι: Υπάρχουν αρκετοί έλληνες , ντόπιοι, επισκέπτες της Τόσκα. Συνεχίζουν να κάνουν το μπάνιο τους, όπως πριν την αλλαγή των δεδομένων. Στη διάρκεια του Χειμώνα θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης κι ανακαίνισης. Τα δωμάτια δεν θα αυξηθούν αλλά θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση τους. Προς το παρόν δεν προβλέπεται λειτουργία της μονάδας στη χειμερινή περίοδο. Οι θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από 50, οι πιο πολλές καλύφθηκαν από κατοίκους της Καβάλας. Υπάρχει λεωφορείο που μεταφέρει τους διαμένοντες στην πόλη. Η μέση πληρότητα για την περίοδο που διανύουμε ξεπέρασε το 90%. Άρα η επένδυση δικαιώθηκε στην πράξη. «Όσοι ντόπιοι μας επισκέφθηκαν πρώτη φορά, έρχονται σχεδόν κάθε μέρα» είπε ο κ. Κοκκαλάς. Ο οποίος μας μεταφέρει την ενόχληση των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την πόλη αλλά έτυχε να βρουν κλειστή την αγορά.
Στα χέρια των τουριστών διακρίνονται τα βραχιολάκια. Τα περισσότερα είναι μπλε. Παρά τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων για την απασχόληση τους, πολλοί είναι αυτοί που κινούνται και εκτός ξενοδοχείου. Συχνά κάνουν εκδρομές και βόλτες στο κέντρο της πόλης.
Ο κ. Κοκκαλάς μας ενημέρωσε επίσης ότι για τους επενδυτές είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η είσοδος- έξοδος της μονάδας. Κατέθεσαν πρόταση αλλαγής των δεδομένων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ας μη ξεχνάμε τη μεγάλη κι απότομη στροφή, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η επένδυση ωστόσο θέλει όλα να τα επηρεάσει θετικά. Να τα αλλάξει. Λέτε να καταφέρει ακόμη κι αυτό; Το θέμα ανάγεται στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Κακώς δημιουργήθηκε μια κάποια παρεξήγηση ανάμεσα στους Καβαλιώτες και στη Bomo Tosca Beach. Οφείλονταν στα περί ακριβού εισιτηρίου. Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι εμπόδιο τότε υπάρχει ο προαναφερθείς τρόπος για να ξεπεραστεί. Αξίζει τον κόπο να δει κάποιος την Τόσκα όπως λειτουργεί σήμερα. Θα νομίζει ότι έφυγε από την Καβάλα κι είναι κάπου αλλού. Σε ένα νησί, σε έναν παραδοσιακό ελληνικό προορισμό κτλ.
Τέλος αν μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε όσα διαφορετικά είδαμε, θα φωτογραφίζαμε τους τουρίστες την ώρα που έκαναν τη γυμναστική τους. Το προσωπικό την στιγμή που καθάριζε και ξανακαθάριζε τους κοινόχρηστούς χώρους. Τα πλατιά κι ευγενικά χαμόγελα στην υποδοχή του ξενοδοχείου. Θα φωτογραφίζαμε την ανεμελιά, την αναψυχή των τυχερών. Αυτών που φέτος έκαναν τα μπάνια τους, τις διακοπές τους στην Bomo Tosca Beach. Έμοιαζε βέβαιο ότι θα ξανάρθουν του χρόνου.