Dark Mode Light Mode

Απόστολος Αγελαράκης: Ακατανόητη η στάση του Τ.ΕΘ.Α.

Ο συμπολίτης δικηγόρος Καβάλας (νομικός σύμβουλος του Δήμου) κ. Απόστολος Αγελαράκης χειρίστηκε για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας την υπόθεση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Ξαφνικά το Ταμείο αμφισβήτησε τα νέα δεδομένα στο Περιγιάλι, όλα όσα αφορούν πρώην στρατόπεδα και το νέο σχέδιο της περιοχής. Μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργου Γραμμένο, έφθασαν ως την θετική απόφαση. Τη δικαίωση του Δήμου. Ο κ. Αγελαράκης μίλησε σχετικά στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Πήγε να «τιναχθεί στον αέρα» το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου. Μιλήστε μας για τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Καβάλας στο Ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν ήταν μια απλή υπόθεση.

Απ: Την υπόθεση τη χειριστήκαμε από κοινού με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργο Γραμμένο. Του οποίου ήταν πολύ σημαντική η συμβολή στο χειρισμό της όλης υπόθεσης. Και σε επίπεδο νομικών επιχειρημάτων αλλά και σε επίπεδο συμβολισμού. Διότι έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Πάντοτε δείχνει μια ιδιαίτερη σπουδή για όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την πόλη, το Δήμο, την ευρύτερη περιοχή μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Γιώργο Γραμμένο. Από εκεί και πέρα ήταν μια δικαστική απόφαση πολύ σημαντική πραγματικά. Δικαίωσε σε απόλυτο βαθμό τα επιχειρήματα του Δήμου Καβάλας. Δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) δε μπορεί με αίολα  επιχειρήματα να αντιδρά στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Το οποίο το αναμένει τόσο καιρό η πόλη και η κοινωνία της Καβάλας. Τα τμήματα αυτά τα οποία αφορούσαν την υπόθεση ήταν η εισφορά σε γη του Ταμείου Εθνικής Αμύνης. Είναι απολύτως απαραίτητα να αποδοθούν στον ιδιοκτήτη τους. Ιδιοκτήτης πλέον είναι ο Δήμος Καβάλας. Από τη στιγμή που ισχύει η πράξη εφαρμογής και η εισφορά σε γη, ο Δήμος Καβάλας είναι ιδιοκτήτης.

Θα έπρεπε αυτά τα τμήματα να περιέλθουν οικιοθελώς στο Δήμο Καβάλας. Είναι αυτονόητο αυτό για ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπως είναι το Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Μετά την άρνηση του και τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, όπου ο Δήμαρχος και η Διοίκηση εξάντλησαν κάθε περιθώριο καλής πίστης και διαλόγου. Σας θυμίζω μεταξύ όλων των άλλων διαπραγματεύσεων, τον Μάιο του 2023 υπήρξε μετάβαση στην Αθήνα του κ. Δημάρχου και συμβούλων του, ήμουν και εγώ σε αυτή την ομάδα,  όπου υπήρξε μια σύσκεψη μακρά, επίπονη, με πολυμελές σχήμα όλων των παραγόντων του ταμείου Εθνικής Αμύνης, για να συζητήσουμε το αυτονόητο. Μετά την άρνηση τους λοιπόν να αποδεχτούν αυτά τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποδεχτεί χωρίς προβλήματα, ήμασταν αναγκασμένοι να πάμε στο δικαστήριο. Για την αντιδικία δεν ευθύνεται ο Δήμος Καβάλας.

Ερ: Γιατί οι άνθρωποι αυτοί οδήγησαν την υπόθεση στην άκρα,  γνωρίζοντας ότι θα τη χάσουν;

Απ: Για μένα είναι ακατανόητο. Ειλικρινά σας λέω ότι είναι ακατανόητο. Την έννοια του ακατανόητου κατέδειξε και το Δικαστήριο με την πρόσφατη απόφαση του. Δεν μπόρεσα προσωπικά να καταλάβω από τη στιγμή που ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία, η οποία είναι μακρά, ξέρετε ότι το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου θεσπίστηκε πρώτη φορά το 1990. Τότε έγινε η χάραξη των δρόμων και των οικοδομικών τετραγώνων. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά σε όλους. Από εκεί και πέρα ακολουθήθηκε η διαδικασία των αναρτήσεων, των ενστάσεων, μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε από το Δήμο Καβάλας με θρησκευτική ευλάβεια για να προστατευτούν οι πολίτες, τα δικαιώματα τους και όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το ζήτημα είναι ότι τα δύο αυτά τμήματα – επίδικα τμήματα- που είναι από το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, είναι αναγκαία για τη διάνοιξη  κεντρικών αρτηριών  του σχεδίου. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το σχέδιο του Περιγιαλίου.

Προηγούμενο άρθρο

Μια σωστή πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας (video)

Επόμενο άρθρο

Στη Βουλή τα πληρώματα ασθενοφόρων της Ελευθερούπολης